Zabieram się za instalację antenową od zera w swoim domu.
Na chwilę obecną potrzebuję 6 gniazd antenowych więc rozsądne będzie zainstalowanie multiswitcha z 8 wyjściami.
W przyszłości jednak istnieje prawdopodobieństwo konieczności rozbudowy o kolejnych 8 gniazd na poddaszu, dlatego biorę pod uwagę multiswitcha z możliwością połączenia kaskadowego.
No i tu moje pierwsze pytanie, co wybrać?
Biorę pod uwagę firmę Televes i Telmor, ale koniecznie z oddzielnym zasilaczem.
Zainteresowały mnie modele:
- Televes EuroSwitch 5x5x8 kaskadowy
- Televes ZetaSwitch 5x5x8 kaskadowy (nie wiem czym różni się od EuroSwitch)
- Telkom-Telmor 5/8 PREMU kaskadowy
Który z nich jest lepszy, a może polecacie jakiś inny?
Druga sprawa to antena do TV naziemnej, taka, która odbierze sygnał ze wszystkich mux'ów.
Nie chciałbym, aby była zbyt duża. Do nadajnika w Trzeciewcu mam trochę ponad 10 km więc daleko nie jest. Jedynym utrudnieniem może być las czy ukształtowanie terenu.
Czy możecie coś polecić?
Trzecia sprawa to antena radiowa, potrzebna, czy antena od TV wystarczy, a jeśli potrzebna, to jaka zwrotnica, co polecicie?
No i ostatnia sprawa, co do tego dokupić, jakieś zabezpieczenia burzowe, itd?
A właśnie, wszystko łączone będzie przewodami TRISET-113 i złączkami kompresyjnymi MASTER - już kupione i czekają na multiswitcha.
Na chwilę obecną potrzebuję 6 gniazd antenowych więc rozsądne będzie zainstalowanie multiswitcha z 8 wyjściami.
W przyszłości jednak istnieje prawdopodobieństwo konieczności rozbudowy o kolejnych 8 gniazd na poddaszu, dlatego biorę pod uwagę multiswitcha z możliwością połączenia kaskadowego.
No i tu moje pierwsze pytanie, co wybrać?
Biorę pod uwagę firmę Televes i Telmor, ale koniecznie z oddzielnym zasilaczem.
Zainteresowały mnie modele:
- Televes EuroSwitch 5x5x8 kaskadowy
- Televes ZetaSwitch 5x5x8 kaskadowy (nie wiem czym różni się od EuroSwitch)
- Telkom-Telmor 5/8 PREMU kaskadowy
Który z nich jest lepszy, a może polecacie jakiś inny?
Druga sprawa to antena do TV naziemnej, taka, która odbierze sygnał ze wszystkich mux'ów.
Nie chciałbym, aby była zbyt duża. Do nadajnika w Trzeciewcu mam trochę ponad 10 km więc daleko nie jest. Jedynym utrudnieniem może być las czy ukształtowanie terenu.
Czy możecie coś polecić?
Trzecia sprawa to antena radiowa, potrzebna, czy antena od TV wystarczy, a jeśli potrzebna, to jaka zwrotnica, co polecicie?
No i ostatnia sprawa, co do tego dokupić, jakieś zabezpieczenia burzowe, itd?
A właśnie, wszystko łączone będzie przewodami TRISET-113 i złączkami kompresyjnymi MASTER - już kupione i czekają na multiswitcha.