logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie się komputera przy podłączaniu dysków USB podczas pracy VMware Pro 17.xx

zdolnyadam 28 Lip 2024 14:06 189 8
REKLAMA
  • #1 21171191
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ocena: 239
    Cześć,
    jako, że support olał temat pytam na forum:

Komputer z SSD i Win10Prof, VMware Pro 17.xx. Utworzone dwa kontenery każdy po 2core, 8-16GB RAM, 100GB (przydzielane dynamicznie, w zasadzie tylko system Win10)

I teraz tak:
    - jak jest uruchomiony jeden kontener i podłączam jeden dysk przenośny na USB 3.0 lub pendrive - cały komputer zawiesza sie na jakieś 120-180 sekund,

- jak uruchomię dwa kontenery i podłącze dysk zewnetrzny to system wiesza się tak, że pozostaje juz tylko reset calego komputera.

Na poprzednim komputerze w podobnej konfiguracji sytuacja była identyczna. BIOS w miarę aktualny (2024r), sterowniki tylko te z instalatora Win, nie były dogrywane ze strony producenta płyty (aktualnie płyta ASUS, poprzednio GB).

Jak VMware jest wyłączony to podłączony dysk/pendrive jest od razu widoczny w systemie bez zadnych opoznien.

Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale dyski podłączam głównie przez śledź podłączony do płyty głównej. Dyski podłączone do tylnego panelu też mają w/w problem.
  • REKLAMA
  • #2 21171792
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 607
    VMware instaluje usługę VMware USB Arbitration Service, która automatycznie przekierowuje podłączone do hosta urządzenie USB do maszyny wirtualnej jeśli w maszynie jest dodany kontroler USB. Może dlatego się zawiesza, że masz uruchomione dwie maszyny na raz i obie próbują uzyskać dostęp do podłączonego do hosta dysku USB?
  • REKLAMA
  • #3 21171866
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Nie pamietam dokladnie komunikatu ale wpinam nowe urzadzenie do USB to pada pytanie czy je podpiac do hosta czy wirtuala. Klikam na "host" i po odczekaniu tych wielu sekund zawartosc jest widoczna/dostepna z poziomu glownego Win10.

edit: o to mi mniej wiecej chodzilo / załącznik.

Zawieszanie się komputera przy podłączaniu dysków USB podczas pracy VMware Pro 17.xx
  • #4 21171876
    Gelip
    Poziom 36  
    Jak nie potrzebujesz dostępu do dysku USB w maszynie wirtualnej to usuń z konfiguracji maszyny kontroler USB. Można też wyłączyć usługę o której wspomniałem i wtedy VMware nie będzie przekierowywać podłączanych do hosta urządzeń USB do maszyn wirtualnych.
  • REKLAMA
  • #7 21172022
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    @Gelip: no niestety... najpierw usunałem USB - przy jednym kontenerze system sie wieszał jak zwykle. Pozniej wyłaczyłem/zatrzymałem VMware USB Arbitration i wynik taki sam - system złapał zwieche.
  • Pomocny post
    #8 21172072
    Gelip
    Poziom 36  
    Kontroler USB musisz usunąć z każdej maszyny a nie tylko z jednej. Może jakaś inna usługa VMware ma też na to wpływ? Bo rozumiem iż ta zwiecha dzieje się tylko gdy uruchomiona jest maszyna wirtualna?
    Może to jakiś problem z VMware - zmień wersję VMware na inną np. starszą 16 i zobacz czy problem nadal występuje. To może być też problem z Windows 10 Host - może jakaś aktualizacja coś psuje? Najlepiej też sprawdzić starsze VMware 15.0.0 na innym systemie operacyjnym np. starszym Win7

Ja używam od dawna VMware 8 na WinXP i działa elegancko. Testowałem też wersje 10 ale ta powoduje BSOD 19 przy odmontowywaniu dysków wirtualnych. W 14 i 15 nie działa wirtualny dysk NVMe mimo iż jest do wyboru w konfiguracji. Maksymalnie dobra wersja VMware to 12 lub 15.0.0 z HW maszyny wirtualnej w wersji 12 - testowane na Win7
  • REKLAMA
  • #9 21172754
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Dużo zabawy widzę. Ale dzięki za wskazówki.

Generalnie szukałem innego programu do wirtualizacji ale cieniutko. VB odpada, H-v zniechecił mnie na dzień dobry... :(

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zawieszaniem się komputera przy podłączaniu dysków USB podczas pracy z VMware Pro 17.xx na systemie Windows 10. Komputer z dyskiem SSD i dynamicznie przydzielonymi zasobami RAM (8-16GB) oraz dwoma kontenerami wirtualnymi doświadcza zawieszeń, gdy podłączany jest dysk USB 3.0. Problemy występują zarówno przy jednym, jak i dwóch uruchomionych kontenerach. Użytkownik zauważa, że dyski są widoczne w systemie, gdy VMware jest wyłączony. Sugerowane rozwiązania obejmują usunięcie kontrolera USB z konfiguracji maszyn wirtualnych oraz wyłączenie usługi VMware USB Arbitration Service, jednak te działania nie przyniosły oczekiwanych rezultatów. Użytkownik rozważa również zmianę wersji VMware na starszą, aby sprawdzić, czy problem nadal występuje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA