logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić czasowe sterowanie roletami w Satel Integra DLOADX?

pozor92 15 Lip 2024 10:29 1353 15
REKLAMA
  • #1 21155138
    pozor92
    Poziom 3  
    Satel Integra / DLOADX - ustawienie czasowe rolet.

Cześć,
    czy moglibyście mnie pokierować jak ustawić czasowe otwieranie rolet w systemie Satel Integra / Dload.

Próbowałem dodać nową strefę z roletami - rolety góra i rolety dół i ustawić timer ale nic się nie rusza. Prawdopodobnie mam coś źle parametry ustawione.

Poniżej screeny z moich ustawień.
    Zrzut ekranu ustawień systemu Satel Integra dla rolet.
    Zrzut ekranu ustawień systemu Satel Integra w programie DLOADX.

Dzięki za pomoc!
    Pozdrawiam
    Bartosz
  • REKLAMA
  • #2 21155384
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    Roletami powinno sterować wyjście.
  • #3 21155387
    pozor92
    Poziom 3  
    >>21155384
    Dopiero zaczynam naukę tego systemu na swoim domu i nie do końca rozumiem
    Mógłbymś trochę rozwinąć?
  • REKLAMA
  • #4 21155400
    Zbych034
    Poziom 39  
    Wejścia uruchamiają wyjścia a te sterują np syrenką lub roletami. Wyjściami można też sterować za pomocą timerów.
  • REKLAMA
  • #5 21155419
    pozor92
    Poziom 3  
    Fragment interfejsu oprogramowania z ustawieniami rolet. Tabela z ustawieniami timerów do sterowania roletą

Zrobilem za pomocą timerów tak jak powyżej i roleta sie niestety nie podnosi. Coś robię źle?
  • #6 21155428
    Zbych034
    Poziom 39  
    Zrzuty są z wejść. One powinne sterować wyjściami
  • #7 21155437
    pozor92
    Poziom 3  
    Widok ekranu programu DLOADX, zakładka wyjścia z listą skonfigurowanych elementów i parametrów.

Chyba dalej nie rozumiem.

Jestem w zakładce wyjscia w DLOADX i tam próbuje ustawić nie w wejsciach.
  • REKLAMA
  • #8 21155446
    Zbych034
    Poziom 39  
    Masz fizycznie wyjście 41?
    Wysterowuje się tak jak zakładasz?
    Podgląd za pomocą programu jest bardzo wygodny.
  • #9 21155463
    pozor92
    Poziom 3  
    Mam sterowanie roletą na tablecie oraz telefonie i tam działa.
    Nie mam fizycznego przycisku do rolet.
  • #10 21155467
    Zbych034
    Poziom 39  
    Masz załączenie 0 14:50 a wyłączenie o 14:46 może to stanowi problem?
  • #11 21155487
    pozor92
    Poziom 3  
    >>21155467
    Niestety zmiana tych czasów nic nie daje... nic się nie dzieje
  • #12 21155499
    Zbych034
    Poziom 39  
    Nie mam pod ręką programu więc trudno mi coś więcej z pamięci powiedzieć.
  • #13 21155664
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    Ja jednak proponuję koledze przyjrzeć się dokładnie temu, czym są timery przy wyjściach roletowych. Bo na pewno nie służą do sterowania rolet. Opis tej funkcjonalności dostępny jest w instrukcji programowania i w pomocy programu DloadX.

Jak zrobić, żeby rolety działały w konkretnych godzinach?
    1. Przypisać je (wyjścia) do strefy (domyślnie należą do każdej strefy) i dla tej strefy ustawić timer (w jej ustawieniach). Włączenie strefy spowoduje ruch rolety.
    LUB
    2. Utworzyć wyjście typu np. Timer (przypisać konkretny timer i ustawić godziny). Ten timer wirtualnie powinien naruszać wejście o typie np. bez akcji alarmowej.

Jak to zadziała?
    Aktywacja timera uruchomi wyjście wirtualne.
    Wyjście wirtualne naruszy wejście wirtualne.
    Wirtualne wejście wyzwoli wyjście roletowe (góra / dół - wg uznania).

To połowa zadania (wariantu 2). Teraz koniec aktywacji timera powinien wykonać wyzwolenie rolety w przeciwnym kierunku. Ciut trudniejsze od powyższego, ale masz już coś na start. No i dokumentacja.. nie żałować na nią czasu.
  • #14 21156456
    pozor92
    Poziom 3  
    Rolety sie podnoszą i opuszczają juz tak jak chce na strefie nr 9.

Czy takie ustawienie jest poprawne?

Rolety sie opuszczają jak jest włączana strefa i podnoszą jak jest wyłączana. Jednak zastanawiam sie czy silnik nie dostajes 2 sygnałów podnieś i opusc jednocześnie?

Zrzut ekranu przedstawiający harmonogram sterowania roletami, z zaznaczonymi strefami i czasem działania. Zrzut ekranu ustawień systemu sterowania roletami z zaznaczoną strefą nr 9.
  • #15 21157750
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    Wyjścia typu "105" i "106" mają to do siebie, że nie włączą się jednocześnie (system Integra o to zadba). Jeżeli dojdzie do tego jeszcze umiejętne podłączenie silnika do przekaźników, to jest już komplet.
  • #16 21645533
    Mar_rcin

Poziom 14  
    Ocena: 8
    dariusz.bembenek napisał:
    Ja jednak proponuję koledze przyjrzeć się dokładnie temu, czym są timery przy wyjściach roletowych. Bo na pewno nie służą do sterowania rolet. Opis tej funkcjonalności dostępny jest w instrukcji programowania i w pomocy programu DloadX.

Jak zrobić, żeby rolety działały w konkretnych godzinach?
    1. Przypisać je (wyjścia) do strefy (domyślnie należą do każdej strefy) i dla tej strefy ustawić timer (w jej ustawieniach). Włączenie strefy spowoduje ruch rolety.
    LUB
    2. Utworzyć wyjście typu np. Timer (przypisać konkretny timer i ustawić godziny). Ten timer wirtualnie powinien naruszać wejście o typie np. bez akcji alarmowej.

Jak to zadziała?
    Aktywacja timera uruchomi wyjście wirtualne.
    Wyjście wirtualne naruszy wejście wirtualne.
    Wirtualne wejście wyzwoli wyjście roletowe (góra / dół - wg uznania).

To połowa zadania (wariantu 2). Teraz koniec aktywacji timera powinien wykonać wyzwolenie rolety w przeciwnym kierunku. Ciut trudniejsze od powyższego, ale masz już coś na start. No i dokumentacja.. nie żałować na nią czasu.

i jeszcze to z innego wątku o zbliżonej tematyce:
    quote="dariusz.bembenek"
    "Co do pkt.1.:
    Dwa timery albo jeden timer i trochę zabawy w zależności pomiędzy wejściami i wyjściami."

Ja jestem jednak ciemny jak tabaka w rogu ;/ albo zmęczony. Panie Darku jak zrobić sterowanie rolet góra/dół na jednym timerze? bo użycie dwóch mi się nie podoba. Z góry dzięki za jeszcze jeden dla Pana niewielki wysiłek. ;)
    Konto firmowe:
    Alarmy Krakow
    os. Krakowiaków 45A, Kraków, 31-964 | Tel.: 607XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://alarmy.krakow.pl

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy ustawienia czasowego sterowania roletami w systemie alarmowym Satel Integra z oprogramowaniem DLOADX. Problem polega na tym, że próby konfiguracji timerów bezpośrednio na wejściach lub wyjściach nie skutkują ruchem rolet. Wyjaśniono, że sterowanie roletami odbywa się poprzez wyjścia, które są aktywowane przez wejścia, a timery mogą sterować wyjściami wirtualnymi. Proponowane rozwiązania obejmują przypisanie wyjść rolet do strefy i ustawienie timerów na tej strefie lub utworzenie wyjścia typu timer, które narusza wirtualne wejście, co z kolei wyzwala fizyczne wyjścia roletowe (góra/dół). Potwierdzono, że wyjścia typu 105 i 106 nie włączają się jednocześnie, co zapobiega konfliktom sygnałów dla silnika rolet. Użytkownik potwierdził działanie rolet zgodnie z ustawioną strefą, jednak wyraził wątpliwości co do jednoczesnego wysyłania sygnałów podnoszenia i opuszczania. Wskazano, że poprawne podłączenie silnika i odpowiednia konfiguracja wyjść zapewniają prawidłową pracę. W dyskusji pojawiła się także sugestia, że sterowanie roletami na jednym timerze wymaga bardziej zaawansowanej konfiguracji wejść i wyjść w systemie.
REKLAMA