logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt CAR 300 - niska czułość i zakłócenia w odbiorze stacji radiowych

Mihó 07 Gru 2005 20:59 2065 9
REKLAMA
  • #1 2063510
    Mihó
    Poziom 27  
    Ocena: 204
    Witam,

Mam problem - posiadałem wcześniej radioodbiornik JVC, który bez problemu odbierał wszystkie stacje radiowe i RDS. Wymieniłem na CAR300 i zaczęły się kłopoty - Radio ma małą czułość, jest podatne na zakłócenia. Dodam, że jest w fabrycznej kieszeni, więc nie ma kłopotu z kontaktem. Co z nim może być ?
  • REKLAMA
  • #2 2064262
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Trudno wyrokować na odległość. Trzeba by sprawdzić na stole, może głowica UKF, może rozstrojone, może nie zasila wzmacniacza jeśli takowy w aucie jest. Może rozgięte gniazdo antenowe nie łączy dobrze, może ktoś w nim kręcił, może jakiś rozkodowywacz narobił szkód...

SławeK
  • REKLAMA
  • #3 2064880
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    SlaweK napisał:
    Może rozgięte gniazdo antenowe nie łączy dobrze
    od tego bym jednak zaczął. A jak jest z AM/LW?
  • #4 2065145
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    W CAR300 może być typowo uwalony BF999 na wejściu głowicy, często jak się masa zamknie przez antenę tak się dzieje.
  • #5 2066585
    Mihó
    Poziom 27  
    Bardzo prawdopodobne że zwarłem ekran anteny do masy...

Dodano po 6 [minuty]:

Czy to jest jakiś SMD ?
  • REKLAMA
  • #6 2529466
    Kracyan
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Ja miałem cos takiego w astrze. ktoś kto zakładał radio Panasonica w miejsce fabrycznego radia poodcinał wszystkie kostki.
    Ja ponownie zamontowałem car300 aby korzystać z wyświetlacza w desce, ale powstały kłopoty z sygnałem radiowym.
    Już miałem wymieniać całą instalację antenową w samochodzie, zdjąłem lampkę z tyłu w bagażniku pod anteną a tu kabelek czarny z białym paskiem. To był kabelek od wzmacniacza antenowego. Odnalazłem taki w wiązce pod radiem i podłączyłem do zasilania.
    Jak ręką odjął.
  • #7 2531225
    jaceb
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Przelutuj wszystko w okolicy głowicy fm szczególnie elementy indukcyjne.
  • #8 2532873
    olecki
    Poziom 27  
    Ocena: 54
    a czasem nie bylo akcji code??
  • #9 2536314
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Zdejmij górną pokrywę i zobacz może w gnieździe antenowym na przewodzie "gorącym" ( taka blaszka co idzie do plytki) sie "wypchnela" albo wylamala z gniazda - miałem kiedys cos podobnego, z zewnatrz niby nic nie bylo widac a w srodku malutkie pekniecie w doprowadzeniu gniazda antenowego do plytki - kropla cyny i dziala do dzis :)
  • REKLAMA
  • #10 3353428
    Mihó
    Poziom 27  
    Rozwiązane: Też blaszka, ale we wtyku antenowym. Zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Problem niskiej czułości i zakłóceń w odbiorze radiowym w radiu Blaupunkt CAR 300 może wynikać z kilku przyczyn. Należy sprawdzić stan głowicy UKF, zwłaszcza element BF999 na wejściu, który często ulega uszkodzeniu przy zwarciu ekranu anteny do masy. Uszkodzenia mechaniczne, takie jak rozgięte lub uszkodzone gniazdo antenowe, mogą powodować słaby kontakt i zakłócenia. Warto również zweryfikować zasilanie wzmacniacza antenowego, który może być odłączony lub nieaktywny, co znacząco obniża jakość sygnału. Zalecane jest przelutowanie elementów indukcyjnych w okolicy głowicy FM oraz kontrola połączeń antenowych, w tym blaszki we wtyku antenowym, które mogą być poluzowane lub uszkodzone. Po naprawie uszkodzonego elementu wtyku antenowego problem z odbiorem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA