logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 7650 - przerywane ładowanie, komunikat nie ładuje, wymiana taśmy

Morpheus 08 Lut 2006 12:02 1098 6
REKLAMA
  • #1 2275374
    Morpheus
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam :)

Mam pewien problem :cry: : mianowicie moja 7650 ma problemy z ładowaniem .... po podłączeniu ładowarki dzieją się dziwne rzeczy - czasami ładuje normalnie, czasami wywali komunikat "nie ładuje" od razu, a czasami ładuje ładuje i nagle wywali "nie ładuje" lub też potrafi przestać ładować ot tak bez niczego i nawet nie wywali żadnego komunikatu ... Moja 7650 jest po wymianie taśmy klawiatura-płyta ( lutowana igłową po "barbarzyńsku" ale wszystko działa - telefon funkcjonuje normalnie :P ), Soft mej Nokii : v 5.06 NHL-2NA, ładowarka nokiowska ACP-12E nieobciążona daje 6,34V. Sprawdzałem tez na innych ładowarkach i dalej to samo, bateria jest nowa, na starej działo się to samo ... klawiature z płytką i gniazdem ładowarki zamieniłem z inną 7650 więc chyba raczej nie tutaj tkwi problem ... co może być przyczyną takiego zachowania mojej nokii ?? Na gsm nie znam sie za dobrze, więc wole zapytać fachowców ;) Póki co męczę się tak już od jakiegoś czasu i ładuje po troche jak mi telefon pozwoli ... dałbym do serwisu, ale jak większość Polaków cierpię na chorobę zwaną : chroniczny brak gotówki ;)

Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 2275496
    buh
    Poziom 22  
    Ocena: 149
    chyba pojdzie do wymiany ten mikrokontroler :) ktory steruje ladowaniem
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2275560
    sim
    Poziom 28  
    Ocena: 7
    Popraw taśmę albo wymień ją jeszcze raz.
  • REKLAMA
  • #4 2275721
    Morpheus
    Poziom 14  
    @buh : nie wiesz gdzie on sie dokładnie znajduje ?? i w jakich granicach mieści się jego zakup ew. wymiana ??

@ sim : tasiemka jest przylutowana solidnie i nie zwiera nigdzie na lutach ( zaraz sie jeszcze temu dokładnie przyjże ), a co do kolejnej wymiany ... nie kalkuluje mi sie zupelnie ... kup tasiemke i przylutuj ... za hotair'a w serwisie chcieli 40 pln ... obłęd ... przyłozyć tasiemke i podgrzać ... chwila roboty :evil:

PS tak na marginesie to robilem też reset softu do ustawien fabrycznych ... i nic nie dało :P
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2275874
    BłażejGSM
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    Na bank do poprawiena taśma
  • Pomocny post
    #6 2275944
    buh
    Poziom 22  
    Ocena: 149
    nie mam pojecia gdzie takie dostac ale w jakims serwisie gdzie skupuja czesci z komorek
    a taki uklad bedziek osztowac do 20-30 zl tak przypuszczam bo sie nie orientuje
    moze nawet za 10 zl bedzie :)
  • #7 2275945
    Morpheus
    Poziom 14  
    Jeszcze raz podlutowałem styki w taśmie i dalej wywala "nie ładuje", chyba poprostu udam się z tym do serwisu ... jak mówicie że taśma to wymienie i już ... bo bez telefonu jak bez ręki ...jak nie taśma, to niech wymienią elektronike ... teraz przynajmniej dobrze, że wiem ile wymiana elektroniki sterującej kosztuje, prezynajmniej będę wiedział ile mogą max ze mnie zedrzeć za to ;) DZIĘKI SERDECZNE :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Nokia 7650 ma problem z przerywanym ładowaniem, objawiającym się komunikatem "nie ładuje" pojawiającym się losowo podczas podłączania ładowarki. Telefon był już po wymianie taśmy łączącej klawiaturę z płytą główną, lutowanej ręcznie, jednak problem nadal występuje. Sprawdzono różne ładowarki oraz baterię, które nie są przyczyną usterki. Wymiana taśmy jest sugerowana jako pierwsze rozwiązanie, ponieważ może być uszkodzona lub źle przylutowana. Jeśli problem nie ustąpi po poprawieniu lub wymianie taśmy, możliwa jest awaria mikrokontrolera odpowiedzialnego za sterowanie ładowaniem, którego wymiana może kosztować około 10-30 zł. Reset oprogramowania do ustawień fabrycznych nie przyniósł poprawy. Wskazane jest oddanie telefonu do serwisu w celu profesjonalnej diagnozy i naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA