logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zaktualizować oprogramowanie dekodera MAXCOM DVBTT2 MAX TV-T2?

bridodom 27 Mar 2025 20:36 1236 20
REKLAMA
  • #1 21498058
    bridodom
    Poziom 3  
    Dekoder MAXCOM DVBT/T2 MAX TV-T2.
    W związku z różnym działaniem dekodera na kanałach postanowiłem zaktualizować oprogramowanie.
    Na stronie MAXCOM brak jakichkolwiek linków. W necie znalazłem link:
    https://download.mptech.eu/Techbite/techbite DVBT2 EV-1424/Drivers/techbite.dekoder.dvbt2.hevc.oprogramowanie.zip
    Może błędny soft
    Po aktualizacji na wyświetlaczu cyfry 4444, a na ekranie napis techbite - i martwe wszystko.
    Poszukałem na forum i z tematu Tuner LTC LXDVB101 zawiesza się na kanale 4444 po aktualizacji oprogramowania
    Czytając temat, postąpiłem z instrukcją Funzena - wgrałem plik "ForceUpgrade.bin"
    Dekoder odczytał i uruchomił się.
    Przeszedł do napisu dcolor, wykrywa pendrive'a, ale nie działa pilot i tylko z przycisków można zmieniać kanały. Działa tylko jeden kanał z telewizją Trwam.
    Ponieważ mam identyczny drugi dekoder, zgrałem za radą Funzena oryginalny soft.
    Zamieszczam do tematu.
    I czekam na dalsze rady od Funzena lub innych życzliwych.
    Dziękuję.
    Pozdrawiam

AI: Skąd dokładnie pochodził plik aktualizacji oprogramowania, który spowodował problem? Czy możesz podać więcej szczegółów na temat jego zawartości?
    ze strony
    https://download.mptech.eu/Techbite/techbite DVBT2 EV-1424/Manual/instrukcja-aktualizacji-dekodera.pdf
    AI: Jakie dokładnie kroki podjąłeś podczas procesu aktualizacji oprogramowania? Czy były jakieś nietypowe komunikaty lub problemy?
    Nie było problemów z aktualizacją, tylko po niej martwy dekoder
    Załączniki:
    • dump_all.bin (4 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21498132
    bridodom
    Poziom 3  
    Po uruchomieniu uszkodzonego dekodera z pendrivem z nowym plikiem nic się nie zmienia - pojawia się napis dcolor jak uprzednio.
  • REKLAMA
  • #4 21498218
    funzen
    Poziom 25  
    Ocena: 245
    Potrzebuję konkretnych odpowiedzi na moje pytania.
    1.Dekoder normalnie działa poza brakiem obsługi pilotem i jakie logo jest podczas startu?
    2.Czy jak na pendrive jest plik ForceUpgrade.bin to po podłączeniu go do dekodera i włączeniu do prądu startuje aktualizacja ?
    Ważne że dekoder musi być wyłączony z gniazdka a potem włączony plik ForceUpgrade.bin pobrany z wcześniejszego postu o
    reanimacji LTC
    Pendrive najlepiej ten sam co był używany do wgrania softu od techbite i potem moje pliki do reanimacji.
    3.Czy posiadasz jakieś inne piloty np tv lub inny dekoder ?
    Bo ten MAXCOM DVBTT2 MAX TV-T2 używa dziwnych kodów do obsługi.
    A ja nie posiadam takiego pilota żeby sprawdzić czy soft będzie działał.
  • #5 21498245
    bridodom
    Poziom 3  
    Odpowiadam:
    1. Dekoder nie działa - po włączeniu pojawia się napis dcolor i włącza się kanał 1 TV Trwam. Pilot nie działa, można zmieniać kanały od 1 do 333 przyciskami, ale tylko na kanale 1 jest wizja i fonia (kiepska).
    2. Wykonałem czynność jak w opisie i nie aktualizuje się. Dekoder widzi pendrive'a - pojawia się ikonka w dolnym prawym rogu.
    3. Mam drugi dekoder o tej samej nazwie i z tej samej firmy, piloty identyczne - czy jest identyczny dekoder? Raczej tak. Na sprawnym dekoderze oba piloty działają.
  • #6 21498292
    funzen
    Poziom 25  
    Dekoder wyłączony z prądu.
    Pendrive formatowany w FAT32 to ważne
    Na pendrive skopiować oba pliki czyli
    ForceUpgrade.bin
    recovery_all.rcv
    Podłączamy do prądu .
    Po podłączeniu do prądu co widać na wyświetlaczu i co na Telewizorze.
    Używałeś do pierwszego wgrania pliku ForceUpgrade.bin ten sam pendrive ?
    Czy pendrive ma diodę led ?
  • #7 21498305
    bridodom
    Poziom 3  
    Robiłem dokładnie wg instrukcji.
    Na pendrivie wgrany plik "ForceUpgrade.bin" (pendrive uprzednio sformatowany FAT32).
    Przeszło wszystko bez problemu.
    Dioda świeciła.
    Problem, jak pisałem, pojawił się z brakiem reakcji na pilota. Po wykasowaniu "ForceUpgrade.bin" i wgraniu "recovery_all.rcv" na pena, podłączam do dekodera - dekoder reaguje, widać, że jest podłączony pen, ale brak reakcji z pilota. Pen ma diodę LED i po podłączeniu mruga.
  • REKLAMA
  • #8 21498381
    funzen
    Poziom 25  
    Czyli plik ForceUpgrade.bin wgrywa się ponownie, w aktualnym stanie dekodera.
    Po podłączeniu penndrive z ForceUpgrade
    na ekranie pokazuje się zielony pasek postępu na niebieskim tle, ana wyświetlaczu leci odliczanie od 0 do 100?
  • #9 21498694
    bridodom
    Poziom 3  
    Tak
    Jak podłączę pena z tym plikiem, procedurę wgrania można powtarzać za każdym razem. Czyli za każdym razem można wgrać plik na pena.
  • #10 21499168
    funzen
    Poziom 25  
    No i dobra coś udało mi się skleić
    Na początek potrzebuję sprawdzić ten plik na twoim dekoderze
    ForceUpg..e.bin (4 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Kopiujemy plik ForceUpgrade.bin na pendrive i wgrywamy tak jak było w opisie od dekodera LTC reanimacja
    Po wgraniu odłączamy pendrive i czekamy aż dekoder wystartuje.
    Jak już się uruchomi to sprawdzamy czy po wciśnięciu CH+ na dekoderze wyświetlane będzie menu jeśli tak to proszę o info.
    Powiem co wtedy trzeba jeszcze zrobić
  • #11 21499524
    bridodom
    Poziom 3  
    Funzen, sorry.
    Dekoder był na gwarancji i go oddałem na serwis. Jak wróci, to zrobimy powtórnie te kroki.
    Wiem, że możesz być wk--.ny, bo strata czasu, ale pomyślałem, że jak można, to niech się pomęczą, a ponieważ jechałem w stronę sklepu, to po drodze.
    Dlaczego od razu tego nie zrobiłem?
    Z oczywistej przyczyny wydaje się, że aktualizacja oprogramowania to pewien standard i byłem wkuty, że coś, co powinno być w miarę proste, a nie jest. Totalny brak informacji na stronie MAXCOM.
    Radzili, abym zwrócił się do serwisu, bo samemu tego nie można zrobić???
    To po co w menu opcja aktualizacji?
    I brak na stronie dystrybutora plików aktualizacyjnych (nie mogłem znaleźć).
    Aktualizowałem nie raz BIOS kompa i nie było problemu (jeszcze za czasów FDD).
    Także reasumując, Funzen, dzięki - wrócę do tematu po zwrocie - bo może nie uznają, że to ich "wina", bo uruchamia się dcolor, a nie icvh menu.
    Dziękuję i serdecznie pozdrawiam.
  • #12 21505243
    bridodom
    Poziom 3  
    Witam
    Reklamacja rozpoznana przez Selgros pozytywnie (chyba MAXCOM tak uznał) i wymienili na nowy.
    Po podłączeniu śmiga.
    Zgrałem oprogramowanie i załączam.
    Nie udało się wgrać do tego drugiego - pokazuje błąd. Drugi dekoder był kupiony rok temu. Załączam wersje oprogramowania drugiego oraz nowego.

Ekran telewizora wyświetlający informacje o systemie dekodera, w tym wersję bibliotek, aplikacji i sprzętu
    Ekran telewizora z wyświetlonymi ustawieniami dekodera.

Dlaczego chciałem aktualizować dekodery?
    Odbieram TV naziemną na TV z dekoderem wbudowanym i działa bez zarzutu oraz na TV z dekoderami zewnętrznymi.
    Mieszkam w Poznaniu.
    I bez problemu oglądałem na 618 np. Polonia, Kultura.
    Sieczka na 522, 538, 622.
    Sprawdzałem i wymieniłem kabel między anteną i zwrotnicą i nic.
    Obecnie bez problemu odbieram na nowym dekoderze po wymianie i na TV z wbudowanym.
    Na starym ten sam problem.
    Co czynić?
    Załączniki:
    • rom_all.bin (4 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 21506310
    funzen
    Poziom 25  
    Ten stary dekoder musi mieć mniej czuły to odbiorczy.
    Nic w tym się nie da poradzić tylko mocniejszy sygnał musi do niego dochodzić.

Ten nowy dekoder chodzi na innym procesorze wygląda po zdjęciu że Sunplus SPHE1509 .
    Nie da się wgrać od jednego do drugiego(a jeśli nawet przejdzie aktualizacja z jednego na drugiego to i tak będzie z niego
    tylko podstawka pod kwiatek)
  • #14 21506332
    bridodom
    Poziom 3  
    Witam.
    Chyba jest tak, jak piszesz. Rozmawiałem z znajomym z krwi i kości, starym elektronikiem, który naprawia sprzęty od lat.
    Układ odbiorczy następujący: dwie anteny na dachu - sumator - w domu wzmacniacz antenowy i rozejście na gniazda antenowe w domu.
    Poradził, abym sprawdził zasilacz w wzmacniaczu antenowym, co też uczyniłem - wydaje się, że jest OK.
    Tak więc podejrzewam, iż sam sygnał w anteny - odbieram Śrem i Poznań w poszczególnych częstotliwościach - mógł ulec zmniejszeniu, jeśli chodzi o moc, a dekoder w TV i ten po wymianie daje radę, a ten starszy już nie. Co jednak mnie trochę dziwi, bo ma dopiero rok.
    Będę szukał dalej.
    Napiszę, co i jak ustaliłem.
    Przychylam się do kupna innego dekodera, może innej firmy, ale z mocniejszym wzmacniaczem, ale jakiego?

Pozdrawiam
  • #15 21555070
    madziatyda
    Poziom 3  
    >>21499168 Co trzeba zrobić dalej? Proszę o pomoc.
  • #17 21555100
    madziatyda
    Poziom 3  
    >>21555075 Tak jest. Ale pilot nie działa.
  • REKLAMA
  • #18 21555199
    funzen
    Poziom 25  
    Wrzucam już gotowe pliki do reanimacji Dekodera.
    Reanimacja...XTV-T2.rar (10.25 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Mamy więc sytuację taką włączamy dekoder do prądu widzimy napis boot i czerwoną diodę power a potem 4444 i na tv Logo technibite.
    Wyłączamy z prądu dekoder.
    Plik rar co dołączyłem wypakowujemy i mamy 3 pliki.
    Pendrive najlepiej USB 2.0 formatujemy do FAT32
    Kopiujemy 3 plik na pendrive
    Wkładamy pendrive do dekodera.
    Włączamy do prądu
    Jeśli dekoder wykryje prawidłowo pendrive to zobaczymy napis boot i czerwoną diodę power a potem P01 zacznie się zmieniać aż pokaże 100
    A na tv powinien się pokazać zielony pasek postępu
    Jeśli nie pokazuję się P01 i nie leci dale do 100 zmień pendrive na inny(innej firmy lub mniejszej pojemności)
    Jak już dojdzie do 100 można wyjąć pendrive dekoder wystartuje z logiem startowym Dcolor a na wyświetlaczu najpierw boot i power a potem 0005(kanał 5)
    Teraz dekoder pracuje na oprogramowaniu od dekodera Dcolor
    ale pilot od MAXTV-T2 nie działa sprawdzamy przycisk na
    dekoderze CH+ czy po przyciśnięciu go pokazuje się Menu.
    Jeśli tak to ok wciskamy jeszcze raz CH+ żeby menu zniknęło.

Wkładamy ponownie pendrive i patrzymy w dolny prawy róg
    i czekamy aż pokaże się ikona podłączonego pendrive.
    Teraz przyciskamy CH+ jeden raz i czekamy po chwili(czas zależny od prędkości odczytu pendrive) pokaże się na środku ekranu dodatkowy pasek postępu a na wyświetlaczu od 0 do 100.
    Teraz następuje aktualizacja softu i boota czekamy spokojnie aż dojdzie do końca.
    Dekoder sam się zrestartuje i teraz podczas startu zacznie się już ostateczne wgrywanie softu od MAXTV-T2 na wyświetlaczu leci 0001 do 99 a potem napis End na wyświetlaczu
    a na ekranie czarne tło i czerwone napisy o przebiegu aktualizacji.
    Jeśli widzisz na wyświetlaczu napis End a na ekranie tv
    Plugout usb.
    Reboot
    Wyciągamy teraz Pendrive z dekodera teraz już dekoder wraca do żywych widać logo maxcom na ekranie TV a dekoder startuje na 32 kanale.

Z pendrivie usunąć wszystkie pliki żeby nie doszło do przypadkowej aktualizacji
    To tyle myślę że w miarę zrozumiałe opisałem powrót do żywych po złej aktualizacji.

Co tyczy się "madziatyda" zaczynasz dalszą reanimację od
    Teraz dekoder pracuje na oprogramowaniu od dekodera Dcolor
  • #19 21555373
    madziatyda
    Poziom 3  
    >>21555199 Dziękuję! Jutro wypróbuję!
  • #20 21557258
    madziatyda
    Poziom 3  
    >>21555199 Jesteś genialny! Wszystko działa! Dziękuję!
  • #21 21830134
    bridodom
    Poziom 3  
    Witam
    Zwróciłem dekoder i kupiłem nowy Maxcom.
    W zeszłym tygodniu musiałem zmienić dwa kolejne - przestały odbierać.
    Kupiłem na Allegro innej firmy i nie odbierały w Poznaniu TV tylko 8 programów i to z szumami, pomimo że DVB-T2 HEVC.
    Zwróciłem bez problemu.
    Kupiłem ponownie dwa Maxcom i ruszyły bez problemu, jak pamiętam, 36 programów.
    Pozdrawiam
    Ryszard

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z aktualizacją oprogramowania dekodera MAXCOM DVBTT2 MAX TV-T2. Użytkownik próbował zaktualizować soft znaleziony w sieci, co spowodowało zawieszenie dekodera na kanale 4444 i wyświetlenie logo Techbite, a pilot przestał działać. Próby reanimacji obejmowały wgrywanie plików ForceUpgrade.bin i recovery_all.rcv z pendrive’a sformatowanego w FAT32, co pozwoliło na uruchomienie dekodera z ograniczoną funkcjonalnością (działanie tylko przycisków na obudowie i jeden kanał z obrazem). Wymiana oprogramowania między dwoma dekoderami tego samego modelu nie powiodła się, co wskazuje na różnice sprzętowe, m.in. inny procesor (Sunplus SPHE1509 w nowym egzemplarzu). Problemy z odbiorem sygnału na starszym dekoderze mogą wynikać z niższej czułości tunera lub osłabienia sygnału antenowego. Ostatecznie reklamacja uszkodzonego dekodera została pozytywnie rozpatrzona i wymieniono go na nowy, który działa poprawnie. Użytkownik podkreśla brak oficjalnych plików aktualizacyjnych na stronie producenta oraz trudności w samodzielnej aktualizacji. Wskazano procedurę reanimacji z użyciem plików na pendrive, formatowanego w FAT32, z obserwacją postępu aktualizacji na ekranie i wyświetlaczu dekodera. Pilot do MAXCOM DVBTT2 MAX TV-T2 używa nietypowych kodów, co utrudnia jego działanie po aktualizacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA