logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uziemienie ekranów kabli LAN FUTP cat.6 w sieci TN-C-S w starym bloku - czy bezpieczne?

junosz 11 Lip 2024 10:32 501 4
  • #1 21150664
    junosz
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam, mam problem uziemienia ekranów kabli LAN w mieszkaniu (stary blok). Kable mam F/UTP cat.6 położone razem z kablami elektrycznymi i nie da się już tego zmienić. Sieć TN-C-S (w mieszkaniu 3 fazy TN-S, klatka to jeszcze aluminiowe TN-C). Gniazda lan są ekranowane. Z drugiej strony ekrany będą łączone do patchpanelu i uziemić je planowałem do obwodu PE w skrzynce rozdzielczej w mieszkaniu. Myślicie, że takie podłączenie będzie bezpieczne i skuteczne w tym układzie sieci?
  • #2 21150727
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1134
    Moim zdaniem tak. Zawsze to wyrówna potencjały na kolejnych metalowych częściach których można dotknąć, a w normalnej pracy (nawet jak ich sam nie połączysz z PE) i tak się ekrany "uziemią" od strony PC podłączonego go gniazdka z bolcem.
  • #3 21151673
    mariuszelectro
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Należy się zastanowić nad tym, czy aby twoje ekranowanie same w sobie nie stanowi ułatwienia prądów powrotnych z sieci!
    Możesz w ten sposób zniszczyć nawet kable Ethernet. Pomijając kwestię wyłączników różnicowoprądowych, jeżeli są.
    Moim zdaniem w takim przypadku, jeżeli nie wiesz dokładnie, jak wygląda sieć zasilająca, uważam, że należy uziemić w jednym punkcie (wyłącznie w jednym).
    Sam oplot (ekran) nie powinien stanowić połączenia wyrównawczego, należy zwrócić uwagę, że niektóre urządzenia mogą mieć spięte uziemienia z zasilaniem (np. PoE injector), co może zamknąć obwód w nieoczekiwanych miejscach.
    Należy to dokładnie przeanalizować, bo może się to źle skończyć.
  • #4 21519475
    junosz
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Parę słów celem podsumowania po czasie. Instalacja działa już prawie rok i wszystko jest ok. Ekrany połapałem razem w patchpanelu i z braku innej możliwości uziemiłem tuż obok do PE w skrzynce elektrycznej w mieszkaniu. Początkowo do gniazd łączyłem urządzenia kablami ekranowanymi, ale potem przerzuciłem się na kable bez ekranu (nadal mając uziemiony ekran aż do gniazda). W obu przypadkach prędkość internetu bez różnicy. Skrętki idą z kablami zasilającymi w mieszkaniu, nie zauważyłem wpływu urządzeń (pralka, suszarka…) na jakość/szybkość internetu, więc zakładam, że ekran spełnia swoją rolę, a przynajmniej nie szkodzi. Nie testowałem z nieuziemionym ekranem. Prędkość blisko deklarowanej przez dostawcę 600 Mb/s.
    Dziękuję wszystkim za cenne rady :)
  • #5 21519649
    Erbit
    Poziom 39  
    Ocena: 1329
    junosz napisał:
    Skrętki idą z kablami zasilającymi w mieszkaniu, nie zauważyłem wpływu urządzeń (pralka, suszarka…) na jakość/szybkość internetu...

Nie dysponujesz miernikami by taki wpływ stwierdzić. W warunkach domowych ilość powtórzeń ramek na kartach sieciowych urządzeń mogłaby wskazywać na ewentualne problemy / wpływ zakłóceń ale takie liczniki rzadko występują w urządzeniach klasy SOHO.

junosz napisał:
    ... więc zakładam, że ekran spełnia swoją rolę,

To jest daleko idąca nadinterpretacja. Na tak krótkich odcinkach jak w mieszkaniu musiałbyś mieć jakieś falowniki by skutecznie zakłócić pracę nieekranowanej skrętki. Wiem to z doświadczenia.
    Żadna pralka / lodówka / TV nie są w stanie wywołać takich długotrwałych zakłóceń by powstały spadki prędkości tym bardziej, że sieć masz 1Gb/s a napisałeś o teście 0,6Gb/s jako wiarygodnym punkcie odniesienia. Jeśli ilość powtórzeń ramek przekroczyłaby 40% (różnica pomiędzy 1 a 0,6Gb/s) to już dawno karta sieciowa zmieniłaby szybkość połączenia z 1Gb/s na 0,1Gb/s. Zatem o mniejszej ilości powtórzeń ramek (jeśli w ogóle występują) nawet nic nie wiesz takim swoim testem.

Większym problemem w takiej instalacji są choćby wspomniane wyżej połączenia wyrównawcze i z tego punktu widzenia należy rozpatrywać ekran w skrętce a nie z punktu widzenia "zakłóceń".
REKLAMA