logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Same Iron 2004r, EMR2 - Brak napięcia na elektromagnesie regulacji obrotów.

Vrpona 05 Sie 2024 09:18 309 3
REKLAMA
  • #1 21180378
    Vrpona
    Poziom 10  
    Witam serdecznie wszystkich tutaj aktywnych i pomagających. Po przeszukaniu sporej ilości materiału tutaj oraz innych forach zagranicznych postanowiłem napisać nowy temat tutaj, wierząc w kolegów, którzy naprowadzą mnie dokładniej i pomogą rozwiązać problem.

Same iron 2004r, 6 cylindrów Sterownik EMR2 i 5-pinowy "aktuator" czy też regulator obrotów z PWM (Zwał jak zwał)

Problem, który postaram się wam tu opisać, jest nieco skomplikowany i liczę na waszą pomoc.

Miesiąc temu przy pracach polowych ciągnik zgasł. Decyzja - serwis i odczytanie błędów, tudzież jakaś mała czy większa naprawa, aby przygotować się do żniw.

Diagnoza - upalony elektromagnes regulacji obrotów. Decyzja - wymiana. Postanowiliśmy wymienić sam elektromagnes z używanego aktuatora z uszkodzonym PWM. Napięcia pomierzone, cewka pracuje po podaniu napięcia na STG oraz STG- (Piny przy EMR2 nr 14 oraz 15). Rezystancja PWM od regulacji obrotów to 30 Ohm. Ciągnik po przekręceniu stacyjki w pozycję pierwszą nie podaje napięcia na elektromagnes od regulacji obrotów, a wg różnych filmików z YT po przekręceniu stacyjki dźwignia elektromagnesu powinna się delikatnie odchylić.

Decyzja - demontaż EMR2 i pomiary napięcia OUT i IN.

I tutaj już sytuacja wygląda tak, że po zmierzeniu napięcia na pinach 14 oraz 15, czyli STG oraz STG-, elektromagnesu, w momencie przyłożenia sond miernika pomiary wyglądają następująco: 6V i napięcie spada 5,5-5,4-5,3-5,2 ...... aż do zera w czasie około 10 sekund.

Czy na podstawie wyżej wymienionych danych jesteście w stanie mi jakkolwiek pomóc? Jeżeli będzie trzeba, podam więcej danych, nie mniej jednak te były dla mnie najbardziej istotne (chyba że się mylę, to proszę mnie poprawić)

Pozdrawiam serdecznie Piotr.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21181343
    tolo
    Poziom 35  
    Ocena: 1173
    Być może EMR uszkodzony.
  • REKLAMA
  • #3 21186110
    Vrpona
    Poziom 10  
    Zgadza się. EMR2 uszkodzony. Wysłany na serwis.
  • #4 21215396
    Vrpona
    Poziom 10  
    Vrpona napisał:
    Zgadza się. EMR2 uszkodzony. Wysłany na serwis.

Małe sprostowanie
    Jednak EMR sprawny, uszkodzony był aktuator. Po wymianie napięcia zgodne. W aktuatorze uszkodzone były PWM-ki odpowiedzialne za przesyłanie danych do EMR dotyczące pozycji dźwigni listwy regulacyjnej obrotów.
REKLAMA