logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VMware Workstation 8+Windows XP Prof SP 3-zawiesza się

boom!! 12 Kwi 2012 20:49 2105 4
REKLAMA
  • #1 10787394
    boom!!
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam,

posiadam Windows 7 x64, zainstalowałem VMware Workstation 8 i maszynę wirtualną Windows XP Prof SP 3. Co 12-15s zawiesza mi się XP na kilka sekund, po prostu przestaje odpowiadać, mogę oczywiście poruszać myszką ale nie mogę przeprowadzić żadnej operacji. Jaka może być przyczyna takiego zachowania? Może nieodpowiednia konfiguracja?

Do maszyny zostały przypisane następujące zasoby systemowe:
    -RAM 2GB,
    -1 Procesor 3 rdzenie,
    -16GB HDD

W razie konieczności dostarczę potrzebne dane.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 10788793
    mad_pablo
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    1. Czy dotyczy to tylko tej maszyny, czy każdej wirtualki jaką odpalisz?
    2. Czy masz zainstalowane VmWare Tools na tej wirtualce?
    3. Czy zwis dotyczy tylko wirtualki czy także hosta?
  • REKLAMA
  • #3 10790321
    boom!!
    Poziom 14  
    Witam,

-ad1.Dotyczy to tylko tej maszyny, pozostałe stworzone dawniej w vm 5.x działają bezbłędnie,

-ad2.tak tylko na tej maszynie,

-ad3. Zauważyłem to tylko na wirtualnej maszynie.
  • REKLAMA
  • #4 10790398
    mad_pablo
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    No to mamy wróżenie z fusów, ale spróbujmy.
    Jedyna obiektywna przyczyna jaką sobie wyobrażam to zdychający dysk twardy (da dokładnie takie objawy jakie opisujesz) lub niedobór RAM-u w hoście i konieczność swapowania pamięci z maszyny wirtualnej co też de facto sprowadza się do zdychania dysku. Sprawdź sobie w Monitorze Zasobów (Monitor zadań -> wydajność -> Monitor zasobów) jaką masz długość kolejki dysku. Wartość >2 oznacza, że dysk ma co robić. Wartość powyżej 5 oznacza, że możesz iść na kawę.

Jeśli to nie jest kwestia mocy komputera to podejrzewam, że możesz mieć na wirtualce ustawione jakieś dziwne rzeczy, bo ja na swoim lapku odpaliłem już masę różnych wirtualek (w tym wiele wersji XP w różnych wersjach virtual hardware) i jeszcze nie uzyskałem takiego problemu poza przypadkiem, że dysk nie wyrabiał bo odpaliłem zbyt wiele maszyn na raz.
    Mając taki problem zacząłbym od odpalenia felernej wirtualki na innym kompie. Obstawiam, że problem będzie taki sam. Jeśli tak, to sugeruje to jakiś kwiatek konfiguracyjny w samym XP. Jeśli masz pod ręka instalkę XP a jeszcze lepiej obraz płyty instalacyjnej to spróbuj wykreować nową maszynę wirtualną z XP i sprawdź czy problem się powtórzy.
  • #5 10828433
    jagrab3
    Poziom 11  
    Niestety zauważyłęm spadek wydajności dyskowej vmware playera 4x oraz Workstation 8x.
    Na codzień działam na playerze, w wersji 3x nie było problemów, od 4x zaczęły się mielenia dyskiem. Trochę pomogło zalokowanie ramu wirtualki w RAM (ustawienie prefvmx.useRecommendedLockedMemSize = “TRUE”
    prefvmx.minVmMemPct = “100″).
    Ale nadal kolejka dysku jest mocno dowalona. Niestety wygląda na to, że odpowiedzialne za to są procesy vmware. Przy odpalonej wirtualce, która NIC nie robi, wydajność dysku mam na poziomie 70-100MB/s przy bardzo mocnym zróżnicowaniu. Po zamknięciu playera wydajność to 90-120MB/s, przy dość łagodnym przebiegu zróżnicowania. Ewidentnie procesy vmware wcinają się w kolejkę, i przez to są takie zmuły.
REKLAMA