logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak iskry w silniku Briggs & Stratton 450 series, 148 ccm - co sprawdzić?

osomaniak 17 Lip 2024 10:03 690 3
  • #1 21157659
    osomaniak
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Dzień dobry,

kosiarka Briggs & Stratton 450 series, 148 ccm po zgaszeniu w celu wyniesienia kosza już nie odpaliła. Nie ma iskry. Zakupiona nowa oryginalna cewka, ustawiona na 0,3 mm względem "magneta", nowa oryginalna świeca, a iskry jak nie było, tak nie ma. Po odłączeniu przewodu do gaszenia (który zresztą też przy okazji został wymieniony) odpala. Jednak gaszenie przez ściąganie fajki tak średnio mi się podoba.

Układ zapłonowy wydaje się banalnie prosty, ale chyba jednak nie rozumiem zasady jego działania... Wydawało mi się, że silnik gasi się przez zwarcie cewki do masy. Po to idzie ten czarny przewód do zwieracza masy sterowanego za pomocą linki. Tylko że między rdzeniem cewki a męskim fastonem wychodzącym z niej do podłączenia właśnie tego przewodu masującego jest przejście. Sama cewka jest bez izolacji zamontowana do korpusu, a więc... uziemiania.

Tu filmik z "pomiarów", jak widać, dźwignia jest włączona, czyli automat jest rozłączony, a kabel masujący i tak ma przejście do masy:
    https://www.youtube.com/shorts/o3mnZt99oWA

Czego ja tu nie rozumiem albo co tu nie działa?
  • #2 21157792
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3315
    Bo to jest cewka i drugi koniec ma uziemiony. Jak z odłączonym przewodem działa to masz zwarcie gdzieś gdzie go być nie powinno. Odłącz i zmierz czy miejsce gdzie podłączasz przewód jest zwarte z masą (oczywiście dzwignia gaszenia w pozycji praca). Jak tak to szukaj gdzie się przetarła izolacja na wyłączniku od gaszenia( tam gdzie podłączasz przewód).
  • #3 21159990
    4495redberet
    Poziom 28  
    Ocena: 346
    Sprawdź sam ten wyłącznik. Miałem już parę przypadków gdzie był powyginany i na włączonej dźwigni od hamulca minimalnie zwierał. Jak przewód jest nowy to wina leży po stronie wyłącznika.
  • #4 21221245
    K.Olczak
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Jak rozwiązałeś ten problem? bo ja mam podobny. Kupiłem nową cewkę króra sama w sobie ma zwarcie z rdzenia na styk do przewodu gaszenia,więc kosiarka jakdy cały czas jest zgaszona i nie da się zapalić
REKLAMA