logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wtyki bananowe i krokodyle do zasilaczy i multimetrów - jakie marki polecacie?

bb84 11 Lip 2024 21:46 2181 28
  • #1 21151392
    bb84
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    Poszukuję wtyków bananowych, krokodyli i innych końcówek oraz przewodów silikonowych do konstrukcji kabli przeznaczonych do zasilaczy laboratoryjnych i multimetrów w dobrym stosunku cena/jakość. Kable do zasilacza najlepiej banan-banan z wtykami, do których można podłączyć kolejne banany 4 mm. Z wtyków znalazłem Hirschmann buela 30. Czy Amass jest coś wart? Co możecie polecić?
  • Pomocny post
    #2 21151464
    MORT
    Poziom 26  
    Ocena: 179
    Ja wszelkich końcówek czy chwytaków pomiarowych używam HIRSCHMANN-a, może nie jest super tani, ale przeżywa naprawdę dużo. Natomiast do multimetru przewody pomiarowe z sondami TL175 z Fluka. To tak ode mnie ;)
  • Pomocny post
    #3 21151478
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Ocena: 1459
    Na wspomnianych przez Ciebie wtykach bananowych Hirschmann robiłem przewody w pracy. Całkiem spoko. Natomiast w domu mam porobione kable na takich bananach:

Czarna wtyczka bananowa z metalowym zakończeniem i widokiem odkręcanego elementu.

Niby są przykręcane, ale ja wykręcam robaczka i przewód lutuję. Krokodylki Hirschmann:

Czerwony i czarny krokodylek Hirschmann na białym tle.

I do tego komplety wtyk - gniazdo XT-60 oryginał Amass, z osłonkami:

Żółte złącza XT-60 marki Amass z osłonkami.

Z tym, że przy obu zasilaczach mam przykręcone 10-centymetrowe odcinki, z jednej strony widełki pod śrubę, z drugiej strony gniazdo XT-60. Do nich podłączam drugie przewody z jednej strony zakończone wtykami XT-60, a z drugiej strony krokodylki Hirschmann. Tych krokodylków mam z górką, bo są one przeznaczone do nasuwania na miernikowe bagiety, ale da się je ładnie założyć na przewód. Przewody koniecznie silikonowe, miękkie jak sznurek, symbol z faktury SIFF1.00-R. W TME po 10 złotych za metr, ale warto.

Osobno też mam zrobione przewody z różnymi końcówkami DC, a z drugiej strony banany. Dzięki temu świadomie mogę odwrócić polaryzację np. dla klonów SNES. Przewody to odzysk z oryginalnych popalonych zasilaczy, więc wtyczka oryginał, a przewód wystarczająco gruby.

Natomiast przewody do multimetrów, również tych w pracy, to Brymen PP-BM10A - miękkie, silikonowe, wiele razy utrzymały spadającego BM867. W pracy je tylko wymieniam co jakiś czas, bo niektórzy nie potrafią w bagiety i chyba je w beton wbijają. A do pomiarów w drobnicy korzystam z przewodów Best BST-050-JP. Są bardzo ostre, więc wiszą na haku z założonymi osłonkami.

BTW - zasilacza warsztatowego nie nazywajmy laboratoryjnym ;)
  • #4 21151492
    bb84
    Poziom 21  
    Mieliście kontakt z Olflex Heat 180 SiF 2.5 mm² (podobno sztywnawe) i czy warto bawić się w 1mm² z wtykami Hirschmanna skoro wytrzymują 30A?
  • #6 21151499
    bb84
    Poziom 21  
    Nie, ale rezystancja jest mniejsza gdyby użyć ich do pomiarów.
    Krokodylki Hirschmann ak2s mają wejście 4mm na banan, 25A, max rozwarcie 9,5mm, okolice 15 PLN. Amass 27.258.1 do 15A, rozwarcie 12mm, 6,5 PLN.

Hirschmann ma jeszcze ciekawe wtyki bsb 20, gniazdo 4mm znajduje się z tyłu, w osi wtyku, buela 30 jest chyba popularniejszy.
  • Pomocny post
    #7 21151565
    slavo666
    Poziom 24  
    Ocena: 387
    Amassy są tanie i w porządku. Na allegro brałem od perzyna_k całe zrobione z przewodem silikonowym za parę groszy. Jako zwykłe przewody pomiarowe są bardzo dobre. Reszta tych firmowych z TME też (Staubli, Hirschmann, Schutzinger itd.)
    Do 30A ciągłego prądu się bananów nie używa.
  • #8 21151595
    bb84
    Poziom 21  
    Przewód silikonowy LI2G 1,00 mm po 9 PLN obciążalność 20 A z gotronika będzie ok? Trochę drogi na osiem jednometrowych przewodów.
    Używacie chwytaków pomiarowych typu Hirschmann KLEPS 30 RT?

Może nie wydziwiać z przewodem i wziąć najzwyklejszy 2,5 mm² w silikonie po 4 PLN/m?
    https://allegro.pl/oferta/kabel-przewod-silik...80-c-2-5mm2-300-500v-czerwony-tkd-15903750914
  • #9 21152376
    MORT
    Poziom 26  
    Ocena: 179
    Te SIF-y mechanicznie są mało wytrzymałe.
  • #10 21152411
    bb84
    Poziom 21  
    To wezmę sprawdzone LI2G 1 mm² w podwójnej izolacji. Słabym ogniwem będzie ten zalutowany kawałek miedzi w bananie, bo izolacji nic nie trzyma w przypadku buela 30, wtyk do lutowania, bez śruby. Pod tym względem lepszy byłby 2,5 mm².
  • #11 21152511
    stan
    Poziom 25  
    Ocena: 172
    Do mierników używam Li2G 1 mm² od wielu lat i są ok. Reszta osprzętu Amass, Hirschmann, Axiomet. Przewód pomiarowy po złożeniu kosztuje ok 30 zł.
  • #12 21152513
    bb84
    Poziom 21  
    W zasilaczach jaki typ i przekrój? U mnie ma to działać zamiennie z miernikami i zasilaczami.
  • #13 21152520
    stan
    Poziom 25  
    Do zasilaczy używam również miękkich kabli głośnikowych w przeźroczystej izolacji 2,5 mm². Podróbki buela30 mają śrubkę do mocowania przewodu i często przewód się luzuje nawet Li2G, tak że nie polecam że śrubką. Do miernika Li2G 2,5 mm² trochę za gruby prawie 5 mm średnicy. Do pomiaru dużych prądów używam mierników cęgowych.
  • #14 21152557
    bb84
    Poziom 21  
    Znalazłem tego LI2G 2,5 mm² po 11,50 PLN, ale średnica to 4,6 mm, a buela 30 ma otwór 4,2 mm. Może by na chama weszło, silikon jest dość elastyczny. Jest sens, czy zostać przy 1 mm²? Przewód 4 czy 5 mm w mierniku dla mnie bez większej różnicy, a obciążalność zdecydowanie większa. Jeden z moich zasilaczy warsztatowych daje 15 A.

Temat kabli do zasilaczy ogarnę na buela 30 i silikonach 2,5 mm² firmy ELECTRO-PJP, do multimetrów robię osobne na 1 mm². Szukając jakiegoś uniwersalnego rozwiązania, trafiłem na wtyki bezpieczne Amass 25.450 do łączenia przelotowego z chowaną, przezroczystą osłoną. Mieliście z nimi styczność? Chciałbym wykonać na nich przewody banan-banan i zastosować wymienne sondy/krokodylki/pazurki. Pytanie, czy ten "chowany patent" nie będzie się zacinał lub nie rozleci się po tygodniu: https://www.gotronik.pl/wtyk-banan-4mm-prosty-bezpieczny-czerwony-amass-254501-p-6826.html

Dodatkowo pytanie odnośnie jakości "igieł" Amass 20.156, materiał stal, żadnych danych oprócz 1000V/10A: https://www.gotronik.pl/koncowka-pomiarowa-igla-2mm-czerwona-p-2474.html
    Może lepiej Hirschmann pruef 2600?: https://www.tme.eu/pl/details/pruef2600c2rt/s...ki-pomiarowe/hirschmann-t-m/pruef-2600-c2-rt/
  • #15 21155813
    slavo666
    Poziom 24  
    Ocena: 387
    No właśnie takie wtyczki mam z osłonką. Fajne są i nic się złego z nimi nie dzieje po roku. Wiadomo że zależy to od intensywności użytkowania i zawsze trzeba będzie w końcu wymienić. Bierz pan tego Amassa i składaj, nie ma co rozmyślać nad kabelkiem za 20 zł.
    Odnośnie krokodylków to mam takie: https://art-med-sklep.com/krokodylek-izolowany-abs-mini-z-gniazdem-4mm-k,3,1910,2980
    i są git, dobrze łapią.
  • #16 21155924
    stan
    Poziom 25  
    Używam takich które wymienił @slavo666 i trochę innych, na fotce:
    Zestaw czerwonych i czarnych sond oraz wtyków pomiarowych na szarym tle.
    Amass jest ok. Przewód pomiarowy Li2G.
  • #17 21159450
    bb84
    Poziom 21  
    Drobne ostrzeżenie odnośnie wtyków buela 30 i przewodu LI2G 2,5 mm². Przewód ma fi 4,6 mm, a osłona wtyku fi 4,2 mm z dodatkowym przewężeniem około fi 3 mm na końcu i przewleczenie przewodu jest praktycznie niemożliwe. Udało mi się jednak za pomocą rurki cienkościennej fi 5mm wybebeszonej z anteny i wody z płynem do mycia naczyń. Po lutowaniu zdarłem skórę z palców podczas zakładania osłon na wtyki, ale kable wyszły pancerne. Miejcie to na uwadze gdybyście chcieli takie wykonać.

Czarne i czerwone wtyki bananowe na kablach ułożone na stole. Czarne i czerwone kable z metalowymi wtykami leżące na stole.
  • #18 21159536
    stan
    Poziom 25  
    Ja to po prostu rozwiercam do średnicy zbliżonej do przewodu.
  • #19 21159598
    bb84
    Poziom 21  
    Można rozwiercić, ale tracisz "trzymanie przewodu za izolację", tzw. strain relief.

Używacie mini haczyków jednostronnych, czy raczej większych chwytaków dwustronnych? Jak się to sprawdza do THT i goldpinów? Szukam czegoś do łapania nóżek układów SMD, ale chwytaki tego typu raczej nie istnieją.

https://gotronik.pl/img/55mm_chwytak_pomiar_czer1.jpg
    https://gotronik.pl/img/amass_chwytak_czerwony8.jpg
  • #21 21160761
    bb84
    Poziom 21  
    stan napisał:
    Używam takich które wymienił slavo666 i trochę innych, na fotce:
    87e9c52b86
    Amass jest ok. Przewód pomiarowy Li2G.

Ten chwytak to chyba Hirschmann? Jak się sprawdza, do czego się przydaje? Hirschmanny są po 25 PLN do 60V, te do 1000V po 45 PLN, Amass do 1000V po 24 PLN. Zastanawiam się nad zakupem takiej pary (raczej Amassa?).
    Zarabiam te wtyczki z chowaną osłoną, dość przyzwoicie wykonane, ale ta osłonka jest średnicy nieco mniejszej niż we wtyku bezpiecznym, więc wchodząc do gniazda bezpiecznego, chowa się, nieco bez sensu. Dostałem też "haczyki/pazurki" na przewód, igły 0,7 mm i sondy widoczne na zdjęciu stana u góry/po prawej, wydają się solidne, jedynie igły 0,7 mm latają na boki, osłona pewnie przygotowana pod 1 mm.

Mueller też takie robi po 40 PLN sztuka:
    https://youtu.be/tYz4HwOHOIo

Niestety te sondy i igły to lipa, na przejściu albo nie łączą, albo świrują, na omomierzu od 0,5-10R. Wtyki, krokodylki i pazurki są ok.
  • #22 21161306
    stan
    Poziom 25  
    Potwierdzam, sondy to lipa, przy dotyku z boku mają jakąś tam rezystancję, jedynie na ostrzu jest dobre przejście. Ta wtyczka z chowaną osłoną jest przejściówką do banana 4 mm, tam się nic nie zarabia (przynajmniej taką mam wersję). Ciekawe są sondy Hirschmann, te po lewej, są srebrzone, pasują jako banan 4 mm i mają bardzo dobrą igłę. Co do chwytaków do SMD, te są niezłe.

Dwie zielone sondy pomiarowe z igłami, jedna z chwytakiem SMD. Zestaw kolorowych sond do mikroklipów na opakowaniu.
  • #23 21161385
    bb84
    Poziom 21  
    stan napisał:
    Potwierdzam sondy to lipa, przy dotyku z boku mają jakąś tam rezystancję jedynie na ostrzu jest dobre przejście. Ta wtyczka z chowaną osłoną jest przejściówką do banana 4mm, tam się nic nie zarabia (przynajmniej taką mam wersję). Ciekawe są sondy Hirschmann te po lewej, są srebrzone pasują jako banan 4mm i mają bardzo dobrą igłę.

Nie zrozumieliśmy się, napisałem nieco chaotycznie. Mam to co na zdjęciu poniżej:
    Zestaw różnych przewodów i końcówek pomiarowych na tle zielonej powierzchni.
    Wtyki wyglądają tak:
    Rozłożony czerwony wtyk z elementami: sprężyna, plastikowa osłona i metalowy pin.
    Wtyki te mają chowaną osłonę, ale osłona ta ma fi 5/6mm, a wtyki bezpieczne jak np. w tradycyjnych sondach do multimetru mają fi 7/8mm. Wtykając je w gniazdo multimetru osłona nie wchodzi jak tradycyjna w gniazdo tylko się chowa jakby wchodziła w gniazdo nieosłonięte, opiera się na tym wypuście gniazda bezpiecznego. Tradycyjnego wtyku bezpiecznego tez nie da się wetknąć w gniazdo przelotowe z tyłu takiego wtyku.
    Co do sond z Twojego zdjęcia, one mają wejście na przewód, ja potrzebowałbym wejście na banan 4mm. Znalazłem Hirschmann pruef 2600, ale to też stal nierdzewna, chociaż podają opór max 50mΩ, czy będą lepsze? nie wiem.
    Krokodylki są chyba z mosiądzu niklowanego, a pazurki z mosiądzu (muszę je zarobić na banan z przewodem 20cm), dużo lepsze, niż te najtańsze chińskie. Te elementy są ok.
    Pytałem Cię odnośnie tych dużych chwytaków, te z Amass są ze stali nierdzewnej i pewnie będzie taka sama lipa jak z ich sondami, nie wiem jak jest z Hirschmannem:
    Wtyki bananowe i krokodyle do zasilaczy i multimetrów - jakie marki polecacie?5921836500..._thumb.jpg (16.7 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 21161461
    bb84
    Poziom 21  
    Może PRUEF 2700?
    https://allegro.pl/oferta/sonda-probiercza-98-mm-ostrze-wt-gn-4mm-15731477229

Jedynie nie ma informacji, czy ta osłona jest chowana/ściągana, na jednych zdjęciach widać z osłoną, jakby była na stałe (jak we wtykach bezpiecznych), na innych bez.

Wygodniejsze są chyba takie w formie PRUEF 2600, czyli z 60 mm cienką sondą izolowaną i 40 mm uchwytem, ale do SMD pasowałaby bardziej wersja PRUEF 2600 C2, bo końcówka jest ostrzejsza: https://allegro.pl/oferta/zabezpieczona-sks-hirschmann-pruef-2600-c2-10873366874

Ewentualnie PRUEF 2, też ostra, przetłoczenie oddzielające część roboczą od uchwytu cieńsze, więc lepiej wchodzi w ciasne miejsca, ale max 60 VDC: https://allegro.pl/oferta/sonda-probiercza-98-mm-ostra-koncowka-gniazdo-4mm-13463146825

Do SMD stricte jest też wersja z ruchomą igłą: https://allegro.pl/oferta/sonda-probiercza-do-smd-99mm-gn-4mm-igla-sprez-1346329
  • #25 21166280
    bb84
    Poziom 21  
    Stanęło na Hirschmannach i ELECTRO-PJP. Co ciekawe PRUEF 2 zachowują się podobnie do Amassów, a są to PRUEF 2600 C2 w wersji niskonapięciowej, te działają poprawnie. Końcówki odtłuszczone.
    Zestaw czerwonych i czarnych końcówek oraz przewodów pomiarowych na stole.
  • Pomocny post
    #26 21173452
    rb401
    Poziom 39  
    Ocena: 983
    bb84 napisał:
    przewleczenie przewodu jest praktycznie niemożliwe. Udało mi się jednak za pomocą rurki cienkościennej fi 5mm wybebeszonej z anteny i wody z płynem do mycia naczyń. Po lutowaniu zdarłem skórę z palców podczas zakładania osłon na wtyki, ale kable wyszły pancerne. Miejcie to na uwadze gdybyście chcieli takie wykonać.

Tak w ogólności, jeśli ciężko jest przeciskać przewody, szczególnie mało śliskie jak silikon, to bardzo pomaga zwilżenie izolacji izopropanolem (np. z atomizera), który szybko znika bez śladu. Nie jest to jakiś mój wynalazek, bo zalecenie użycia izopropanolu jako środka poślizgowego spotkałem w instrukcji fabrycznej do montażu renomowanych złącz przemysłowych. Działa ale trzeba się trochę spieszyć.
    Wody z detergentem ani olejów itp. bym nie ryzykował bo pozostałości mogą po dłuższym czasie zniszczyć elementy.

Co do konkretnie wtyków buela to w pierwszym nałożeniu na gruby kabel bardzo pomaga wstępne rozgrzanie plastików gdzieś poniżej 100°C. Np. potrzymanie w garnku umieszczonym w drugim, w którym jest wrzątek. Ewentualnie hot-air ale z wyczuciem bo można nadtopić.

W celu zamykania wtyków, jeśli dużo sztuk, warto dorobić przyrząd. Krótka listewka a lepiej wałek drewniany z nawierconym wzdłuż długości z jednej strony otworem 4mm aby łatwo i bez uszkodzenia wtyku trzymać część metalową przy wciskaniu plastiku (no i izopropanol).

Ale Cię doskonale rozumiem. Zakładałem te wtyki w dużych ilościach, na grube linki i faktycznie pierwsze kilkadziesiąt to masakra. Ale później po dograniu technologi, to już była lekka i przyjemna robota.
  • #27 21173466
    bb84
    Poziom 21  
    Dzięki za informacje, zastosuję w przyszłości. Oczywiście detergent wyplukałem przed nałożeniem osłon i czyściłem IPA, ale nie wpadłem na to, że może działać jako środek poślizgowy.
  • #28 21320719
    glebkorafal
    Poziom 3  
    Ocena: 4
    Jak bananki, to tylko takiego typu:
    Zbliżenie na dwie wtyczki bananowe, czarną i czerwoną, trzymane w dłoni.
    Wytrzymują największe prądy, są najsolidniejsze, pewnie siedzą, a jak się z czasem poluzują, to łatwo je ponownie rozszerzyć, lekko rozchylając nożem nacięcia. Ja osobiście mogę polecić firmę Amass, jeśli chodzi o gniazda, wtyki i końcówki wszelkiego typu, porządna jakość wykonania.
  • #29 21323043
    rb401
    Poziom 39  
    Ocena: 983
    glebkorafal napisał:
    a jak się z czasem poluzują, to łatwo je ponownie rozszerzyć, lekko rozchylając nożem nacięcia.

No właśnie. Czyli powrót do dalekiej przeszłości kiedy takiej konstrukcji bananki były jedynymi dostępnymi.
    I pamiętam to ciągłe rozginanie nożem by wyregulować wtyki do gniazd. Tak że mnie akurat te Amassy nie kręcą.
    A właśnie takie konstrukcje jak np. typu buela Hirschmanna były skokiem technologicznym, powodującym że bananki stały się bezobsługowe przy znaczniej rozszerzonej tolerancji obsługiwanych gniazd i niezawodności połączenia. Czyli w banankach system buela wydaje mi się jedynym optymalnym, powszechnie dostępnym rozwiązaniem.

Choć też miałem epizod kiedy buele nie mogły być zastosowane. Robiłem porządne kable do pewnego miernika i zaskoczenie - wtyki wchodzą pięknie ale nie wychodzą. Okazało się że tulejki gniazd w tym mierniku mają przypadkowo taką długość i takie ostre krawędzie od tylnej strony że "kapturki" bueli się haczą i nie pozwalają na wyjęcie wtyku.
    Musiałem w tym akurat przypadku użyć wtyków innej konstrukcji choć elektrycznie były gorsze.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru wtyków bananowych, krokodylków oraz przewodów silikonowych do kabli pomiarowych i zasilaczy laboratoryjnych, z naciskiem na dobry stosunek cena/jakość oraz kompatybilność z wtykami 4 mm. Wtyki Hirschmann, zwłaszcza seria buela 30, są polecane ze względu na trwałość i wygodę montażu, choć są droższe. Amass oferuje tańsze rozwiązania, które są akceptowalne do zastosowań pomiarowych, ale mają mniejszą wytrzymałość prądową i niektóre elementy (np. sondy, igły) mogą mieć gorszą jakość. Przewody silikonowe Li2G 1 mm² i 2,5 mm² są często stosowane, choć przewody o większym przekroju (2,5 mm²) mogą mieć problem z dopasowaniem do otworów wtyków buela 30 ze względu na średnicę izolacji. Zalecane jest stosowanie miękkich, elastycznych przewodów silikonowych (np. SIFF1.00-R) oraz unikanie przewodów zbyt sztywnych (np. Olflex Heat 180). Do montażu wtyków pomocne są metody podgrzewania osłon lub stosowanie izopropanolu jako środka poślizgowego. Wtyki bezpieczne Amass z chowaną osłoną są oceniane pozytywnie pod względem trwałości, choć osłona może się chować w gnieździe, co jest specyficzne dla tego modelu. Krokodylki Hirschmann AK2S są wygodne i mają wejście na banan 4 mm, wytrzymują do 25 A. Do pomiarów niskonapięciowych i SMD polecane są sondy Hirschmann serii PRUEF (2600, 2600 C2, 2700) oraz chwytaki specjalistyczne, choć niektóre sondy Amass mają problemy z rezystancją styku. Wtyki typu buela zapewniają lepszą niezawodność i bezobsługowość w porównaniu do starszych konstrukcji bananów, które wymagają regulacji. W praktyce stosuje się kombinacje wtyków Hirschmann i Amass oraz przewodów silikonowych o różnych przekrojach, dostosowując je do wymagań prądowych i mechanicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA