logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 7650 - wymiana taśmy i włącznika, brak reakcji na ładowarkę

majster777 08 Gru 2005 11:50 2042 16
  • #1 2064836
    majster777
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam

Mam następujący problem
    Dostałem nokie 7650 która miała taśmę do wymiany oraz włącznik
    Kupiłem na allegro te dwie rzeczy i wymieniłem taśmę oraz włącznik
    Jak teraz wkładam baterię to na wyświetlaczu minimalnie widać takie paski pionowe i poziome ale bardzo słabo i nie reaguje na ładowarkę ani na włączenie
    Jednak gdy wyjmę baterię to po 2 sek. sie zaświeci na ułamek sek. ( błyśnie białe diody)
    Co może być ????????
    Tornado widzi go i normalnie można z czytać informację
    Czytałem wszystkie posty na elektrodzie ale nie znalazłem żadnej konkretnej odpowiedz
    Proszę o pomoc

Pozdrawiam majster777
  • #2 2064846
    fikus
    Poziom 16  
    sam juz sie kiedys z tym meczylem mialem 2 takie sztuki i przez pol roku nie znalazlem na to sposob narazie leza w szufladzie i czekaja jako dawcy organow bo chyba nic z tym nie wymysle a juz nie chce pakowac w to wiecej kasy :( Jesli ktos juz cos takiego posawil mile widziana byla by jakas podpowiedz slyszalem, ze po wymianie flasha cos to zmieni ale glowy nie dam bo stwirdzilm, ze juz nie warto wiecej w niego pakowac :(
  • #3 2065103
    mmzajcu
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    Skoro telefon można tornadem odczytać to spróbuj go tornadem włączyć. Jak się uda to znaczy telefon działa tylko nic nie wyświetla. Wymień taśmę samego wyświetlacza tą z dzojstikiem najlepiej od jakiegoś potłuczonego który działał. Powinno pomóc.
  • #4 2066017
    majster777
    Poziom 11  
    Ok
    Spróbuje go sfleszować może pomoże( nie mam w domu tornado i nie chciałem prędzej wydawać niepotrzebnie kasy jeśli akurat to nie to)
    jeśli macie jeszcze jakieś pomysły to napiszcie
    Pozdrawiam
  • #5 2082889
    majster777
    Poziom 11  
    Już go sfleszowałem
    Cały oprogramowanie zostało w grane nie było przy tym problemu
    Jednak nic nie pomogło może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł
    Bardzo proszę o pomoc
  • #6 2082933
    Wieniu
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Spróbuj użyć opcji Format User Area. W instrukcji dla griffina umieszczona jest informacja, że należy użyć tej opcji gy telefon przycina się w momencie gy powiniem wyświetlić LOGO NOKIA.

W załączniku znajduje się ta istrukcja po polsku
    Załączniki:
    • griffinv202_pl.pdf (904.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2083225
    majster777
    Poziom 11  
    Dzięki, ale nie chodzi mi to
    Telefon nawet się nie chce właczyć tylko zaraz po włożeniu bateri pojawiaja sie na wyświetlaczu paski ( bardzo słabo widocznę). Nie reaguje na przycisk włączający( włączni był wymieniany i napewno jest dobry)
    Prosze o pomoc
  • #8 2083907
    torpido
    Poziom 17  
    Miałem to samo. Nowe kulki pod pamięć i flesz i telefon kisi do tej pory

pozdro
  • #9 2084424
    majster777
    Poziom 11  
    ale pod którym flash ( a może pod wszystkimi) ??????
  • #10 2098179
    majster777
    Poziom 11  
    A byś mógł mi napisać pod którym fleszem postawić kulki i ewentualnie pod jakimi innymi częściami jeszcze
    Z góry dzięki
  • #11 2103585
    djm
    Poziom 26  
    Ocena: 8
    ja miałem taki problem. pomogła wymiana UPP...
  • #12 2109156
    norb86
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Panowie, a na pewno to nie jes wina taśmy. Spróbuj wymienić ja na inną. Może ta którą kupiłeś nie jest sprawna (gniazdko to które wciska się do klawiatury jest chyba cos nie tak). Ja też tak miałem kiedyś.
  • #13 2113842
    torpido
    Poziom 17  
    Postaw kulki pod układami D310 i D311. Tylko nie dawaj dużo topnika bo ci pokrzywi układy i nie postawia sie prosto. Jeśli po wymianie taśmy jest potrzeba wymienic Upp to gratuluje wymiany koledze djm. Tutaj prawdopodobnie wymieniając taśme rogrzana płta pokrzywiła kulki pod tymi układami. Taśme trzeba ściągać małym wydmuchem na 335 stoni i lutować grotem. Upp to hyba najbardziej wytzymału układ w tym fonie. Oczywiście nie mówie o zalanych i zjedzinych płytach bo wiadomo przezre te duciki. Apropo , wstawiłem upp od 3650. Zganijcie co się stało. Układ był o jedną wersje wyrzszy, Po feszu fon chodzi normalnie , zresztą nie ma się co dziwić to prawie to elektrcznie ten sam fon . Brakuje tylko kontrolera MMC ale jak będe miał taki to sobie spróbuję.

pozdro
  • #14 2114725
    majster777
    Poziom 11  
    Ale wydaje mi się Torpido że płytka nie mogła sie tak nagrzać by kulki zniekształcić, lutowałem taśmę kolbówkoą ok. 200 stopni. I jeszcze można bez problemu ją sfleszować. Zawsze pojawiają sie te paski na wyświetlaczu gdy włożę baterię i nie reaguje na włącznik ani ładowarkę , ale jak wyjmuje baterię to sie błysną białe diody na wyświetlaczu. Może upp wymienić jak myślicie moze to coś dać ???
    Proszę o pomoc
  • #15 2309736
    martingie
    Poziom 14  
    Temat stary, może jescze aktualny.
    Podejrzewam to samo o czym napisał NORB86 czyli problem w taśmie lub jej połączeniu. Miałem taki sam przypadek. Wymiana taśmy pomogła.
    Pzdrawiam, Martingie
  • #16 2458495
    majster777
    Poziom 11  
    Na 100% nie jest to wina taśmy. Miałem jeszcze jedną nokię 7650 w której należało wymienić taśmę i wylutowałem z tamtej. Po w lutowaniu ją w nokie w której taśma była zerwana wszystko działało jak należy. W tamtej noki to taśmę 3 razy próbowałem w lutować i nic nie pomogło
    Ciągle ten sam efekt
    POZDRAWIAM
  • #17 2475181
    psine.pl

Specjalista Serwis Elektroniki
    Ocena: 328
    co do tasmy nie ma wplywu na prace telefonu. mozna to latwo sprawdzic wlaczajac telefon za pomoca TORNADO lub GRIFFIN lub PHOENIXEM....

najczesciej padaja kulki pod pamieciami Flash - lub UPP w ostatecznosci UEM

pozdrawiam
    Marek
    Konto firmowe:
    PSINE.PL
    ul.Karczówkowska 8A, KIELCE, 25-019 | Strona WWW: https://www.psine.pl

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telefonu Nokia 7650, który po wymianie taśmy i włącznika nie reaguje na ładowarkę ani przycisk włączania, a na wyświetlaczu pojawiają się słabo widoczne pionowe i poziome paski. Po wyjęciu baterii diody błyskają na ułamek sekundy. Telefon jest wykrywany przez oprogramowanie Tornado, co sugeruje, że płyta główna działa. Próby sfleszowania oprogramowania nie przyniosły efektu. Wskazano, że problem może leżeć w uszkodzonych kulkach pod układami pamięci Flash (D310, D311) lub pod układem UPP, który jest kluczowy dla działania telefonu. Wymiana taśmy wyświetlacza z dżojstikiem również jest zalecana, gdyż uszkodzona taśma może powodować brak obrazu. Lutowanie taśmy powinno odbywać się przy odpowiedniej temperaturze (około 335°C) i z minimalną ilością topnika, aby nie uszkodzić kulek. Wymiana układu UPP z modelu Nokia 3650 może być rozwiązaniem, gdyż jest on kompatybilny elektrycznie. Formatowanie pamięci użytkownika (Format User Area) może pomóc, jeśli telefon się zawiesza przy logo, jednak w tym przypadku telefon nie uruchamia się wcale. Wymiana taśmy nie zawsze rozwiązuje problem, co potwierdzają doświadczenia użytkowników. Najczęstszą przyczyną są uszkodzone kulki pod pamięciami Flash lub UPP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA