logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Piaggio Zip 2T 50 2009 - zalewa się mimo iskry i paliwa, co sprawdzić?

lga1200am4 12 Lip 2024 22:21 672 4
REKLAMA
  • #1 21152446
    lga1200am4
    Poziom 3  
    Mam Piaggio Zip 2T 50 rocznik około 2009.
    Silnik tryska paliwem, ma iskrę, lecz i tak się zalewa.
  • REKLAMA
  • #2 21152455
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2589
    Odetnij paliwo, to się nie będzie zalewał... Mokra świeca to znak, że paliwo dociera do cylindra, ale nie następuje zapłon. Zapłon inicjuje iskra pomiędzy elektrodami świecy. Samo paliwo bez tlenu nie zapali. Zatem do sprawdzenia czy jest ikra w czasie sprężania, czy mieszanka nie jest zbyt bogata, czy dociera powietrze. Porady ogólne, bo tego motorowera nie mam.
  • REKLAMA
  • #3 21152713
    lga1200am4
    Poziom 3  
    >>21152455Nie wiem jak sprawdzić czy dochodzi powietrze, ale jeśli zrobię przekręcę trochę magnesem to zaczyna coś syczeć, lecz motocykl wciąż nie odpala

Dodano po 55 [minuty]:

Zdjąłem głowice nie było w ogóle uszczelki widocznie w poprzedni właściciel nie założył przy obrocie magnetem coś syczało pewnie to była uciekająca kompresja cylinder od góry jest cały czarny i przy samym dole jak się przechyli na chwilę motor to paliwo leje się w ogromnych ilościach.
  • REKLAMA
  • #4 21152895
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2589
    No to w tym wypadku mamy brak kompresji. Lejące paliwo - problem z zaworem w komorze pływakowej czy innym ograniczającym dopływ paliwa.
    Powietrze - sprawdzić możesz tylko dolot do gaźnika czy cylindra, czy filtr czysty, czy się osy nie zalęgły albo inne owady. Albo czy ktoś nie zrobił kawału zapychając dolot szmatą.
    Sprawdzasz poziom paliwa, czy paliwo dopływa. Później iskra - odstępy między elektrodami świecy i jeśli jest o na stykach przerywacza. Świecy bardzo nie sprawdzisz, więc możesz ja podmienić na nową. Czasem nowa jest wadliwa, to wkładasz kolejną. Zadziała - dobrze. Nie zadziała - szukasz dalej. Czasem może być przebicie na przewodzie WN lub fajce. Przy próbach tego nie widać, bo daleko do masy. Po założeniu fajki kabel ma blisko do masy i jest przebicie, nie ma iskry na świecy, ale tego nie widzisz bo świeca jest wkręcona.
    Może być niewłaściwy moment zapłonu, ale wtedy silnik próbuje się uruchomić i gaśnie. No i najrzadsze chyba - problemy ze szczelnością skrzyni korbowej - wtedy silnik nie pali i świeca jest sucha.
    Sprawdzasz układ paliwowy do gaźnika, gaźnik, układ zapłonowy, moment zapłonu, odstępy elektrod i styków, izolację kabla i fajki, czyli obwodu WN. Czasem pada cewka WN. Koledzy opisywali, że gdy gorąca, to nie ma iskry - z początku sporadycznie, później ciągle. I już iluś tam mechaników nie ma kasy, bo klient sam naprawi.
  • #5 21496725
    lga1200am4
    Poziom 3  
    Zmieniłem gaźnik
REKLAMA