logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Litera K na telewizorze, nie zapamiętuje ustawień, resetuje kanały i zmienia język - co robić?

maraso930 01 Sie 2024 07:25 603 10
REKLAMA
  • #1 21175854
    maraso930
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Witam. Jak naprawić ten problem? Jednego dnia włączyłem telewizor i nagle taki ekran mam. Zmieniał się język za każdym razem, gdy uruchomiłem TV, teraz jest, ale to K nadal zostało i za każdym razem resetują mi się kanały, jakby do stanu początkującego. Był serwisant od telewizji, ale on nie umie tego zrobić, bo to wina telewizora, a nie ich. Wiem, że już był taki temat, ale ja nie mam przy telewizorze żadnych przycisków input ani zmiany głośności. Kod 1147 też nie działa, bo nawet nie wiem, gdzie go wpisać. Wpisuję w menu, nic się nie dzieje. W source edit to tylko zmiana nazwy tej anteny, znaczy ja mam kartę w telewizorze. Robiłem wszystko. Wyjmowałem kartę, odłączałem od prądu, resetowałem kanały od nowa, również pierwszą instalację robiłem, nic nie pomaga. Macie jakieś rady? Z góry dziękuję za pomoc. Po prostu on nie zapamiętuje ustawień. Cały czas mam głośność na 56. I kanały też się usuwają, które wyszukam. Wysyłam dwa zdjęcia monitora i jaki mam pilot.
    Załączniki:
    • Litera K na telewizorze, nie zapamiętuje ustawień, resetuje kanały i zmienia język - co robić? 20240801_072205.jpg (1.55 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Litera K na telewizorze, nie zapamiętuje ustawień, resetuje kanały i zmienia język - co robić? 20240801_065653.jpg (977.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21175906
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21175920
    maraso930
    Poziom 3  
    To jest sharp. Popołudniu wyślę dokładny model, bo teraz nie ma mnie w domu.
  • #4 21175935
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6804
    Było wiele razy o literze K w TV Sharp.

Opcja Szukaj i masz
    Cytat:
    Fraza: Sharp K Szukaj na wybranych forach Znaleziono 334 wyników

Strona główna forum Elektroda.pl z zakładką TV Serwis widoczną na górze.
  • #5 21175952
    maraso930
    Poziom 3  
    No przeglądałem i w większości było -V i -P , są nawet filmiki jak to zrobić. Ale co z tego skoro ja u siebie żadnych przycisków nie mam. Tak samo z tym pinem nigdzie nie ma opcji,żeby wpisać. To też odpada. Kolejne rozwiązanie wgrać aktualizacje oprogramowania przez pendrive. Pytanie jaka ta aktualizacje wgrać. Bo jak tu mi na telewizorze wyświetla, że jest aktualna wersja oprogramowania. Napisałem też na pomoc sharpa mimo, że już mam nie mam gwarancji na ten telewizor. Ale zobaczę może coś odpiszą narazie cisza. Dzwoniłem do nich Ale nie odbierają. A pisze do nich bo też właśnie na tym forum przeczytałem, że wysłali komuś poczta oprogramowanie, które zainstalował przez usb. Więc szukam rozwiazania jakiego się da i próbuje coś z tym zrobić.
  • REKLAMA
  • #6 21175963
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6804
    Podaj pełná nazwe modelu, lub daj foto stickera z tyłu.
  • #7 21175971
    billobirillo
    Poziom 33  
    Ocena: 742
    letter K on the screen: tv is in factory mode

enter in service mode with the sequence MENU 1147 or MENU 1147 1147
    select Init TV or Shipping Init and press ok to reset the tv
  • REKLAMA
  • #8 21175997
    maraso930
    Poziom 3  
    Numer seryjny wyślę jak wrócę z pracy za 4 godziny. A z tym pinem robiłem to już wczoraj i przedwczoraj i nic się nie dzieje, jak wpisuję ten pin w menu, po prostu nie wyświetla mi się nic, jak init tv albo shipping lnit. Na pilocie też tych przycisków nie mam i na tv, jak wspomniałem, też nie. Mogę jedynie wejść w to menu albo ustawienia i wpisać ten pin, ale to nic nie da.

Dodano po 6 [minuty]:

Odpisali mi z obsługi sharpa, że mam przesłać numer seryjny, to wyślą mi aktualizacje i instrukcje co do aktualizacji, więc jest nadzieja 😁

Dodano po 7 [godziny]:

Przesłali mi aktualizacje soft robiłem wg instrukcji ale teraz kolejny problem przy 85% się wyłączyło i jest migająca dioda niebiesko czerwona. I nie można włączyć telewizora. A infolinia już nieczynna. Niewiem co robić. Mój model to LC-40FG5242E. Przesyłam jeszcze ta zdjęcie z modelem. Myślałem że aktualizacja pomoże tak przez telefon mi mówili. A tu kolejny problem.
    Załączniki:
    • Litera K na telewizorze, nie zapamiętuje ustawień, resetuje kanały i zmienia język - co robić? 20240801_141208.jpg (956.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 21176532
    billobirillo
    Poziom 33  
    Ocena: 742
    disconnect the power cord, then remove the usb stick
    replug the power cord: what happens?
  • #10 21176552
    maraso930
    Poziom 3  
    Problem rozwiązany, zadzwoniłem jeszcze raz do tego gościa z infolinii. Okazało się, że pendrive był za duży, 64 GB. Mimo że telewizor obsługuje nawet większą pamięć, to do softu maksymalna jest 8 GB. No i zgadzało. Wszystko ładnie się zainstalowało i wszystko działa idealnie. Dziękuję wszystkim, że chcieliście mi pomóc🙂. Temat do zamknięcia.
  • #11 21176553
    maraso930
    Poziom 3  
    Problem rozwiązany, zadzwoniłem jeszcze raz do tego gościa z infolinii. Okazało się, że pendrive był za duży, 64 GB. Mimo że telewizor obsługuje nawet większą pamięć, to do softu maksymalna jest 8 GB. No i zgadzało. Wszystko ładnie się zainstalowało i wszystko działa idealnie. Dziękuję wszystkim, że chcieliście mi pomóc🙂. Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telewizorem Sharp, który nie zapamiętuje ustawień, resetuje kanały i zmienia język po każdym włączeniu. Pomimo prób resetowania, odłączania zasilania i reinstalacji kanałów, problem nie ustępował. Użytkownik nie miał dostępu do przycisków na pilocie ani w telewizorze, co utrudniało wprowadzenie kodu serwisowego 1147. Po skontaktowaniu się z obsługą klienta Sharpa, otrzymał aktualizację oprogramowania, jednak podczas instalacji wystąpił nowy problem z migającą diodą. Ostatecznie, po konsultacji z infolinią, okazało się, że problem wynikał z użycia zbyt dużego pendrive'a (64 GB), podczas gdy telewizor obsługiwał maksymalnie 8 GB do aktualizacji. Po wymianie pendrive'a na mniejszy, aktualizacja przebiegła pomyślnie, a telewizor zaczął działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA