logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termometr w Renault Megane 1998 - gdzie ma czujnik?

malum 07 Gru 2005 18:02 2968 8
REKLAMA
  • #1 2062843
    malum
    Poziom 23  
    Ocena: 141
    Mam pytanie!
    Gdzie znajduje się czujnik temperatury termometru seryjnego z Renault Megane z 1998 roku.
    Do tej pory wszystko było ok, ale dzisiaj od samego rana pokazuje po nagrzaniu się silnika 35 - 40 stopni, czego dotychczas nie robił. Był bardzo dokładny, aż tu nagle... lato w środku zimy!
    Chciałem sprawdzić czy czasami coś się nie urwało i nie spadł na silnik, ale nie bardzo wiem, gdzie go szukać.
    P O M O C Y ! ! !
  • REKLAMA
  • #2 2083401
    snozer
    Poziom 17  
    Ocena: 114
    Pewno w prawym lusterku ale nie jestem pewien lub pod przednią szybą
  • REKLAMA
  • #3 2083479
    malum
    Poziom 23  
    Jest w lusterku - już znalazłem, ale nie wiem dlaczego tak dziwnie się zachowuje.
    Co zauważyłem, przez jakiś czas potrafi pracować prawidłowo, nawet kilka dni. Później coś nawali i zachowuje się jak opisałem w pierwszym poście. Ale to nie wszystko. Gdy spuszczę elektryczne szyby i podciągnę je to temperatura spada i termometr zaczyna pracować normalnie, a po kilku minutach to samo.
    Reaguje tak chyba na duży spadek napięcia. Jakby do termometru za duże napięcie dochodziło.
    Co to może być?
  • #4 2083705
    snozer
    Poziom 17  
    Masz najprawdopodobniej zwaloną wiązkę kabli w drzwiach albo złącze miedzy drzwiami a samochodem. Jest też możliwość że wyskoczyło. Ja w Clio 1 miałem tak że jak drzwi otworzyłem to przestawał mi grać głośnik i szyba elektryczna działać a jak zamknąłem to było wszystko ok.

Jest jeszcze możliwość że pod tapicerką drzwi znajduje sie złącze od czujnika i elektrycznych lusterek jeśli takie posiadasz. Mogła sie tam np: dostać woda i nie kontaktuje. Albo woda dostała się do tego złącza między drzwiami a autem.

Jednym zdaniem zacznij od rozpięcia i złożenia złącza między drzwiami a autem a potem rozbieraj tapicerkę

Dodano po 11 [minuty]:

te złącze od lusterka powinno być na wysokości lusterka może trochę niżej.

Jak rozłożysz tapicerkę to najlepiej sprawdzić jaką ma rezystancję przewód w drzwiach za pomocą miernika.
  • REKLAMA
  • #5 2259278
    malum
    Poziom 23  
    snozerst napisał:

Jak rozłożysz tapicerkę to najlepiej sprawdzić jaką ma rezystancję przewód w drzwiach za pomocą miernika.

A jaka powinna być ta rezystancja?
  • #6 2261090
    snozer
    Poziom 17  
    jak najmniejsza Jak masz mało dokładny miernik to 1 om nax
  • #7 2262124
    malum
    Poziom 23  
    Mam miernik bardzo dokładny i dlatego pytam, bo nie było prawie w ogóle oporu jak sprawdzałem. Myślałem właśnie że powinno być duuużo więcej.

Czy może być problemem słaby kontakt we wtyczce drzwiowej?

Co zauważyłem. termometr pracuje bardzo dobrze gdy temperatury są dodatnie lub nieznacznie spadające poniżej zera. Gdy temperatura osiąga ok -8 stopni termometr zaczyna szaleć.

Wydaje mi się, że to może być spałby kontakt we wtyczce, ale rozbierałem ją, czyściłem i dalej to samo.
  • REKLAMA
  • #8 2263619
    adamoro
    Poziom 11  
    moim zdaniem wymontuj sam czujnik i sprawdż go
    jakom ma rezystancje przy temperaturze -8 i -np. -12 jeżeli jest to zbyt duża różnica to napewno masz uszkodzony czujnik
  • #9 2263653
    malum
    Poziom 23  
    Tylko jak uzyskać tak niską temperaturę do sprawdzenia?

Podsumowanie tematu

✨ Czujnik temperatury termometru seryjnego w Renault Megane z 1998 roku znajduje się w lusterku bocznym. Problem z nieprawidłowym wskazywaniem temperatury (35-40 stopni po nagrzaniu silnika) może wynikać z uszkodzonej wiązki kabli lub złego kontaktu w złączu między drzwiami a nadwoziem, szczególnie pod tapicerką drzwi. Spadki napięcia wpływają na działanie termometru, co objawia się poprawnym wskazaniem po opuszczeniu szyb i ich ponownym podciągnięciu. Zaleca się rozpięcie i ponowne podłączenie złącza oraz pomiar rezystancji przewodów w drzwiach miernikiem – powinna być jak najmniejsza (około 1 oma). Problemy nasilają się przy niskich temperaturach (około -8°C), co może wskazywać na uszkodzony czujnik. W celu weryfikacji należy wymontować czujnik i zmierzyć jego rezystancję w różnych temperaturach, choć uzyskanie niskich temperatur do testu jest trudne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA