logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Doc Green ESA 800 - Upalone kable po wymianie ogniw w akumulatorze, co zrobić?

sokjola78 22 Lip 2024 18:50 489 4
  • #1 21164031
    sokjola78
    Poziom 3  
    Ocena: 6
    Zbliżenie na zielone ogniwa 18650 w pakiecie z odsuniętą czarną izolacją. Dwa ogniwa NCR 18650 trzymane w ręce Witam, posiadam hulajnogę elektryczną Doc Green ESA 800 ekfv ( niemiecka ) ma ona już 3 lata dostałem ją na komunię i po roku się zepsuła z racji że byłem początkującym nie wiedziałem co się stało prosiłem tatę o pomoc lecz on się nie znał na temacie. Pół roku temu doszłem do tego że padł akumulator hulajnogi ponieważ podłączyłem że sobą 20 palszków AA które to dawały napięcie 36 v podłączyłem i hulajnoga trochę pokręciła kołem. W wieku 11 lat rozebrałem akumulator i sprawdzałem większość ogniw lecz tylko 1 sekcja ogniw wykazywała 0.0v nie miałem wtedy pojęcia jak wymieniać takie ogniwa bo nawet nigdy żadnego nie trzymałem w ręce. Lecz w wieku 12 lat gdy moim hobby stała się elektromechanika posiadałem lutownicę,mierniki,testery pod obciążeniem itp. Rozebrałem dużo bateri laptopowych i posiadałem dużo ogniw 18650 o różnych pojemnościach sprawdziłem je pod względem pojemności i napięcia i posegregowalem. Pewnego dnia wziełem akumulator i zabrałem się za wymianę ogniw już wcześniej miałem je przygotowane ale bez zbędnego gadania wymieniłem ogniwa złożyłem hulajnogę i jeździłem nią po 2-3 kilometry dziennie na trybie ECO. Lecz pewnego dnia wybrałem się na wyprawę ponad 10 km i w trakcie jazdy hulajnoga si3 wyłączyłq mimo że zostało jej 30 % bateri. Rozebrałem znowu akumulator i poczułem smród. Zobaczyłem upalone kable przy podłączeniu ogniw do pozostałych sekcji.

Przechodząc do rzeczy
    Dlaczego kable się upalily?
    Ogniwa są o podobnych parametrach.
    Mam podejżenie że zlutowanje były że sobą za cienkim kablem ponieważ zwarcie nie poszło ogniwa były podobnie naładowane.
    Proszę o radę.
    Tylko nie hejtuj ile za mój wiek Dwie baterie litowo-jonowe NCR 18650 połączone przewodami. Spalony kabel w akumulatorze hulajnogi Doc Green ESA 800 Zbliżenie na wymienione ogniwa i przewody w akumulatorze hulajnogi elektrycznej Spalony przewód w akumulatorze hulajnogi elektrycznej z widocznymi bateriami 18650 Zbliżenie na ogniwa baterii 18650 z cienkim kablem Bateria połączona z miernikiem multimedialnym na kartonie Dwa ogniwa elektryczne połączone cienkim kablem trzymane w ręce. Widok akumulatora hulajnogi z uszkodzonymi kablami Zbliżenie na dwa połączone ogniwa 18650 z nadpalonym kablem Multimetr mierzący napięcie na ogniwach bateryjnych Zdjęcie przedstawia złączenie dwóch cylindrycznych ogniw 18650 połączonych cienkim przewodem, trzymanych w dłoni na tle trawy. Zbliżenie na zielone ogniwa bateryjne z przylutowanymi białymi i brązowymi przewodami. Zbliżenie na akumulator hulajnogi z widocznymi uszkodzonymi przewodami i ogniwami 18650 na tekturze. [url=https://obrazki.elektroda.pl/9837819500_1721666921.jpg]
  • #2 21164080
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2543
    Akumulatory to te ogniwa, które teraz sprzedawcy nazywają ogniwami. Z ogniw składa się baterię, którą sprzedawcy nazywają pakietem.
    Co ciekawe przy laptopie nazywasz to poprawnie - rozebrałeś baterię i wyjąłeś ogniwa (akumulatory).
    Akumulatory do hulajnogi muszą być odpowiedniej wydajności. Nie nadają się akumulatory z baterii laptopowych, bo one mają za duży opór wewnętrzny.
    Popatrz jakie akumulatory są stosowane do baterii hulajnóg. Kup takie same lub podobne i połącz w baterię. Wymień wszystkie na raz. Bardzo rzadko zdarza się, że nowy akumulatory jest uszkodzony i wtedy można go wymienić, bo pozostałe akumulatory są nowe. Gdy akumulatory są zużyte, to trudno dobrać inny o podobnym stopniu zużycia. Najlepiej jeśli wszystkie akumulatory są jednakowe - jednakowo pojemne, jednakowo zużyte, mają jednakowy opór wewnętrzny.
    Nie wierzysz - poczytaj podstawy elektrotechniki. Tam o akumulatorach i sposobach ich łączenia są całe rozdziały.
  • #4 21164118
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2543
    Sprawdzasz cenę nowych. Żebrzesz w rodzinie o pieniądze. Prosisz by dorosły zamówił akumulatory na siebie i do siebie i zapłacił. Akumulatory przywozi kurier. Dalej robisz, co chcesz. Możesz zamówić usługę zgrzewania, wtedy odpadnie lepienie kabli do akumulatorów. Warunek - bateria ma być prawie identyczna z oryginalną.
REKLAMA