logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zadanie 1.6 z Sztuka Elektroniki cz.1 - Jak obliczyć to zadanie? Potrzebuje waszej pomocy!

MłodyMechatronik 24 Lip 2024 19:09 378 4
REKLAMA
  • #1 21166459
    MłodyMechatronik
    Poziom 2  
    Hej, potrzebuję pomocy z tym zadaniem.
    To jest zadanie 1.6. i jest ono z książki Sztuka Elektroniki cz.1. Niestety nie potrafię sobie z nim poradzić. Mam nadzieję, że znajdzie się tutaj dobra dusza, która mi pomoże.
    W podpunkcie (a) powinienem skorzystać ze wzoru na opór właściwy?
    Nie chciałbym tutaj odpowiedzi typu: Przecież to są podstawy, to jest bardzo proste.
    Dla mnie niestety nie jest...
    Z góry dziękuję za każdą odpowiedź, która chociaż trochę przyczyni się do zrozumienia przeze mnie tego zadania. :)

Zadanie 1.6 z Sztuka Elektroniki cz.1 - Jak obliczyć to zadanie? Potrzebuje waszej pomocy!

Dodano po 3 [minuty]:

1 stopa = 30,5 cm
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21166521
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 881
    A sam próbowałeś? Na początek spróbuj obliczyć prąd aby potem obliczyć moc strat.
    Bo rezystancję drutu już znamy i wynosi te 508µΩ na stopę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21166530
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 1990
    Nie musisz nawet wiedzieć ile to jest jedna stopa.
    /a/ tutaj musisz znać prąd, który liczysz z mocy, którą pobiera NYC: I=P/U, mając prąd liczysz moc na kawałku kabla Ps=I^2*R, gdzie R masz podane w treści
    /b/ znając moc wytraconą na kablu o długości jednej stopy Ps używasz proporcji do policzenia L: Ps/1=Pnyc/L
    /c/ nie wiadomo o który kabel chodzi - czy ten o długości jednej stopy czy ten, na którym wydzieli się moc Pnyc, poza tym nie wiadomo czy kabel oddaje ciepło czy nie
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 21167257
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4184
    jony napisał:
    Bo rezystancję drutu już znamy i wynosi te 508 µΩ na stopę.

Ja tam widzę 0,05 µΩ na stopę. Ale chyba coś pomylono, bo mi wychodzi, że drut miedziany o średnicy 1 stopy ma opór około 0,07 µΩ na stopę.

Stopa angielska = 0,3048 m (według Wikipedii); ja raczej pamiętam, że cal to 25,4 mm, a stopa to 12 cali. Opór właściwy miedzi około 16,7 mΩ·mm²/m.

MłodyMechatronik napisał:
    W podpunkcie (a) powinienem skorzystać ze wzoru na opór właściwy?
    A co tu rozumiesz przez opór właściwy? W zadaniu masz tylko opór drutu o średnicy 1 stopy na 1 stopę długości.

A σ to współczynnik emisji ciepła przez drut (przy założeniu, że jego powierzchnia jest czarna).

Mnie wychodzi, że jak podana moc (10 GW) przy napięciu 115 V ma płynąć przez drut o średnicy 1 stopy, to na 1 stopę wypada spadek napięcia o ponad 6 V - na 19 stopach straciłoby się całe.
  • #5 21167787
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 881
    _jta_ napisał:
    Ja tam widzę 0,05 µΩ na stopę.

Tak, mój błąd. Nawet już nie pamiętam czemu napisałem te 508. Czeski błąd.
    _jta_ napisał:
    Ale chyba coś pomylono, bo mi wychodzi, że drut miedziany o średnicy 1 stopy ma opór około 0,07 µΩ na stopę.

Na to wygląda.
    _jta_ napisał:
    Mi wychodzi, że jak podana moc (10 GW) przy napięciu 115 V ma płynąć przez drut o średnicy 1 stopy, to na 1 stopę wypada spadek napięcia o ponad 6V - na 19 stopach straciłoby się całe.

Tak, ale dla rezystancji z przykładu 0.05 µΩ mamy spadek 4.347V na stopę, całość (115V) stracimy na 26.45 stopach (8 metrów).
REKLAMA