logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki tuner sat? - Jaki tuner do oglądania tv i innego kanału na tel.

ertnet77 19 Lis 2022 14:11 624 13
REKLAMA
  • #1 20292234
    ertnet77
    Poziom 3  
    Witam szanowne grono.
    Stoję przed dylematem zmiany tunera - aktualnie zgemma h9s. Czy jest taka możliwość oglądania tv w jednym pokoju a na tel w drugim pokoju innego kanału. Obecnie jak przełączę na tel przez openwebif to i żonie przełączę kanał.
    Kontaktowałem się z sprzedawca sat- octagon sf8008 twin. Dostałem odpowiedz, ze obecnie ani ten tuner ani żadne vu+ nie oferuje takiej możliwości. Czy to prawda?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20292264
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 879
    Każdy tuner z Enigma2 przynajmniej z dwom głowicami to oferuje jak widać sprzedawca ma małe pojęcie o tym co sprzedaje.
    Poza Octagonem masz jeszcze Ustym Uclan do wyboru.
  • REKLAMA
  • #3 20292297
    ertnet77
    Poziom 3  
    Dzieki i tak myślałem tyko zbił mnie z tropu:). Doradzisz jaki tuner w miarę dawał by rade i nie chodzi mi o żadne nagrywanie i to tylko tak jak opisałem. octagon, ustym to chyba to samo. Czy to pociągnę na jednym kablu bo 2 nie mogę czy musze mieć 2. Czy lepiej coś z vu+
  • #4 20292318
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2898
    ertnet77 napisał:
    Dzieki i tak myślałem tyko zbił mnie z tropu:). Doradzisz jaki tuner w miarę dawał by rade i nie chodzi mi o żadne nagrywanie i to tylko tak jak opisałem. octagon, ustym to chyba to samo. Czy to pociągnę na jednym kablu bo 2 nie mogę czy musze mieć 2. Czy lepiej coś z vu+

Teoretycznie to samo a praktycznie Ustym może więcej . Octagon robiony pod rynek niemiecki, musi przestrzegać prawa unijnego.
  • #5 20292516
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Przecież dwie głowice wymagaj zawsze niezależnych sygnałów to należy mieć koniecznie obydwie głowice podłączone do sygnału.

@LeDy ale co może więcej ?
    Dosłownie nic bo obydwa tunery to dokładnie to samo poza tym że Ustym ma swój własny system oprócz enigma2.
  • #6 20292533
    ertnet77
    Poziom 3  
    Rozumie, ze każdy musi mieć podłączenie, ale czy można podłączyć to jednym przewodem unicable i przed tunerem zastosować rozdzielacz na 2 głowice, czy musza być bezwzględnie 2 kable od konwertera do każdego wejścia osobno
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20292537
    LeDy
    Poziom 43  
    tomaszlonski napisał:

@LeDy ale co może więcej ?
    Dosłownie nic bo obydwa tunery to dokładnie to samo poza tym że Ustym ma swój własny system oprócz enigma2.

Uważam, że ten własny, Denys-OS, jest łatwiejszy, wystarczający.
    Unicable wystarczy 1 przewód i przed dekoderem rozgałęzienie..
  • #8 20292576
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Przecież przy unicable i tak mają być rozdzielone na dwa przewody na każdą głowice bo jednym doprowadzić sie nie da na prostych głowicach w porównaniu do Vu+ gdzie zwykle wystarczy podpiąć bezpośrednio bez rozdziału przed głowicami TWIN/FBC. :)

Czy będzie jednym kablem Unicable na dwie głowice czy 2 kable legacy nie ma znaczenia bo to dokładnie to samo rozwiązanie i możliwości, wybierasz które pasuje albo już masz.

Praktyczniejsze jest na pewno Unicable bo możesz podłączyć więcej tunerów bez potrzeby zmiany instalacji czy dokładania dodatkowych kabli od odbiornika do anteny.
  • #9 20292617
    ertnet77
    Poziom 3  
    Dziekuje wszystko jasne i pozdr Pana z Sklepu sat Tarnowskie Góry, który twierdzi, ze nadal tego podłączyć się nie da.
    2 opcje mam na unicable bo dwóch przewodów pociągnąć na całej długości nie mogę.
    1. Tuner ustym/octagon i rozgałęzienie przed trenerem na dwie głowice.
    2. Tuner z głowica DVB-S2X Dual FBC vu+ chyba gigablue tez.
  • #10 20292816
    LeDy
    Poziom 43  
    To rozgałęzienie może być w innym miejscu, również z odgałęzienia na odgałęzienie.
  • #11 20292951
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Vu+ czy Gigablue to 8 głowic, przyda sie jak dużo chcesz nagrywać w tym samym czasie , poza tym mają możliwość montażu dysku. Trochę wyższa klasa sprzętu niż średniej jak Octagon czy Ustym.

Funkcjonalność wszystkich identyczna można oglądać jeden program i dodatkowy na streamie w TV , na kompie czy telefonie.

Konwerter Unicable wystarczy dowolny z 24 do 32 SCR , nie kupuj tylko z obsługą 4-8 SCR.
    Jeśli potrzeba to przy okazji możesz kupić z wejściem TV jak planujesz dodatkową instalację naziemnej i wszystko puścić jednym kablem.
  • #12 20293004
    ertnet77
    Poziom 3  
    Ten konwerter z Allegro byłby ok? oferta/zinwell-unicable-polsat-box-evobox-canal-rozdzie-11835251152
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #13 20293115
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Jeśli nie planujesz żadnych innych sprzętów i wszystkie tunery co kupisz będą obsługiwały unicable to może.
  • #14 20293167
    ertnet77
    Poziom 3  
    Otrzymałem odp

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje tunera satelitarnego, który umożliwi jednoczesne oglądanie różnych kanałów w dwóch pokojach. Obecnie korzysta z tunera Zgemma H9S, ale napotyka problem z przełączaniem kanałów na telewizorze i telefonie. Sprzedawca tunera Octagon SF8008 twierdzi, że żaden tuner, w tym modele Vu+, nie oferuje tej funkcjonalności. Uczestnicy dyskusji sugerują, że tunery z systemem Enigma2 z dwiema głowicami, takie jak Ustym i Octagon, mogą spełnić wymagania użytkownika. Wskazują również na możliwość użycia jednego kabla Unicable z rozdzielaczem przed tunerem, co pozwoli na podłączenie dwóch głowic. Dodatkowo, tunery Vu+ i Gigablue oferują wyższą klasę sprzętu z większą liczbą głowic, co może być korzystne w przypadku nagrywania wielu programów jednocześnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA