dariusz.bembenek napisał: Ja jednak proponuję koledze przyjrzeć się dokładnie temu, czym są timery przy wyjściach roletowych. Bo na pewno nie służą do sterowania rolet. Opis tej funkcjonalności dostępny jest w instrukcji programowania i w pomocy programu DloadX.
Jak zrobić, żeby rolety działały w konkretnych godzinach?
1. Przypisać je (wyjścia) do strefy (domyślnie należą do każdej strefy) i dla tej strefy ustawić timer (w jej ustawieniach). Włączenie strefy spowoduje ruch rolety.
LUB
2. Utworzyć wyjście typu np. Timer (przypisać konkretny timer i ustawić godziny). Ten timer wirtualnie powinien naruszać wejście o typie np. bez akcji alarmowej.
Jak to zadziała?
Aktywacja timera uruchomi wyjście wirtualne.
Wyjście wirtualne naruszy wejście wirtualne.
Wirtualne wejście wyzwoli wyjście roletowe (góra / dół - wg uznania).
To połowa zadania (wariantu 2). Teraz koniec aktywacji timera powinien wykonać wyzwolenie rolety w przeciwnym kierunku. Ciut trudniejsze od powyższego, ale masz już coś na start. No i dokumentacja.. nie żałować na nią czasu.
i jeszcze to z innego wątku o zbliżonej tematyce:
quote="dariusz.bembenek"
"Co do pkt.1.:
Dwa timery albo jeden timer i trochę zabawy w zależności pomiędzy wejściami i wyjściami."
Ja jestem jednak ciemny jak tabaka w rogu ;/ albo zmęczony. Panie Darku jak zrobić sterowanie rolet góra/dół na jednym timerze? bo użycie dwóch mi się nie podoba. Z góry dzięki za jeszcze jeden dla Pana niewielki wysiłek.