logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wibracje w lewym przednim kole przy przyspieszaniu w Mercedesie B klasa B1.7

dokrzewskidariusz 28 Lip 2024 20:55 528 1
REKLAMA
  • #1 21171777
    dokrzewskidariusz
    Poziom 3  
    Witam, jestem nowym posiadaczem Mercedesa B klasa B1.7. Problem, który ostatnio wyczułem, to wibracje w lewym przednim kole. Wibracje wyczuwalne są przy przyspieszeniu, przy równej pracy silnika lub włączeniu na luz, lub wciśnięciu sprzęgła. Wibracje ustają. Felgi wyważone, nowe opony po wymianie, nowych tarcz. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21171928
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 623
    Witam.
    Mniemam że przedni napęd. Jeżeli tak to do weryfikacji przeguby i półoś z tej nieszczęsnej lewej strony.
    Czasem przegub jest uszkodzony ale nie idzie tego wyłapać.
    Jest na to rada - dostałem ją sam od starego poczciwego mechanika. Który chciał jeszcze kogoś coś nauczyć a nie tylko wymieniać.
    Do każdego podejrzanego przegubu załadować podwójną albo i ciut więcej. Dawkę smaru dedykowanego. Pojeździć tak z 200-300 km ale obserwować cały czas. Ten który zaczyna się uszkadzać wybije smar na opasce. Albo nawet i uszkodzi opaskę/gumę osłony.
    Sprawdzone niejednokrotnie i zdawało egzamin.

Jest jeszcze opcja że odpadła waga na przegubie o ile była.

P.S. Ten sposób to na te przeguby co jeszcze nie trzeszczą na zakrętach a już dają o sobie znać wibracjami.
    Pozdrawiam.
REKLAMA