logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Toyota Avensis T27, 2015r. 1.8 benzyna tryb awaryjny brak mocy

S90 21 Lip 2024 12:19 3366 6
REKLAMA
  • #1 21162386
    S90
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam. Podczas jazdy Toyota wpada w tryb awaryjny. Wytraca moc, zwalnia, brak reakcji na pedał gazu, max. 2 tys. obrotów. Na desce pojawiają się pomarańczowe kontrolki (wykrzyknik, kontrolka od hamulca ręcznego, kontrolka silnika, kontrolka od sys. antypoślizgowego, od sys. zderzenia), oraz komunikaty na przemian: check parking brake system, check pre-crash safety.
    Jedyna opcja to zatrzymanie się i na przemian gaszenie i odpalanie samochodu. Po kilku próbach auto odzyskuje moc, można kontynuować jazdę. Kontrolki nadal się wyświetlają. Gasną samoczynnie po jakimś czasie. Problem pojawia się nieregularnie. Raz w tygodniu, raz na 2 tygodnie. Zawsze podczas jazdy.
    Czy ktoś miał podobny problem?
  • REKLAMA
  • #2 21162463
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2651
    Kolego na 99% katalizator do wymiany.
  • REKLAMA
  • #3 21162868
    S90
    Poziom 5  
    Jadę jutro do elektryka. Ma podpiąć kompa i sprawdzić, jakie błędy. Skąd ta pewność, że katalizator? Miałeś podobny problem? Ja tak przypuszczałem, że może ten elektryczny hamulec ręczny.....
  • REKLAMA
  • #4 21162887
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2651
    To typowy objaw rozwalonego katalizatora, miałem nie raz.
  • #5 21162918
    S90
    Poziom 5  
    Jadę jutro do elektryka. Ma podpiąć kompa i sprawdzić, jakie błędy. Skąd ta pewność, że katalizator? Miałeś podobny problem? Ja tak przypuszczałem, że może ten elektryczny hamulec ręczny.....

Dodano po 1 [minuty]:

Dzięki za info. Podpowiem elektrykowi
  • REKLAMA
  • #6 21163406
    waltersalata
    Poziom 25  
    Ocena: 290
    Moze slawny sterownik Valvematic zaczyna sie psuc.
  • #7 21252332
    S90
    Poziom 5  
    Witam.
    Został wysłany do regeneracji sterownik valvamatic. Po otrzymaniu sterownika i zamontowaniu, błąd a co za tym idzie tryb awaryjny pojawił sie 3 razy. Po usunięciu błędu problem ustąpił.
    Auto ponad miesiąc działa poprawnie. Czy to sterownik był przyczyną ciężko powiedzieć ?
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Toyotą Avensis T27 z 2015 roku, która podczas jazdy przechodzi w tryb awaryjny, tracąc moc i ograniczając obroty do 2000. Na desce rozdzielczej pojawiają się pomarańczowe kontrolki, w tym od silnika i systemu antypoślizgowego. Użytkownicy sugerują, że przyczyną może być uszkodzony katalizator lub sterownik Valvematic. Po wysłaniu sterownika do regeneracji, problem ustąpił, ale nie ma pewności, czy to on był przyczyną.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA