logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 7650 – nie włącza się, pęknięta taśma klawiatury, migający wyświetlacz

cezarekb 10 Lis 2006 15:59 1420 11
  • #1 3209087
    cezarekb
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich mam następujący problem ostatnio przez dwa dni gdzieś po 2 min. do włączenia komórki pojawiał sie napis włóż karte sim, chociaż tam była, a potem sie wyączała problem był z włączeniem jej spowrotem gdy sie odpaliła to znowu to samo. Po ów dniach telefon juz sie nie załączył, postanowiłem rozebrać ja i ujżałęm pękniętą taśme od klawiatury, nie wiem czy to ma jakiś związek z załączeniem telefonu?? Z jakichkolwiek reakcji telefonu moge jedynie zauwarzyć impulsowe miganie ciemnego wyświetlacza po podłączeniu do niej ładowarki:|
    Dzieki za zainteresowanie
  • #2 3209128
    PlanetG
    Poziom 11  
    Jeśli chodzi o problem z włączaniem telefonu - możliwe, że jest tu winna taśma łącząca płytę główną z modułem klawiatury ponieważ bateria znajduje się pod klawiaturą, więc taśma odpowiada też za dostarczenie zasilania z baterii do płyty głównej. Oprócz tego sprawdź też stan włącznika zasilania - w 7650 ulega on dość szybkiemu zużyciu.
    Co do problemów z czytaniem karty SIM - sprawdź dokładnie złącze kart SIM i czy po dokręceniu śrub mocujących dokładnie dolega do płyty.
  • #3 3209130
    bielas75
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    taśma do wymiany
  • #4 3209162
    cezarekb
    Poziom 11  
    z simką to juz sprawdziłem wręcz idealnie, a co do taśmy to nie wiem gdzie kupic czy na allegro sie opłaca pod względem jakości czy sie zdarzają dobre taśmy? bo czytałem na elektrodzie że chyba nie. a i jeszcze co do wymiany taśmy jak ją poprawnie wlutować posiadalutownice kolbową
  • #5 3209272
    bielas75
    Poziom 17  
    z tego co pamiętam to tam jest chyba tasma klejona i sam sobie nie poradzisz
  • #6 3209317
    PlanetG
    Poziom 11  
    Bez problemu przylutujesz taśmę lutownicą kolbową z małym grotem.
    Przede wszystkim zwróć uwagę na taśmę, którą masz zamiar kupić. Kupowanie taniego "chińczyka" nie jest dobrym rozwiązaniem. Dobrze by też było, gdyby nowa taśma miała wlutowaną wtyczkę - oszczędzi Ci to czasu. [/url]
  • #7 3209389
    cezarekb
    Poziom 11  
    Zakupiłem taśme na allegro i czekam na przesyłke, zobacze co z tego wyniknie...
  • #8 3236270
    cezarekb
    Poziom 11  
    w końcu doszła tasiemka może ktoś sie orietuje jakiego topnika urzyć??
  • #9 3236447
    bielas75
    Poziom 17  
    proponuje Solder Flux RMA-223 -pozdrawiam
  • #10 3240412
    cezarekb
    Poziom 11  
    dzieki za pomoc mam na stanie akórat paste do lutowania czy sie nada ?? wcześniej lutowałem tylko diody ale samą cyną jak jest w taśmach da rade bez fluxubo jednak troche drogi :D
  • #11 3240601
    JareckiP
    Poziom 27  
    Ocena: 11
  • #12 3247456
    cezarekb
    Poziom 11  
    Dzieki JareckiP pomogłeś nie myśl że nie szukałem, bo jak że by inaczej ale połowy nie znalazłem co Ty pozdro

Dodano po 5 [godziny] 51 [minuty]:

W końcu wlutowałem taśme nie do końca sie udało bo procedure lutowania odkryłem po fakcie efekt jest taki że 1, 4, 7 nie łączą a reszta git śmiga aż miło może ktos wie który to pady bo nie moge odnaleźć lub jak to można sprawdzić ??

No i sie udało wskrzesiłem swój miernik i obadałem taśme okazało sie że zwarcie miełem na lucie ostry nożyk mi pomógł :D

Dizeki wszystkim za pomoc i zainteresowanie tematem

Temat zakończony bo telefon naprawiony :P

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z telefonem Nokia 7650 polegał na niemożności włączenia urządzenia, migającym wyświetlaczu oraz komunikacie o konieczności włożenia karty SIM mimo jej obecności. Po rozebraniu telefonu stwierdzono pękniętą taśmę łączącą klawiaturę z płytą główną, która odpowiada również za zasilanie baterii. Zalecano wymianę taśmy, zwracając uwagę na jakość zamiennika i ewentualność lutowania kolbową lutownicą z małym grotem. Dyskutowano o użyciu odpowiedniego topnika, rekomendując Solder Flux RMA-223, choć pojawiła się też sugestia użycia pasty do lutowania. Po wlutowaniu nowej taśmy i usunięciu zwarcia za pomocą miernika telefon został naprawiony i działa poprawnie. Dodatkowo wskazano na konieczność sprawdzenia stanu włącznika zasilania oraz dokładności połączenia karty SIM z płytą główną.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA