logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykryć napięcie 230V AC w ESP8266 do sterowania smarthome?

mateuszkisielmk 22 Lip 2024 16:16 759 3
REKLAMA
  • #1 21163862
    mateuszkisielmk
    Poziom 3  
    Cześć
    Robię sobie smarthome z użyciem esp8266 na wzór tego, jak działają urządzenia blebox. Mam urządzenie do zapalania świateł, gdy dostanie odpowiedni request, oraz inne, które wykrywa ruch. Chciałbym teraz zrobić możliwość włączenia/wyłączenia poprzez przełącznik (normalny jak do świateł). Przełącznik załącza 230V i nie mam możliwości podłączyć go pod niższe napięcie. Chciałbym więc w esp8266 wykryć, że w danym przewodzie jest napięcie przemienne 230V. Jak powinienem to zrobić? Zazwyczaj sterowanie jest poprzez niski prąd stały, a tutaj sytuacja jest trochę odwrotna.
    Widzę, że blebox ma takie gotowe urządzenie: https://blebox.eu/wp-content/uploads/actionBoxS_Manual_PL.pdf
    Co powinienem użyć, by zrobić coś podobnego?
  • REKLAMA
  • #2 21163885
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1461
    ja bym gryzł jakimś transoptorem (zapewniając jego prawidłową prace po stronie AC 230V)
    Ten cytowany moduł to wydaje sie ogromna kobyła w stosunku do zdania o jakim piszesz.

Wydaje się, ze chcesz tylko stwierdzenie istnienia napiecia, nie oceny wartości, że liczysz się z pewnym opróżnieniem kilkunastu milisekund (choćby zw cykli 50 Hz)
    Warto / MUSISZ pomyśleć o kategorii izolacji, czy to ma obudowę metalową, zagrożenie wilgocią itd ... wyraziste zaprojektowanie części zagrożonej 230V / bezpiecznej
    Np jak daleko jest to 230V, które trzeba stwierdzić, a twój obwód ESP32, 30 cm to inna sytuacja niż 15 m
  • REKLAMA
  • #3 21163924
    mateuszkisielmk
    Poziom 3  
    Odległość między przełącznikiem a mikrokontrolerem byłaby około 1,5 m. Dlaczego ta odległość ma jakieś znaczenie?

Z tego co widzę, transoptor spodziewa się do sterowania prądu stałego, nie przemiennego. Musiałbym je pierwsze jakoś wyprostować i obniżyć. Jak to najlepiej zrobić? Zależy mi na tym, aby zajęło to minimalnie niewiele miejsca, staram się cały układ zamknąć w puszce.

Dodano po 3 [minuty]:

Może bym użył taki mini zasilacz. Co o tym myślisz?
    https://alle gro.pl/oferta/modul-zasilacz-3-3v-900ma-3w-ac-dc-230v-hlk-pm03-8949532175
  • #4 21163937
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1461
    mateuszkisielmk napisał:
    byłaby około 1.5m. Dlaczego ta odległość ma jakieś znaczenie?

No bo albo trzeba montażowo przeprowadzić kabel 230V w ustawowej izolacji, albo ten metraż mamy w delikatnym sygnale cyfrowym, podatny na zakłócenie. 1.5m nie jest trudną odległością - ale jej nie podałeś do tej pory

mateuszkisielmk napisał:
    Z tego co widzę transoptor spodziewa się do sterowania prądu stałego, nie przemiennego.

Kondesator 500V (nie elektrolit) jako szeregowy element, zamiast rezystora, prostownik dwupołówkowy
    Sam sobie musisz montażowo odpowiedzieć GDZIE, bo masz 230V blisko sygnałów cyfrowych
REKLAMA