logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dlaczego magnetofony kasetowe wciągały taśmę i jak to naprawić?

nowakstanislaw959 25 Lip 2024 12:17 4290 13
REKLAMA
  • #1 21167279
    nowakstanislaw959
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, mam pytanie do forum o szczególnym zjawisku, że magnetofony kasetowe raz na jakiś czas wciągały taśmę. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić, czego była tego przyczyna i jak takie coś skutecznie naprawić? Czy to tylko mity?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21167301
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3876
    To nie są mity, ale jedna z awarii, które mogą się przytrafić w tego typu sprzęcie. Przyczyn może być kilka i nie sposób podać jednego prostego przepisu skutecznej naprawy - zależy to przecież między innymi od konkretnego modelu magnetofonu, stopnia zużycia, historii eksploatacji egzemplarza, itp. Generalną zasadą, którą należy się kierować przy wyborze tego typu używanego sprzętu, jest wykonanie pełnego przeglądu. Szczególnie w tej grupie elektroniki zwykle zachodzi konieczność wymiany zużytych pasków napędowych (jest ich zwykle kilka), mycia i wymiany środków smarnych, czasem regulacji sprzęgieł... Dość częstą przypadłością są także zużyte lub uszkodzone zębate elementy układów napędowych.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21167308
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1463
    Mobali napisał:
    Przyczyn może być kilka i nie sposób podać jednego prostego przepisu skutecznej naprawy

200% masz rację.
  • Pomocny post
    #4 21167309
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21167317
    nowakstanislaw959
    Poziom 2  
    >>21167301 Najbardziej chodziło mi o serię Unitra Grundig MK 2500, MK 235, MK 232 i pochodne.
  • Pomocny post
    #6 21167349
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3738
    Najczęściej jest zużyte sprzęgiełko rolki, która napędza szpulkę kasety. Taśma jest ciągnięta przez ten cieniutki wałeczek, ale nie nawijana na szpulkę. W MK 2500 jest to lewa rolka.
  • Pomocny post
    #8 21167482
    balonika3
    Poziom 43  
    kaz69 napisał:
    Wciąganie taśmy też było powodowane zaklejeniem wałka przesuwu taśmy.
    To dodatkowo pomagało, ale jak rolka dobrze ciągła taśmę, to nawet lepienie się gumowej rolki dociskającej nie robiło problemu. Oczywiście nie powinno nic się lepić.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 21167600
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3876
    nowakstanislaw959 napisał:
    Najbardziej chodziło mi o serię Unitra Grundig MK 2500, MK 235, MK 232 i pochodne
    Poza tym co wskazał Kol. balonika3, problemem tych serii jest starzejące się tworzywo, z którego wykonano elementy mechaniki. W efekcie po prostu kruszą się, pękają, wyłamują... Oczywiście w sprzęcie z taką "datą urodzin" także sparciała guma - czasem się rozpada, pęka, albo kruszy. Z kolei złe smarowanie i używanie w tym celu cudownych "psikaczy do wszystkiego" często skutkowało pęcznieniem albo rozkładem tworzyw i dosłownie "zaklejaniem" czy też "zakitowaniem" mechaniki.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 21167639
    balonika3
    Poziom 43  
    Bo tam nie wolno niczym psikać. Mechanizm trzeba umyć i nasmarować smarem stałym.
  • Pomocny post
    #11 21167800
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 450
    mam pytanie do forum o szczególnym zjawisku, że magnetofony kasetowe raz na jakiś czas wciągały taśmę.

Kaseta magnetofonowa jak i same magnetofony kasetowe są raczej mało doskonałe. Jeżeli jest to problem występujący raz na jakiś czas to raczej problem samej kasety (krzywa) lub wielokrotnego jej zatrzymywania cofania o jakiś odcinek, przekładania na drugą stronę co powoduje nierówne zwijanie taśmy aż do blokowania o obudowę (dobrze to widać na przezroczystych kasetach). Niekiedy dobre efekty daje postukanie kasetą o kolano ale najlepiej przewinąć ją kilka razy by się ułożyła.
  • Pomocny post
    #12 21167864
    buszyl33
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 184
    BBElektrotechnik napisał:
    Czy to tylko mity?

Aż mnie nostalgia złapała :D
    Magnetofony kasetowe jak i odtwarzacze Video to były urządzenia bardzo mechaniczne. Przykładowo płyty CD, DVD wymagały wprowadzenia ich w ruch obrotowy i świecenia w nich laserem. Nie było możliwości jakkolwiek ich zaczepić, zahaczyć, by mieć potem problem z wyjęciem. Natomiast w przypadku odtwarzaczy kaset taśmowych w grę wchodziła mechanika. Trzeba było otworzyć osłonę kasety by odsłonić taśmę, następnie dwie rolki wyciągały taśmę i w pewnym sensie owijały nią wiele rolek i czujników wewnątrz. Były czujniki końca taśmy magnetycznej, było kilka rolek napinających, była obrotowa głowica po której ślizgała się pod kątem taśma, były czujniki odtwarzające dźwięk (z tego co pamiętam od dźwięku był osobny czujnik obok głowicy). W momencie gdy mechanika zawiodła, zablokowała się, ale użytkownikowi udało się wyjąć kasetę z odtwarzacza, mieliśmy z ręku czarnąkasetę z dwoma końcami taśmy wchodzącej do odtwarzacza, która to taśma wewnątrz była zablokowana i poowijana o wiele rolek. Trzeba było się nieźle natrudzić by ją uwolnić bez uszkodzenia taśmy ani pozaginania jej.

A ja nadal słucham i bardzo sobie chwalę. A nostalgię mam za wałkiem woskowym, na którym dokonano pierwszych nagrań.
  • Pomocny post
    #13 21168387
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 462
    Najbardziej chodziło mi o serię Unitra Grundig MK 2500, MK 235, MK 232 i pochodne.

Odpowiedź jest w sumie jedna: Niedopracowany mechanizm rolki dociskowej, która była luźno osadzona na jednym mosiężnym nicie i podtrzymywana przez sprężynę.
    W związku z czym, rolka "pływała" sobie po wałku napędowym i każda niedoskonałość jej wykonania mściła się właśnie gięciem taśmy, a w najgorszym przypadku jej wciąganiem (zwłaszcza taśm cieńszych, np. 90 min).

Blok mechanizmu rolki dociskowej z czerwoną strzałką wskazującą jego element.

Najgorsze jednak to, że ktoś wymyślił by ten mechanizm zastosować w magnetofonach "wyższej klasy": seria Finezja czy seria decków MDS1400, gdzie dodano jeszcze dźwignię pauzy...
  • #14 21168457
    nowakstanislaw959
    Poziom 2  
    Dziękuję za powiedzenie o tych typach usterek

Podsumowanie tematu

✨ Magnetofony kasetowe, takie jak modele Unitra Grundig MK 2500, MK 235, MK 232, mogą wciągać taśmę z powodu różnych problemów mechanicznych. Główne przyczyny to zużycie sprzęgiełek rolek napędowych, zablokowanie wałka przesuwu taśmy oraz starzejące się materiały mechaniczne, które mogą pękać lub kruszyć się. Użytkownicy powinni regularnie przeglądać i konserwować sprzęt, wymieniając zużyte paski napędowe, smarując mechanizmy stałym smarem oraz unikając używania sprayów, które mogą uszkodzić tworzywa. W przypadku sporadycznych problemów, przyczyna może leżeć w samej kasecie, która może być krzywa lub źle nawinięta.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA