logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BLAUPUNKT CD300 RDS "zanika stacja" - Problem rozw

arkus1234 06 Maj 2006 18:50 2108 6
REKLAMA
  • #1 2598991
    arkus1234
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Czy ktoś miał podobny przypadek uszkodzenia to znaczy :

Radio dostraja się do stacji dosyć czysto gra i po krótkim czasie stacja zanika, a na panelu wyświetlany napis szukanie i po jakimś czasie dostraja się do tej samej częstotliwości . Taki objaw występuje cały czas w regularnych odstępach czasowych .
    Oczywiście objaw taki występuje na różnych stacjach (częstotliwościach) i nawet jeżeli stosuje wzmacniacz antenowy.
    Chciałbym dodać że nie wyświetla znaczka STEREO.
    Uszkodzenie wg mnie może być w torze PLL , pływa synteza lub za niski poziom sygnału wychodzi z głowicy ale …………..
    Jeżeli ktoś miał taki przypadek to proszę o pomoc i radę .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2599790
    jk26
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    a nie masz przypadkiem włączonej funkcji szukania informacji dla kierowców ???
  • REKLAMA
  • #3 2600620
    arkus1234
    Poziom 11  
    Informacja dla kierowców? A co z znaczkiem STEREO, który nie odpala. Co by uruchamiało funkcję info. dla kierowców, jeżeli użyłem chyba wszystkich kombinacji przycisków w radiu.
    Radio zachowuje się tak jakby gubiło fale i z powrotem dostrajało się do tej samej częstotliwości.
  • Pomocny post
    #4 2600982
    kafelan
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    W innym radiu (sony)miałem taki przypadek i była to głowica.Miałem już kilka takich przypadków z takimi samymi głowicami w różnych radiach.Po wymianie wszystko wróciło do normy,mogą to byś też zimne luty (głowica).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2601026
    ikar55
    Spec od car audio
    Ocena: 340
    To jak to radio Ci gra?Czysto czy względnie czysto?
    Zwróć uwagę czy to ponowne wyszukiwanie załącza się w momencie zmiany treści RDS.Skoro nie wyzwala STEREO,to wygląda to na zbyt niski poziom sygnału z tunera,lub odstrjony filtr w p.cz.Miałem kiedyś przypadek w CD 300, że po dostrojeniu filterka podobny objaw ustąpił.
  • #6 2601474
    arkus1234
    Poziom 11  
    Wszystkie luty w tunerze FM poprawiłem również te na układzie TDA 1575T który się tam znajduje. Nie mam jak sprawdzić poziomu sygnału wychodzącego z tunera ale można założyć że oscylator w TDA 1575T pływa (odstraja się) lub V1 (BF999) ma zbyt niskie wzmocnienie. Może to być również któryś z warikapów w tunerze . Jednakże wszystko wskazuje na TUNER FM.
    Dzięki wszystkim za sugestie. Postaram się zmienić Tuner i dam znać.
    Jeszcze jedno. Czy ktoś wie co to jest w tym radiu MULTIPATH ?.
  • REKLAMA
  • #7 2621877
    arkus1234
    Poziom 11  
    PO WYMIANIE TUNERA FM WSZYSTKO OK.

Podsumowanie tematu

✨ Radio Blaupunkt CD300 RDS wykazuje problem z zanikiem stacji radiowych – po dostrojeniu do częstotliwości sygnał jest czysty, lecz po krótkim czasie stacja zanika, a radio przechodzi w tryb szukania i ponownie dostraja się do tej samej częstotliwości. Objaw ten występuje na różnych stacjach i nie jest eliminowany przez wzmacniacz antenowy. Brak wyświetlania znaczka STEREO sugeruje niski poziom sygnału lub problemy w torze PLL, syntezie częstotliwości lub w układzie tunera FM. Możliwe przyczyny to uszkodzona głowica radiowa, zimne luty, niestabilny oscylator w układzie TDA1575T, zbyt niskie wzmocnienie tranzystora BF999 lub uszkodzone warikapy. Po wymianie tunera FM problem został rozwiązany. Dodatkowo pojawiło się pytanie o funkcję MULTIPATH w tym radiu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA