logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piaggio ZIP 50 2003 2T - gaśnie, dławi się, nie odpala po czyszczeniu gaźnika Weber

stilo5 04 Sty 2011 11:19 3254 9
REKLAMA
  • #1 8955465
    stilo5
    Poziom 2  
    witam
    posiadam piaggio zip 50 z roku 2003- silnik 2t.
    skuter ma gaznik weber.
    niedawno zacza przygasac przy jezdzie pod gorke i jak mu dodalem duzo gazu nawet na postoju jakby sie dlawil i gasl. jesli puscilem gas wtedy chodzil normalnie.
    palil na dotyk.
    postanowilem wyczyscic gaznik. zdjalem go i wyczyscilem nawet dwa razy.
    niestety po tym wogole nie chce zapalic.
    rozrusznik kreci, iskra jest.
    na poczatku jakby nie podawal paliwa ale teraz zalewa swiece i dalej nie zapali
    dodam ze od kranika paliwa sa dwie rurki - jedna z paliwem (leci z niej paliwo) a druga chyba podcisnieniowa ale z niej nic nie leci...
    czy ktos wie co sie stalo?
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 8955545
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2804
    Ja wiem. Silnik przestał cię lubić.:D
    Przeprowadź podstawowe i nie raz opisywane czynności diagnostyczne. Sprawdź:
    1. Układ zapłonowy. Jakość iskry i punkt zapłonu. Ścięty "klin". Zmień świecę.
    2. Układ paliwowy. Wróć do ustawień fabrycznych gaźnika. Zassaj rurkę podciśnienia. Ma lecieć paliwo. Odpowietrzenie baku. Działanie ssania automatycznego.
    3. Poszukaj lewego powietrza. Przetarte, gumowe króćce, ew. pęknięcia, wszystko od gaźnika do karteru, simmeingi na wale.
    4. Ciśnienie sprężania.
    5. Układ wydechowy. Ew. przytkanie.
    To tak z grubsza. A jak ci się nie chce tego robić, to idź do wróżki
  • REKLAMA
  • #3 8958714
    stilo5
    Poziom 2  
    napewno z kranika paliwo leci caly czas- z tego wezyka od paliwa
    natomiast z wezyka drugiego od kranika - podcisnienia nie leci paliwo.
    nie wiem czy jest sens go zasysac gdyz paliwo z wezyka paliwowego leci caly czas.
    czy to jest prawidlowy objaw?
  • #4 8958790
    jack63
    Poziom 43  
    Nie!! Ma lecieć jak zassasz! Kranik podciśnieniowy do wymiany.
    Szukaj dalej bo to nie powinno mieć wpływu na zapalanie.
  • #5 8958816
    stilo5
    Poziom 2  
    czyscilem gaznik.
    po jego zamontowaniu okazalo sie ze jakby palil ale po kilku sekundach zgasl i wiecej nie zapalil. swieca zalana. swieca jest nowa

Proszę poprawić błędy i pisownię w swoich postach. W przeciwnym razie, temat zostanie usunięty. Rycho T.
  • REKLAMA
  • #6 8980614
    axsel16
    Poziom 15  
    Wymień kranik :)
  • #7 8982294
    krzysieg
    Poziom 25  
    Ocena: 26
    A iskra jest dobra ? filtr powietrza nie jest zatkany brudny ?
    Benzyna może cały czas lecieć do gaźnika jest tam pływak który zamyka
    dopływ ...ja jeździłem w ogóle bez kranika podciśnieniowego ale później założyłem brakujący kranik tak dla bezpieczeństwa :)
  • #8 8989920
    stilo5
    Poziom 2  
    Dodam tylko ze jesli naleje paliwo do cylindra, przy uzyciu strzykawki to zapali na pare sekund...
  • #9 8990084
    jack63
    Poziom 43  
    stilo5 napisał:
    Cytat:
    postanowilem wyczyscic gaznik. zdjalem go i wyczyscilem nawet dwa razy.
    niestety po tym wogole nie chce zapalic.

Pomijając pisownię, nie poprawioną mimo zaleceń Moderatora(!), Wniosek nasuwa się sam:
    Im więcej robisz przy motorku, tym większe są z nim problemy!
    Zastanów się nad tym!
    Sprawdź ssanie, jak potrafisz? W co wątpię.
  • REKLAMA
  • #10 8990097
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada skuter Piaggio ZIP 50 z 2003 roku, który przestał zapalać po czyszczeniu gaźnika Weber. Skuter wcześniej miał problemy z dławieniem się podczas jazdy pod górę, a po czyszczeniu gaźnika nie chce się uruchomić, mimo że iskra jest obecna. Użytkownik zauważył, że paliwo leci z rurki paliwowej, ale z rurki podciśnieniowej nie. Użytkownicy forum sugerują sprawdzenie układu zapłonowego, ustawień gaźnika, ewentualnych nieszczelności oraz wymianę kranika podciśnieniowego, który może być uszkodzony. Dodatkowo, zalecają sprawdzenie filtra powietrza oraz ciśnienia sprężania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA