logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bosch WLG24261PL03 Jak wymienić grzałkę w pralce?

Amarantowy 23 Lip 2024 14:00 4764 8
REKLAMA
  • #1 21164837
    Amarantowy
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Pralka Bosch Vario Perfect Series 4 (WLG24261PL/03) po włączeniu i dojściu do grzania wody powoduje wybijanie korków elektrycznych, więc prawdopodobnie grzałka wymaga wymiany i tu pojawia się problem, bo nie mam pojęcia, jak w tym konkretnym modelu dostać się do grzałki. Oczywiście przeszukałem Internet i... zazdroszczę wszystkim, którzy mają dowolny inny model od tego. Tył jest całkiem zabudowany jedynie z małym okienkiem na dojście do koła zamachowego i paska. Zaglądałem od spodu i tam nie widać grzałki. Prawdopodobnie jest z przodu, ale nie potrafię zdjąć panelu przedniego. Z panelem sterowania już był problem, bo poza śrubkami dołożyli masę zatrzasków (a do tego przewody elektrozaworu wody zasilającej są bardzo krótkie i trzeba bardzo uważać, żeby nie urwać), ale na przedni to już zupełnie patrzę z niedowierzaniem, bo wygląda na to, że producent dołożył plastykowe kołki zatrzaskowe i to w takich miejscach, że szczupłą ręką ciężko dojść, a kombinerkami żeby taki ścisnąć to już bez szans. I tu pytanie: jak w tej pralce wymienić grzałkę? Może ona jest jednak gdzieś z tyłu?
    Pralka Bosch Vario Perfect Series 4 z otwartymi drzwiami. Widok wnętrza pralki Bosch z przewodami elektrycznymi i złączkami.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21165134
    Amarantowy
    Poziom 11  
    Dziękuję za rysunki - potwierdziły to, co widzę (na ile da się zajrzeć). Wstawili kołki zatrzaskowe i one są teraz problemem.
    Pralka z filmu ma grzałkę z tyłu, a dodatkowo naprawdę dobrze zaprojektowaną płytę, którą można odkręcić.
    W mojej próbowałem odkręcić przód, ale poległem na kołkach zatrzaskowych (na rysunku, który przysłałeś, są to elementy 0211. Nie jestem w stanie dojść od tyłu na tyle swobodnie, by je ścisnąć i wyjąć. Próba wyrwania panelu przedniego na siłę (podważanie szerokim śrubokrętem) nie działa, bo wyginają się blachy, a kołek nie wyskakuje.
    Ta pralka nie jest zbudowana tak, żeby łatwo było się dostać do jej wnętrza - a szkoda, bo bęben wygląda na rozbieralny, więc mogłaby służyć długie lata.
  • Pomocny post
    #4 21165270
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3699
    Przecież film pokazuje pralkę z serii Bosch Maxx, która ma grzałkę z przodu? Przednia ścianka Twojej pralki po odłączeniu blokady drzwi powinna schodzić w dół.
  • REKLAMA
  • #5 21165276
    Amarantowy
    Poziom 11  
    >>21165270Faktycznie, ta z filmu ma z przodu - jakiś inny film musiałem mieć otwarty. Ale otwiera się inaczej (sposób taki, jak widziałem na filmach z większością Boschów). W mojej nie ma na dole żadnej maskownicy, tylko płyta czołowa jest pojedynczym elementem sięgającym podłogi, a w niej otwór na dostęp do miejsca, gdzie można zajrzeć do pompy, gdy coś tam wpadnie (bo filtrem bym tego nie nazwał) i właśnie nie wiem, czy to jakoś nie trzyma tego panelu.

Zamknięte okrągłe drzwiczki filtra w pralce.

Dodano po 30 [minuty]:

Jest! Udało się!
    Okazało się, że pod spodem były jeszcze dwa nietypowe wkręty (z łbem sześciokątnym, a nie torx jak inne) głębiej, niż się spodziewałem - front ma od spodu taki dość pokaźny kawałek blachy wchodzący pod pralkę. Po samym odkręceniu tych wkrętów nic nie drgnęło i myślałem, że jakoś obudowa tego otworu dostępu do pompy trzyma. Jednak pomógł ten rysunek ze schematem mocowania. Trzeba dół odchylić do przodu (najlepiej z boku coś w szparę włożyć i lekko podważyć), a jak już w tej dolnej części front spadnie z kołków prostych, to już całość zsunie się w dół.
    Przedni panel pralki z okrągłymi drzwiami i otworem na dole
    Pralka otwarta z przodu, zdemontowany panel frontowy.

Bardzo serdecznie dziękuję za pomoc. Teraz można się wreszcie zabrać za grzałkę.
    Temat zamknę, jak już będzie po wymianie grzałki i pralka (mam nadzieję!) zacznie znów działać.
  • #7 21165404
    Amarantowy
    Poziom 11  
    Miała zwarcie, choć okazało się, że nawet nie trzeba było mierzyć, bo grzałka w środku po prostu pękła.

Uszkodzona grzałka pralki z osadem.

Trochę się naszukałem nowej (mam jakiegoś pecha do nietypowych modeli), ale znalazłem i kupiłem taką:
    https://allegro.pl/oferta/grzalka-do-pralki-bosch-siemens-2000w-267512-7750982930

Informacje o grzałce do pralki Bosch Siemens 2000W i jej zdjęcie.

(model mojej pralki był na tej bardzo długiej liście modeli pralek, do których grzałka pasuje).
    Dostawa pojutrze - czyli jeden dzień poślizgu przez problemy ze zdjęciem przedniego panelu.
  • #8 21167889
    Amarantowy
    Poziom 11  
    Pralka zrobiona!
    Dzisiaj przyszła nowa grzałka. Zmierzyłem na niej 26 Ohmów - nie wiem, ile powinno być, ale przy mocy 2000W z wzoru R=U/I właśnie tyle wyjdzie.
    Z zamontowaniem grzałki nie było większych problemów (tylko ta niepewność przy dokręcaniu nakrętki powodującej doszczelnienie grzałki). Nic nie cieknie. Grzałka grzeje (czuć, że szyba drzwiczek robi się gorąca).

Bardzo dziękuję za pomoc. Temat zamknięty.
  • REKLAMA
  • #9 21167894
    Amarantowy
    Poziom 11  
    Wymiana grzałki udana. Nic nie cieknie. Grzałka grzeje.

Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Bosch Vario Perfect Series 4 (WLG24261PL/03) ma problem z grzałką, co prowadzi do wybijania korków elektrycznych. Użytkownik miał trudności z dostępem do grzałki, która znajduje się z przodu zbiornika. Po konsultacjach i wskazówkach z forum, udało się zdemontować panel przedni, co wymagało odkręcenia nietypowych wkrętów oraz ostrożności przy zatrzaskach. Po wymianie uszkodzonej grzałki, pralka działa poprawnie, a nowa grzałka została zakupiona z odpowiedniego źródła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA