logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zgemma H7S vs Qviart Lunix 3 4K - tuner do Unicable II i nagrywania wielu kanałów

radjank 20 Lip 2024 19:59 720 2
REKLAMA
  • #1 21161670
    radjank
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Przepraszam, ale podepnę się pod temat.
    Szukam zastępstwa dla mojego qviart Lunix 3 4K i tak skierowałem wzrok na Zgemma H7S, ale czytam, że są problemy. Obecnie mam konwerter Megasat Diavolo Unicable II podłączony do tunera tylko jednym kablem, bo przy moich głowicach w qviart nie musiałem używać splittera, aby rozdzielić sygnał między głowicami. Tutaj mogę 7 kanałów nagrywać i ósmy oglądać bez problemu. Zależy mi na tym, aby móc bezproblemowo chociaż jeden kanał oglądać, a inny w tym samym czasie nagrywać. Dlatego patrząc na problemy kolegi, mam pytania:
    1. Czy da się to ogarnąć tunerem Zgemma H7S?
    2. A jeśli tak, to czy muszę użyć splittera, rozdzielić sygnał z konwertera i każdej z głowic przydzielić inny SCR?
    3. A może jest na rynku jakiś inny tuner, który by się tu lepiej nadawał?

Zwróciłem uwagę na H7S, bo poza 2xDVB-S2 posiada dodatkowo DVB-T2, na czym też mi zależy. No i oczywiście Enigma na pokładzie i możliwość zainstalowania SSD wewnątrz też jest ważna. Wiem, że są VU, które to ogarną, ale chcę celować raczej w niższą półkę cenową.
    Dziękuję za wszelkie sugestie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21161964
    vito007
    Poziom 26  
    Ocena: 214
    1.tak
    2.tak
    3.IMHO nie
  • #3 21173571
    radjank
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Dziękuję kolego.
    Tuner zakupiony, podłączony i przetestowany.
    Wszystko działa wyśmienicie! Tuner jest szybki i stabilny.
    Przetestowane empirycznie jednoczesna praca na trzech kanałach, oczywiście przy założeniu że każdy kanał pracuje na innym tunerze - wszystko działa perfekt.
    Gdyby ktoś potrzebował rozpiskę wyjść gniazda AV jack 3,5mm, to jest to standard OMTP w kolejności (licząc od czubka wtyczki) VIDEO, AUDIO-L, AUDIO-R, MASA.
    Niestety wyjście AV nie do końca działa równolegle z wyjściem HDMI tak jak w moim poprzednim tunerze (w trybie HDMI działa tylko AUDIO, bez VIDEO).
    Trzeba w konfiguracji tunera przełączyć wyjście obrazu na SCART, dopiero wtedy pojawia się sygnał VIDEO na gnieździe jack 3,5mm.
    W trybie SCART co prawda mamy również obraz i dźwięk na wyjściu HDMI, ale tylko z rozdzielczością zdaje się 768x576.
    Drugi minus tego tunera jaki znalazłem, to umiejscowienie przycisku POWER.
    W przypadku zainstalowania dysku który niestety wystaje z obudowy z tyłu, dostęp do przycisku POWER jest nieco utrudniony.
    Na szczęście tuner jest stabilny, więc nie trzeba tam pchać palucha.
REKLAMA