logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tuner LTC LXDVB101 zawiesza się na kanale 4444 po aktualizacji oprogramowania

Roberto2807 14 Lip 2024 10:43 1713 20
REKLAMA
  • #1 21153690
    Roberto2807
    Poziom 2  
    Posiadam tuner cyfrowy do telewizji naziemnej DVB-T2 LTC model LXDVB101. Do czasu aktualizacji oprogramowania działał bez zarzutu. W pewnym momencie pojawiła się informacja, że wymagana jest aktualizacja oprogramowania. Biorąc pod uwagę wszystkie "ZA" i "PRZECIW", ignorowałem komunikat, ponieważ dekoder włączał się bez zarzutu. Po pewnym czasie zaczęły być problemy z uruchomieniem, ponieważ oprócz informacji o konieczności aktualizacji oprogramowania, potrzeba było wykonać szereg czynności na pilocie, aby włączyć dekoder na wybranym kanale. Zdeterminowany takim obrotem sprawy, zdecydowałem się na wykonanie aktualizacji. Wszedłem na stronę internetową serwisu LTC, przeczytałem w jaki sposób dokonuje się aktualizacja, pobrałem link z oprogramowaniem aktualizacyjnym na pendrive, rozpakowałem plik (zgodnie z zaleceniem serwisu), po czym podpiąłem ten pendrive do dekodera. Rozpoczęła się aktualizacja, a zarazem moja GEHENNA. W pewnym momencie aktualizacja się zakończyła, dekoder przełączył się samoistnie na program 4444 i ukazał się obraz z napisem TECHBITE. Próbowałem zmienić kanał, wyłączyć tuner, zarówno ręcznie jak i za pomocą pilota. Niestety dekoder nie reaguje na żadne polecenia. Restart poprzez odłączenie od zasilania na 24h nie przyniósł zamierzonych rezultatów, ponieważ po ponownym podłączeniu do zasilania dekoder zaczął się uruchamiać, włączył się ponownie kanał 4444 i napis TECHBITE, i cała sytuacja się powtórzyła. Tuner jest po gwarancji, kontakt z serwisem pozostaje jedynie w sferze marzeń. Nie odbierają połączeń telefonicznych. Przekonało mnie to tylko, że od takich wynalazków trzeba trzymać się jak najdalej, lepiej wydać 2-3 razy więcej i mieć pewność wsparcia technicznego zarówno w czasie gwarancji jak i po jej okresie wygaśnięcia.
  • REKLAMA
  • #3 21158789
    Roberto2807
    Poziom 2  
    Witam. Aktualizacja pochodzi ze strony mptech, i tam jest link do pobrania aktualizacji
  • REKLAMA
  • #5 21161190
    Roberto2807
    Poziom 2  
    Dokładnie tak wyglądało menu jeszcze przed aktualizacją.

Natomiast już po aktualizacji obraz wygląda tak jak poniżej
    Logo firmy Techbite na ekranie.
  • Pomocny post
    #7 21162315
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5488
    Roberto2807 napisał:
    Aktualizacja pochodzi ze strony mptech, i tam jest link do pobrania aktualizacji

https://www.lamex.pl/pliki/soft/LXDVB101/DVB101_oprogramowanie_20240319.zip
  • #9 21164134
    Roberto2807
    Poziom 2  
    Dziękuję za pomoc. Spróbuję coś z tym zrobić, nie wiem czy mi się uda, ponieważ nie jestem biegły w komputerach. W każdym bądź razie, jeszcze raz wielkie dzięki.
  • REKLAMA
  • #10 21166336
    Roberto2807
    Poziom 2  
    Witam ponownie, zgrałem oprogramowanie na pendriva (16 GB), przeanalizowałem, że program zawiera 4 GB pamięci, więc w moim przekonaniu wszystko powinno być OK. Rozpakowałem plik i podpiąłem do dekodera, dioda w pendrivie zaczęła mrugać, czyli sygnalizuje stan połączenia. Mrugnęła tak sobie z 5 może 7 razy i na tym się skończyło, więc pomyślałem, że może pomyliłem programy, więc ten program usunąłem, a wgrałem ten drugi. Jednak dekoder zareagował w identyczny sposób, pendrive mrugnął kilka razy, jednak bez żadnych rezultatów, obraz jest bez zmian, a dekoder nie wykazuje reakcji na polecenia zarówno z pilota, jak i manualnie. Proszę o dalszą pomoc. Tel. 735 619 618
  • Pomocny post
    #11 21166970
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2938
    Na ogół używa się pendrive nie większych niż 4GB.
    Kup nowego, są po ok.60zł jak taki wspaniały.
    Plik jest BIN i ma 4096 KB.
  • #12 21167436
    funzen
    Poziom 25  
    Ocena: 254
    Jeśli boot w dekoderze działa to powinno się to wgrać.
    A więc tak
    1.Odłącz dekoder od prądu
    2. Zmień nazwę pliku po wypakowaniu co wstawił kolega KOCUREK1970 na. ForceUpgrade.bin
    3.Skopiuj plik na pendrive (Pendrive musi być sformatowany w FAT32)
    4.Podłącz pendrive do dekodera.
    5.Włącz dekoder do prądu.
    6.Powinno się rozpocząć wgrywanie jeśli oprogramowanie obsługuje wyświetlacz to powinien pokazywać od 0 do 99-100.
    7.Jeśli nie obsługuje wyświetlacza to poczekaj około 5 min od włączenia dekodera do prądu.
    8.Wyłącz dekoder z prądu i wyjmij pendrive.
    Jeśli oprogramowanie się wgrało to dekoder po tym zabiegu powinien ruszyć
    Oczywiście tylko przy założeniu że przed zabawami z oprogramowaniem normalnie działał.
    Jeśli to nie pomoże to obstawiam że tylko programowanie pamięci w zewnętrznym programatorze ożywi dekoder.
  • #13 21167921
    Roberto2807
    Poziom 2  
    Dziękuję za pomoc, ale reanimacja nie przyniosła zamierzonego celu. Wykonałem wszystko krok po kroku i już straciłem nadzieję, a przede wszystkim cierpliwość, dotego  j......go gò....a.     Zdecydowanie taniej i szybciej będzie kupić nowy tuner, niż się dalej p....ć z tym ch....stwem.
    Dzięki za cenne porady oraz poświęcony czas. Pozdro

Moderowany przez Felini:

3.1.5-3.1.7 Rozpowszechnianie treści sprzecznych z zasadami współżycia społecznego oraz dobrymi obyczajami.

• #14 21171143
    funzen
    Poziom 25  
    Dla potomnych
    Sprawdziłem na swoim LCT LXDVB105 to taki sam jak LXDVB101 tylko że z nowszej produkcji
    Na działający dekoder wgrałem oprogramowanie od Techbite(GX6702S5_HW12.0.RC26.18.1D_techbite_V2.4.1.90.bin) ten co kolega Roberto2807 wgrał do swojego.
    Mamy więc sytuację taką włączamy dekoder do prądu widzimy napis boot i czerwoną diodę power a potem 4444 i na tv Logo technibite.
    Wyłączamy z prądu dekoder.
    Plik rar co dołączyłem wypakowujemy i mamy 2 pliki.
    Pendrive najlepiej USB 2.0 formatujemy do FAT32
    Kopiujemy pierwszy plik na pendrive "ForceUpgrade.bin"
    Wkładamy pendrive do dekodera.
    Włączamy do prądu
    Jeśli dekoder wykryje prawidłowo pendrive to zobaczymy napis boot i czerwoną diodę power a potem P01 zacznie się zmieniać aż pokaże 100
    A na tv powinien się pokazać zielony pasek postępu
    Jeśli nie pokazuję się P01 i nie leci dale do 100 zmień pendrive na inny(innej firmy lub mniejszej pojemności)
    Jak już dojdzie do 100 można wyjąć pendrive dekoder wystartuje z logiem startowym Dcolor a na wyświetlaczu najpierw boot i power a potem 0005(kanał 5)
    Teraz dekoder pracuje na oprogramowaniu od dekodera Dcolor
    Aby wgrać oryginalne oprogramowanie od LRC należy podłączyć ponownie pendrive z plikiem "ForceUpgrade.bin" w dolnym prawym rogu na chwilę pokaże się
    że wykryto USB pendrive
    Pilotem wchodzimy do Menu,Aktualizacja,Aktualizacja USB,OK,Ścieżka pliku,OK,USB(C),OK i potwierdzamy OK wybranie pliku "ForceUpgrade.bin" i OK teraz
    strzałką w dół na Rozpocznij i klikamy OK rozpocznie się aktualizacja czekamy aż się dekoder sam uruchomi.
    Teraz wyłączamy z prądu
    Odłączamy pendrive i podłączamy do komputera i usuwamy z niego plik "ForceUpgrade.bin" a następnie kopiujemy plik "recovery_all.rcv"
    Teraz ponownie podłączamy pendrive do dekodera i włączamy do prądu
    Na wyświetlaczu powinien się pokazać napis boot a potem odliczać od 0001 do 99 a potem napis End a na tv czerwone napisy na czarnym tle o postępie aktualizacji
    Jak na wyświetlaczu widzisz napis End to teraz można odłącz pendrive
    Dekoder już powinien wystartować na wyświetlaczu najpierw napis boot potem kanał 0001 a na tv oryginalne logo LTC potem kanał 0001 i pasek stanu
    Z pendrivie usunąć wszystkie pliki żeby nie doszło do przypadkowej aktualizacji
    To tyle myślę że w miarę zrozumiałe opisałem powrót do żywych po złej aktualizacji.
    Załączniki:
    • Reanimacja LTC.rar (7.17 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #15 21495449
    bridodom
    Poziom 3  
    Witam.
    Problem jak powyżej. Dekoder MAXCOM MAX TV-T2. Po aktualizacji 4444 i techbite.
    Wykonałem pierwszy krok funzen, tj. plik ForceUpgrade.bin i przeszedł do napisu dcolor, wykrywa pendrive'a, ale nie działa pilot i tylko z przycisków można zmieniać kanały i tyle?
    Prośba, co dalej?
    Dziękuję.
    Pozdrawiam,
  • #16 21496443
    funzen
    Poziom 25  
    Pilot posiadasz tylko od MAXCOM MAX TV-T2 ?
    Masz oryginalny soft od MAXCOM MAX TV-T2?
    Wgrałeś pierwsza część czyli aktualizacja wróciła dekoder do żywych
    ale nie można wgrać dalej z racji braku odpowiedniego pilota.
    Czy po włożeniu pendrive do dekodera i włączeniu do prądu
    przechodzi ponownie pierwsza część wgrywania softu ?
  • #17 21496597
    bridodom
    Poziom 3  
    Witaj,
    Dzięki za szybką odpowiedź.
    Kupowałem dwa tunery z wiadomych względów - piloty i dekodery.
    Dotychczas nie było problemu z pilotami. Używałem blisko dwa lata.
    Na niektórych kanałach (M) miałem sieczkę, a na niektórych nie. Na TV z dekoderem wbudowanym w TV bez problemu, więc doszedłem (może błędnie), iż należy zmienić soft.
    I na jednym wgrałem i stało się...
    Odbieram tylko 1 kanał TV Trwam, a potem ciemność. Mogę, jak pisałem, zmieniać kanały tylko za pomocą przycisków. Pilot martwy. Na początku to zamiast kanałów zmieniał głośność. Teraz kanały.
    Pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

Drugi dekoder działa bez zmian (nie zmieniałem softu)
  • #18 21497872
    funzen
    Poziom 25  
    1.Jakie logo jest pokazywane podczas startu dekodera ?
    2.Czy jak na pendrive jest plik ForceUpgrade.bin to po podłączeniu go do dekodera i włączeniu do prądu startuje aktualizacja ?

Dobrze że masz drugi sprawny dekoder
    A wiec będzie można z niego zgrać soft,.
    Robimy tak
    Potrzebny czysty pendrive(usunięte wszystkie pliki z niego lub sformatowany w fat 32)
    Najlepsze są jakieś małej pojemności np 1GB USB 2.0 i dodatkowo z diodą led dzięki temu widać odczyt i zapis jaki wykonuje dekoder
    Włączasz ten drugi dekoder sprawny.
    Podłączasz pendrive.
    Teraz
    Menu-System-Aktualizacja oprogramowania-aktualizacja USB
    Widzimy po lewej rodzaj aktualizacji po prawej aktualizuj z USB
    Strzałka w prawo wybieramy "zrzut pamięci"
    Teraz ścieżka pliku klikamy ok i wybieramy dysk USB(C) klikamy OK
    Teraz strzałką w dół na "rozpocznij" i klikamy OK
    Powinno rozpocząć się robienie kopi bezpieczeństwa całego oprogramowanie w dekoderze tzw Dump Flash
    Jak dojdzie do końca to będzie widać napis "zrzut zakończony powodzeniem" klikamy ok.
    Teraz wyłączamy dekoder i odłączamy pendrive.
    Podłączamy do komputera i sprawdzamy czy jest plik "dump_all.bin"
    To jest kopia softu zapisz sobie gdzieś na zapas.
    Najlepiej by było jakbyś założył nowy post w nazwie twojego dekodera i że zawiesza się na kanale 4444 po aktualizacji dzięki temu będzie dla innych jak ich to też dopadnie.
    Wrzuć potem ten zgrany dump flasz ze swojego dekodera do tego postu.
  • #19 21498030
    bridodom
    Poziom 3  
    OK zakładam nowy temat

Dodano po 17 [minuty]:

Nowy temat założony: Jak zaktualizować oprogramowanie dekodera MAXCOM DVBTT2 MAX TV-T2?
    Zgrany plik "dump_all.bin" załączony do tematu.
    Poszło zgodnie z instrukcją Funzena kroczek po kroczku.
    Dziękuję
  • #20 21697369
    Tvv
    Poziom 1  
    Witam, po wyjęciu pendrive'a ekran pokazuje logo Dcolor, a na wyświetlaczu dekodera pojawia się napis 'boot' i nic więcej. Nie pojawia się 0005, a po włożeniu pendrive'a nic się nie pojawia (nie wykrywa pendrive'a). Można coś z tym zrobić?
  • #21 21732588
    tedi998
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    Dzisiaj miałem taki sam problem, ale postępowałem zgodnie z wytycznymi od Funzen i wszystko przebiegło prawidłowo. Dekoder działa już normalnie. Dziękuję za podpowiedź.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada tuner DVB-T2 LTC model LXDVB101, który po aktualizacji oprogramowania zaczął zawieszać się na kanale 4444 i nie reagować na pilot. Aktualizacja została pobrana ze strony mptech, jednak po jej wykonaniu dekoder nie uruchamiał się poprawnie, a pilot przestał działać. Próby ponownego wgrania oprogramowania z pendrive’a (różnej pojemności i formatowania FAT32) nie przyniosły efektu. Zalecano użycie pliku ForceUpgrade.bin, formatowanie pendrive’a do FAT32 oraz stosowanie nośników o pojemności do 4 GB. Wskazano również możliwość reanimacji dekodera poprzez programowanie pamięci w zewnętrznym programatorze. Podobne problemy zgłaszano dla modeli MAXCOM MAX TV-T2 oraz LTC LXDVB105, gdzie aktualizacja powodowała zatrzymanie na kodzie 4444 i problemy z pilotem. W dyskusji pojawiły się instrukcje dotyczące tworzenia kopii zapasowej oprogramowania z działającego tunera oraz szczegółowe kroki aktualizacji, w tym zmiana nazwy pliku na ForceUpgrade.bin i obserwacja postępu na wyświetlaczu dekodera. Ostatecznie niektórym użytkownikom udało się przywrócić działanie tunera, innym zalecano zakup nowego urządzenia ze względu na trudności z naprawą.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA