logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór multiswitcha Televes lub Telmor oraz anteny TV i radiowej - co polecacie?

malum 30 Lip 2024 01:10 621 4
REKLAMA
  • #1 21173416
    malum
    Poziom 23  
    Ocena: 141
    Zabieram się za instalację antenową od zera w swoim domu.
    Na chwilę obecną potrzebuję 6 gniazd antenowych więc rozsądne będzie zainstalowanie multiswitcha z 8 wyjściami.
    W przyszłości jednak istnieje prawdopodobieństwo konieczności rozbudowy o kolejnych 8 gniazd na poddaszu, dlatego biorę pod uwagę multiswitcha z możliwością połączenia kaskadowego.

No i tu moje pierwsze pytanie, co wybrać?
    Biorę pod uwagę firmę Televes i Telmor, ale koniecznie z oddzielnym zasilaczem.
    Zainteresowały mnie modele:
    - Televes EuroSwitch 5x5x8 kaskadowy
    - Televes ZetaSwitch 5x5x8 kaskadowy (nie wiem czym różni się od EuroSwitch)
    - Telkom-Telmor 5/8 PREMU kaskadowy
    Który z nich jest lepszy, a może polecacie jakiś inny?

Druga sprawa to antena do TV naziemnej, taka, która odbierze sygnał ze wszystkich mux'ów.
    Nie chciałbym, aby była zbyt duża. Do nadajnika w Trzeciewcu mam trochę ponad 10 km więc daleko nie jest. Jedynym utrudnieniem może być las czy ukształtowanie terenu.
    Czy możecie coś polecić?

Trzecia sprawa to antena radiowa, potrzebna, czy antena od TV wystarczy, a jeśli potrzebna, to jaka zwrotnica, co polecicie?

No i ostatnia sprawa, co do tego dokupić, jakieś zabezpieczenia burzowe, itd?

A właśnie, wszystko łączone będzie przewodami TRISET-113 i złączkami kompresyjnymi MASTER - już kupione i czekają na multiswitcha.
  • REKLAMA
  • #2 21173426
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1256
    Jeżeli instalacje robisz dla siebie to Ty decydujesz co będziesz chciał odbierać chodzi mi o pytanie czy montować antenę do odbioru radia. Co się tyczy odbioru wszystkich Mux-ów to musisz zastosować antenę szerokopasmową aby uniknąć ewentualnych w przyszłości niespodzianek ( włączanie nowych Mux-ów ). Ważna jest polaryzacja obu anten wskazane jest aby była pozioma i pionowa. Zwrotnica antenowa musi posiadać wejścia o odpowiednich zakresach, pamiętaj też o ewentualnym odbiorze radia cyfrowego które nadaje na innych częstotliwościach. Zabezpieczenie tzw."burzowe" to jedno a wykonanie poprawnie instalacji to druga sprawa, maszt odpowiednio zamontowany i doprowadzony przewód uziemiający. Link
  • REKLAMA
  • #3 21173450
    malum
    Poziom 23  
    Ocena: 141
    niewolno2 napisał:
    Co się tyczy odbioru wszystkich Mux-ów to musisz zastosować antenę szerokopasmową aby uniknąć ewentualnych w przyszłości niespodzianek ( włączanie nowych Mux-ów ).

Dzięki za linka, przyda się.
    Możesz zaproponować jakiś konkretny model anteny? Szczerze mówiąc nie bardzo się na tym znam i wolałbym opierać się na poradach bardziej doświadczonych ode mnie zamiast sugerować się wyssanymi z palca parametrami anten produkcji dalekowschodniej :-(

Dodano po 3 [minuty]:

niewolno2 napisał:
    Jeżeli instalacje robisz dla siebie to Ty decydujesz co będziesz chciał odbierać chodzi mi o pytanie czy montować antenę do odbioru radia.

Bardziej chodzi mi o to, czy antena do TV obsłuży też radio, czy potrzebna jest druga antena, a o radiu cyfrowym nawet nie pomyślałem, więc sprawa się bardziej komplikuje - trzecia antena, tzn. do TV, do radia i do radia cyfrowego?
  • REKLAMA
  • #4 21173840
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1256
    Sprawdź na jakich częstotliwościach pracują stacje TV i radiowe i sam zobaczysz czy antena się "wstrzeli" w zakres.
    Jak coś reklamują do wszystkiego to generalnie jest do niczego.
  • #5 21206753
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 886
    Co cchesz odbierać?
    Poszukaj jakie kanały masz do odbioru (moce, itp, itd), jaka polaryzcja, radio FM czy DAB?
REKLAMA