logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak wyregulować śrubkę iglicy w gaźniku Walbro WYA-165 w kosie Kawasaki TJ45E?

bulaboys22 02 Sie 2024 21:51 1125 7
REKLAMA
  • #1 21177854
    bulaboys22
    Poziom 3  
    Ocena: 55
    Kosa spalinowa Kawasaki TJ45E
    Gaźnik Walbro WYA-165
    Wymieniłem membranę z uszczelkami gaźnika.
    Teraz pytanie, tam na górze gdzie jest dźwignia do dodawania gazu znajduje się śróbka tj. Do regulacji położenia iglicy.
    Czy to się reguluje?
    Z tym że ta śróbka jest jakby plastikowa i ma nie standardowy wzór na śrubokręt coś ala takiego jak ten wyszukany przezemnie.

https://allegro.pl/oferta/wkretak-klucz-regulacji-gaznikow-husqvarna-stihl-10710907747

Ale ten śrubokręt może okazać się za duży.
    Bo mniemam on służy do pilarek.
    I tak rozkminiam, jak ktoś ma pojęcie to proszę pisać.
    Bo kosa pracuje w miarę ok.
    Ale lekko słychać muła przy dodawaniu gazu.
    Membrany cały zestaw kupiłem nowy oryginalny walbro MEMBRANY WALBRO K21-WYA GAŹNIK WYA-93 WYA-89 WYA94
    Wiem że też ustawia się tą blaszkę iglicy z pod membrany takim narzędziem.

https://texas-parts.pl/PRZYMIAR-DO-REGULACJI-GAZNIA-IGLICY-WALBRO-ORYGINA
    Ale założyłem nie ruszając nową blaszkę z zestawu i myślę że będzie ok. Wkrętak z czerwonym uchwytem i nietypowym końcem do regulacji gaźników. Żółta blaszka regulacyjna Walbro w kształcie litery W Zestaw membran i uszczelek do gaźnika Walbro z logotypem Walbro Gaźnik Walbro WYA-165 z widocznymi elementami regulacyjnymi.
  • REKLAMA
  • #2 21178135
    Arturo 2773
    Poziom 29  
    Ocena: 338
    Ta śruba jest od regulacji obrotów biegu jałowego, ktore dla tej kosy spalinowej wynoszą 2800 obr/min.
    Załączniki:
    • om-99976-2152-04_tj23e_27e_35e_45e_53e_en.pdf (604.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21178243
    bulaboys22
    Poziom 3  
    >>21178135
    Nie chodzi mi o śrubkę popychającą dźwignie gazu tylko o ukrytą na górze tej dźwigni.
    Jak na zdjęciu Gaźnik z drewnianą iglicą i śrubą, niebieska strzałka.
    Mówią że iglica jest ustawiana fabrycznie , że tak niby powinno zostać.
    Z tym że co jeśli ktoś to przestawiał gdy kosa kupiona od kogoś lub gaźnik został zmieniony nie koniecznie oryginalny.
    Położeniem iglicy można wzbogacić jak i zubożyć mieszankę paliwową nie wzbogacając dopływu powietrza.
    Czyli mam wrażenie że chyba jest taka opcja podkręcenia wyżej tej iglicy.
    Czy ktoś może to potwierdzić?
    Jeżeli tak to jakim narzędziem tę śróbkę traktować.
    Bo istnieje możliwość że tam jest zaślepka plastikowa a pod nią śróbka na zwykły śróbokręt.
    Powie ktoś sprawdź, nie chcę psuć gaźnika nie mając pewności.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21178677
    bulaboys22
    Poziom 3  
    >>21178479
    Czyli jest taka możliwość.
    I będzie zaślepka
  • Pomocny post
    #6 21178710
    Arturo 2773
    Poziom 29  
    Ocena: 338
    W tych typach gaźnika na przestrzeni lat ,były stosowane różne zabezpieczenia; wcześniej plastikowa lub gumowa zaślepka, teraz głównie zalane klejem
    I to wszystko w temacie.
  • #7 21178714
    bulaboys22
    Poziom 3  
    >>21178710
    Jak zalane klejem to pupa zbita.
  • #8 21187576
    bulaboys22
    Poziom 3  
    Otrzymałem informację .temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o regulację śrubki iglicy w gaźniku Walbro WYA-165 w kosie spalinowej Kawasaki TJ45E po wymianie membrany. Wskazuje, że śrubka ma nietypowy kształt i obawia się, że może być zaślepiona. Inni uczestnicy dyskusji potwierdzają, że iglica jest fabrycznie ustawiana, ale istnieje możliwość jej regulacji, co może wpłynąć na mieszankę paliwową. Zauważają również, że w starszych modelach gaźników stosowano różne zabezpieczenia, w tym zaślepki lub klej. Użytkownik zamyka temat po uzyskaniu informacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA