logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modyfikacja mapy napięcia nastawnika N146 w Skodzie Octavii 1.9 TDI AGR

czesiokolo 03 Sie 2024 22:51 489 2
REKLAMA
  • #1 21178987
    czesiokolo
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Dzień dobry, jestem w trakcie modyfikacji mojej Skody Octavii 1.9 TDI AGR i potrzebuję pomocy z modyfikacją mapy napięcia nastawnika N146 dla innych wtryskiwaczy i większego tłokorozdzielacza. Mianowicie wiem, że maksymalne napięcie, jakie przyjmuje nastawnik, to 4,5 volta, więc domyślam się, że same wartości wpisane w mapę powinienem zostawić takie, jakie są. Na zagranicznym forum czytałem, że przy zmianie tłokorozdzielacza z 10 na 11 mm wystarczy zwiększyć same wartości dla osi x (dawka paliwa, nie napięcie) o około 21%. I tutaj moje pytanie dla bardziej doświadczonych kolegów, w jaki sposób zmodyfikować te wartości w przypadku zostawienia tłoczka 10 mm i założenia wtryskiwaczy .216 (oryginalnie są .185) oraz w przypadku zmiany tłoczka na 11 mm i wtryskiwaczy na .216?
  • REKLAMA
  • #2 21187791
    damdam

Poziom 34  
    Ocena: 947
    Masz kilka możliwości:

- znaleźć podobny zestaw danych z auta w którym fabrycznie jest taki setup i użyć
    - potraktować wartości mg/suw w ECU jako umowną jednostka, i dopasować pod swoje potrzeby

opcja numer dwa rozgałęzia się znów na dwie drogi:
    - patryzancka (analiza organoleptyczna ilości/zapachu/koloru dymu za wozem)
    - komplet czujników - AFR/EMP itd i kalibracja najlepiej OLS300 live na roleczce

w praktyce domyślam się że umowna + patryzant, czyli jakieś kilkanaście iteracji flashowania i logów 1+8+11 do osiągnięcia czegoś.
    Konto firmowe:
    ACME Damian Michalski
    Boczna 3a, Żory, 44-240 | Tel.: +48XXXXXXXXX (Pokaż)
  • #3 21347803
    mistqo
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Opcja z czujnikami wydaje mi się bezpieczniejsza dla silnika, ale mogę się mylić... Pytanie do znawców (mam w planie w drugim aucie robić podobny zestaw) - którą drogę obrać? Czy na partyzanta uda się dobrze to zestroić?

Dodano po 2 [minuty]:

>>21178987 Jak ugryzłeś ten temat koniec końców?
REKLAMA