logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Myjka Nilfisk E140.9 - wyrzuca króciec z pompy po zrobieniu ciśnienia, co robić?

daroo1968 28 Lip 2024 18:10 453 3
REKLAMA
  • #1 21171517
    daroo1968
    Poziom 2  
    Witam. Myjka Nilfisk E140.9 wyrywa króciec z pompy doprowadzający wodę z węża ogrodowego. Myjka sprawna, używana przy domu. Pewnego razu podłączyłem wąż z wodą do myjki. Na wlocie miałem założony plastikowy filtr wody. Po odkręceniu wody i załączeniu prądu myjka, jak zawsze, uruchomiła się, by zrobić ciśnienie i wyłącza się. Tym razem w momencie wyłączenia rozerwało w drobny mak plastikowy filtr wody. Myślę sobie, że może z starości rozleciał się, więc szybko złączkę wkręciłem do plastikowego przyłącza wychodzącego z głowicy. Po uruchomieniu i zrobieniu ciśnienia w momencie wyłączenia wyrwało z głowicy te przyłącze. I tak za każdym razem. Oczywiście każde wyrwanie wymaga zakupienia nowej końcówki. Od tego czasu została wyczyszczona cała głowica, nowy zawór start-stop, zaworek zwrotny, zaworki w głowicy. Jedynie tłoczki zostały stare. Myjka zawsze miała dobre ciśnienie i zawsze działała prawidłowo. W głowicy wymienione wszystko, nasmarowane, szczelne. Po wymianie podłączam wodę, włączam i zonk. Końcówka wyrwana z głowicy. Wygląda to, jakby ciśnienie przy wyłączaniu odbijało z powrotem do zasilania. Serwis Nilfisk w Katowicach powiedział, że takie markietówki nie opłaci się naprawiać i mam ją wyrzucić. Jeżeli ktoś ma jeszcze jakiś pomysł, co by można jeszcze zrobić, a chciałby pomóc, to proszę o jakieś sugestie. Myjka była zakupiona nowa, mało używana, szkoda ją wyrzucać, bo części są dostępne i niedrogie.
  • REKLAMA
  • #2 21171547
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2541
    Możliwe że podłączasz myjkę do przyłącza z zaworem zwrotnym/przeciwskażeniowym, przy pomocy krótkiego węża. Możliwe też że posiadasz szybkozłączki typu aqua-stop które są wykonane niezgodnie z normą, nieprawidłowo zatrzaskują się na przyłączu i zamykają się przy przepływie zwrotnym, zwłaszcza podłączone na odwrót od strony przyłącza wody. Myjki ciśnieniowe tej firmy zrzucają część ciśnienia z lancy po zamknięciu spustu, więc potrzebny jest nieco dłuższy kawałek węża przyłączeniowego aby kompensował wzrost ciśnienia. Możesz ewentualnie spróbować użyć myjki na ssaniu z wiadra z wodą.
  • REKLAMA
  • #3 21171568
    daroo1968
    Poziom 2  
    Wąż przyłączeniowy ma długość 20m, szybko złączki metalowe bez grzybka zwrotnego, instalacja nie posiada zaworu antyskażeniowrgo. Nie było zmieniane nic w przyłączeniu do myjki przez kilka lat. Pewnego razu rozerwało filtr i zaczął się problem. W pompie wymienione wszystko, tam już nic innego nie ma a przyłącze wyrywa. Totalnie nie wiem co jeszcze można zrobić. Przy naciśniętej lancy w czasie uruchomienia, myjka robi ciśnienie i zachowuje się normalnie ale jak tylko zadziała stop to przyłącze jest natychmiast wyrwane. Sprawdzę jeszcze podłączenie z wiadra bo zostało mi ostatnie przyłącze ale to powinno pracować jak zawsze przy zasilaniu wodociągowym
  • #4 21708155
    flopin
    Poziom 1  
    Wygląda na to, że myjka robi za duże ciśnienie i przełącznik za późno ją wyłącza. Może tłok sterujący uszkodzony albo przełącznik; mogły też kawałki filtra coś zatkać.
REKLAMA