logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JCB TLT 30d 4x4 2005 - brak jazdy po naprawie instalacji elektrycznej

BenQ38 02 Lis 2024 22:15 960 27
  • #1 21287088
    BenQ38
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    Dobry wieczór,

Dane:
    JCB TLT 30d 4x4 2005r
    Silnik Perkins.
    2 sterowniki, Susmic.
    2 pedały (gaz, hamulec)
    Przełącznik jazdy w kierownicy
    Opis:
    Problem z tym wózkiem jest następujący.
    Wózek się zapalił, nic wielkiego, spalił się kawałek instalacji elektrycznej, nic poza tym. Instalacja została naprawiona, sprawdzona (nr na żyłach takie same).
    Wózek ożył, odpala, podnoszenie działa.
    Nie działa natomiast jazda ani do przodu, ani do tyłu.

Co zostało zrobione:

- sprawdzony olej hydrauliczny, uzupełniony do stanu.
    - wyciągnięte elektrozawory jazdy przód/tył, fizycznie na stole chodzą aż miło.
    - sprawdzona wiązka od komputera do zaworów. Ok
    - sprawdzona wiązka jak i czujnik prędkości obrotowej. Ok.
    - sterownik od jazdy nie pika żadnych błędów.
    - przełącznik jazdy sprawny, przełącza przekaźnik
    - przekaźniki jazdy sprawdzone.
    - sprawdzony opór na cewkach elektrozaworów, ok 5,5 om.
    - wypięcie wtyczki i pomiar napięcia na elektrozaworach jazdy. Brak napięcia.

Koledzy, czy macie jakieś pomysły?
    Co można by jeszcze sprawdzić?
    Albo jakie sygnały musidodać Susmic, aby wysterował elektrozawory od jazdy. Jakieś sugestie? :) Każda rada mile widziana,
    Pozdrawiam, :)
  • #2 21287115
    zenekmartens
    Poziom 15  
    Ocena: 58
    Bledy jakie?
    Czy zawory na szpilki podlaczales zeby ruszyla hydraulika?
  • #3 21287294
    BenQ38
    Poziom 11  
    Więc tak, ten susmic, który jest w kabinie po prawej stronie, nie pokazuje żadnych błędów, jedynie kiedy silnik nie pracuje, to pokazuje błąd, że nie widzi prędkości obrotowej, ale to chyba tak ma być.

A ten drugi susmic (który kontroluje uślizgi, czy jakoś tak) pokazuje błąd czujnika skrętu na belce. I faktycznie dobrze pokazuje, bo fizycznie tego czujnika brak.

Co masz na myśli, mówiąc czy sprawdzałem zawory na szpilki? Chodzi ci, czy na cewki elektrozaworów podawałem bezpośrednio napięcie, czy o coś innego.

Dzięki za odpowiedź.
  • #4 21287329
    zenekmartens
    Poziom 15  
    Tak.
    bezposrednie napiecie
  • #5 21287337
    BenQ38
    Poziom 11  
    Chodziło mi to po głowie, ale jeszcze tego nie sprawdziłem, bo nie miałem oryginalnej 2 pionowej wtyczki VW, ale ogarnę i dam znać. A powiedz kolego, czy jak podam napięcie na cewki, to jeżeli hamulec postojowy jest odblokowany, to nie powinno nic się blokować :)

Dodano po 2 [godziny] 50 [minuty]:

zenekmartens napisał:
    Tak.
    bezposrednie napiecie

Wiec brak reakcji. Wyglada na to jakby nie było ciśnienia.
  • #6 21287962
    zenekmartens
    Poziom 15  
    A masz gdzie podpiac manometr?
  • #7 21288052
    Ambrozy
    Poziom 15  
    Ocena: 62
    Jesteś pewny, że sterowanie działa poprawnie?
    Załączniki:
    • 9803-3400_502.pdf (441.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 9803-3400_503.pdf (15.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 9803-3400_501.pdf (461.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 9803-3400_499.pdf (460.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 9803-3400_500.pdf (438.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 9803-3400_488.pdf (14.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 9803-3400_487.pdf (237.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 9803-3400_158.pdf (484.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 9803-3400_157.pdf (58.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 21288427
    BenQ38
    Poziom 11  
    Mała poprawka, przez wadliwą wtyczkę nie podałam
    napięcia na elektrozaworu. Po zamianie wtyczki na sprawną i podłączeniu zasilania na krótko wózek chce jechać

Dodano po 1 [minuty]:

>>21288052 @Ambrozy
    Co masz kolego na myśli? Z dokumentacji dostępnej na internecie wydaje się, że sterowanie działa poprawnie, ale zawsze pozostaje coś, co mogłem nie dopatrzyć.
    Załączniki nie działają. Wyświetlają się krzaki.

Postaram się we wtorek pomierzyć ciśnienie?
  • #9 21288843
    Ambrozy
    Poziom 15  
    BenQ38 napisał:
    Załączniki nie działają. Wyświetlają się krzaki.

Proszę to sprawdzić. Wszystkie?
  • #10 21289024
    BenQ38
    Poziom 11  
    >>21288843
    Cześć,
    Sprawdziłem na kompie i dokumentacja jest ok, czytelna.
    Na telefonie i tablecie wyskakiwały krzaki,
    Powiedz kolego, bo widzę że Twoja dokumentacja od Ciebie jest jakaś jakby nowsza od tej, którą ja posiadam.
    Czy ona jest tak sama do wszystkich Telektakow?
    Oraz czy jest możność kupienia od Ciebie całości :)?
    Pozdawiam, dzięki za pomoc
  • #11 21289055
    Ambrozy
    Poziom 15  
    W poszukiwaniach dokumentacji brałem pod uwagę opis zamieszczony w pierwszym poście: "JCB TLT 30d 4x4 2005r Silnik Perkins. 2 sterowniki, Susmic.".

Podaj VIN, to sprawdzę co faktycznie podaje serwisówka.
  • #12 21290702
    BenQ38
    Poziom 11  
    Proszę, Tabliczka
    Załączniki:
    • JCB TLT 30d 4x4 2005 - brak jazdy po naprawie instalacji elektrycznej 1ae85126-836e-4041-9c44-117d351c6b1d.jpeg (395.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 21847597
    truthful
    Poziom 11  
    Witam, posiadam

JCB TLT 30d 4x4, 2007 r.
    Maszyna odpala, wysuw ramienia i cała reszta działa, tylko nie jeździ.
    Podejrzewam czujnik prędkości na pompie KPPG15408, tylko nie wiem, jak go sprawdzić (sterownik S1 X-11 G2 AMP K196C).
    Kod błędu: .. - .
    Jak mierzę multimetrem, czujnik dostaje na przewód czerwony A 3,95 V, biały B 5,00 V, czarny C to masa.

Maszyna na koniec dnia została zaparkowana, a następnego dnia przestała jeździć.
    Z góry dziękuję za pomoc
  • #14 21851090
    BenQ38
    Poziom 11  
    Cześć,
    A powiedz ten błąd pika jak masz odpalony silnik ?
    Bo jeśli pika kod ..-. to faktycznie wskazuje na czujnik. Tyle że jeśli silnik nie pracuje to sterownik będzie pikał błąd czujnika obrotu i to jest normalne.
    Musisz odpalić silnik i wtedy zobaczyć jak pika błąd.
    A jeśli chodzi o sprawdzenie czujnika to najlepiej oscyloskopem, bo wtedy nie musisz go wyjmować z obudowy. A jeśli nie masz oscyloskopu to musisz go wykręcić. Przed wykręceniem zmierz ile wystaje, żeby później wkręcić na taką samą wysokość, bo jeśli wkręcisz za bardzo to go uszkodzisz.

Jeśli czujnik masz już zdemontowany to nieodłączający go od wiązki wózka przykładasz do czegoś metalowego. Teraz w rękę miernik i przykładasz sondy pomiarowe między przewód sygnałowy ( i tu chyba środkowy przewód ) i masę i patrzysz czy masz jakieś napięcie coś koło napięcia zasilanjacego. Jeśli jest to ok.
    Później podnosisz czujnik „ tak aby nie widział metalu” i sprawdzasz między przewodem sygnałowym a masą i teraz ma być 0V. Jeśli tak jest to czujnik jest sprawny.
  • #15 21852340
    truthful
    Poziom 11  
    >>21851090 >>21851090
    Błąd włącza się od razu po przekręceniu stacyjki (zapłon) wtedy na czerwony przewód czujnika idzie 4,88V . Po odpaleniu nadal ten sam błąd, a napięcie spada do 2,54V. Po zgaszeniu silnika raz jest 4,88V a raz 0,28V
    Czekam na oscyloskop : ), ale do końca nie wiem czy sobie z nim poradzę : )
  • #16 21852344
    BenQ38
    Poziom 11  
    Sprawdź najpierw przewody od wtyczki czujnika aż do sterownika. Być może któryś jest gdzieś pęknięty. Jeśli chcesz, mogę podesłać Ci schemat. A co do oscyloskopu, dasz sobie radę :)
  • #17 21853079
    truthful
    Poziom 11  
    Jak jest możliwość, to proszę o schemat (2007 rok), na pewno skróci to moje poszukiwania piszczkiem
    Jutro już będę miał oscyloskop :)
  • #18 21853128
    Ambrozy
    Poziom 15  
    szukaj usterki, pozdrawiam
    Załączniki:
    • SectionC_152.pdf (298.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SectionC_151.pdf (192.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SectionC_150.pdf (31.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SectionC_149.pdf (37.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SectionC_136.pdf (104.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SectionC_135.pdf (34.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 21853455
    BenQ38
    Poziom 11  
    Sprawdź, przewód czarny to jest minus i on ma nr 416 i leci do sterownika na pin nr 1. Wydaje mi się, że może gdzieś zgubił się minus. Ale wiadomo, że posprawdzaj i sygnał aż po sterownik. Być może to wiązka czujnika, a w ostateczności czujnik. Daj znać, jak ci poszło poszukiwanie. No i powodzenia :)
  • #20 21853502
    truthful
    Poziom 11  
    Dziękuję, dam znać.
    Multimetrem sprawdzałem wszystkie trzy przewody od wtyczki sterownika do wtyczki czujnika prędkości i wszędzie 0,1 Ω.
    Później, z podłączonym sterownikiem, a odłączonym czujnikiem, masa dochodzi pod sam czujnik.
    Sprawdzałem też, czy przewody biały i czerwony nie stykają się z masą lub między sobą.
    Takie podstawy : ) Jak dojdzie oscyloskop i uda mi chociaż po części rozkminić, to dam znać.
  • #21 21853635
    BenQ38
    Poziom 11  
    To wychodzi, że wszędzie jest piękne przejście :).
    Czyli można wiązkę wykluczyć. Co do oscyloskopu, to podłącz sobie sondę ładnie pod oscyloskop, włącz odpowiedni kanał, daj próbkowanie na 5 V i sondę podłącz pod przewód sygnałowy, a taki krótki kabelek z krokodylkiem pod masę. Odpal wózek i patrz, czy maluje przedbieg na oscylogramie.
    A nie wykręcił Ci się czasem czujnik na pompie hydraulicznej i nie widzi obrotu na wale?
    Nie podoba mi się jeszcze to skaczące napięcie na czujniku... A powiedz, czy jak odłączysz czujnik obrotów od instalacji Teletrucka, to na odpalonym silniku jakie masz napięcie? Powinno być między 4,7 V a 5 V. Bo być może czujnik robi Ci jakieś zwarcie, że tak spada...
  • #22 21857159
    truthful
    Poziom 11  
    Jestem :) Podłączyłem oscyloskop przy samej wtyczce sterownika
    Trzema sondami, osobno do przewodów A, B i C, same krokodylki od każdej sondy, wszystkie do masy ramy
    Jak przełączyłem manetkę na jazdę do przodu, nic na oscyloskopie się nie zmieniło, a chyba powinno?
    Czy może ktoś wie, czy czujnik wygląda na dobry z przesłanych zrzutów ekranu

Zrzut ekranu oscyloskopu Rigol z gęstym sygnałem impulsowym (CH1) i prawie płaską linią (CH2)
    Zrzut ekranu oscyloskopu Rigol z gęstym przebiegiem impulsowym i linią odniesienia na siatce czasu
    Zrzut ekranu oscyloskopu Rigol z prostokątnym przebiegiem w kanale 1 na tle siatki
    Zrzut ekranu oscyloskopu Rigol z przebiegiem skokowym: niebieski sygnał rośnie do ok. 5–6 V przy 50 µs
    [img-4]
    Zrzut ekranu oscyloskopu Rigol z płaskim przebiegiem ok. 5 V na kanale 1 i linią 0 V na kanale 3
    Zrzut ekranu oscyloskopu Rigol z przebiegiem prostokątnym ok. 0–5 V i podstawą czasu 5 ms/dz.
    Zrzut ekranu z oscyloskopu Rigol z przebiegiem prostokątnym na kanale 1 i linią bazową na kanale 2.
  • #23 21857443
    BenQ38
    Poziom 11  
    Cześć,
    Najprościej to podłącz tylko 1 sondę pod przewód sygnałowy, a krokodylka po masę.
    Powinieneś widzieć sygnał taki prostokątny. A kiedy zgasisz silnik, zobacz po prostu, czy ten sygnał ustaje. A i krokodylek od sondy oscyloskopu podłącz pod masę czujnika, bo zasilanie czujnika idzie po 5 V ze sterownika bezpośrednio.
  • #24 21857509
    zenekmartens
    Poziom 15  
    Czy instalacja zapalila sie podczas pracy na wlaczanym wozku?
  • #25 21860685
    truthful
    Poziom 11  
    Robiłem trochę pomiarów, ładowałem akumulator, wykręciłem też ten czujnik prędkości Danfoss KPPG15408, wyczyściłem i wkręciłem wg instrukcji.
    Aktualnie jest połowa sukcesu, że tak napiszę: sprzęt jest w 50% sprawny :) raz jedzie, raz nie. Po wyłączeniu z prądu postoi kilka godzin i loteria.
    Jak nie jedzie, to jest błąd - - . . a jak jeździ, to czerwona lampa milczy.
    Jak dobrze rozczytałem schemat od kolegi BenQ38, to piny 6, 7, 8, 9 idą do elektrozaworów i dziś je będę sprawdzał.
    Chyba, że macie jakieś inne pomysły?

A i jeszcze nie rozumiem kolegi zenekmartens
    "Czy instalacja zapaliła się podczas pracy na włączanym wózku?"
  • #26 21861103
    BenQ38
    Poziom 11  
    Czołem,
    Dobrze, że jest jakaś poprawa, choć minimalna :).
    Ten błąd - - . . Oznacza, że masz jakiś wadliwy sygnał z czujnika hamulców lub nie ma ten czujnik dobrego zasilania (5 V), albo załamany przewód. Ale jeżeli mówisz, że jak postoi jakiś czas to jedzie, to ja bym na Twoim miejscu szukał załamanego przewodu. Między sterownikiem a kabiną. Popatrz na tę dużą okrągłą wtyczkę, posprawdź, czy wszystkie piny przewodzą, bo najpewniej tu może być problem :). Ewentualnie spróbuj podmienić przekaźnik od hamulca na inny :) i może to pomoże. Ale za chwilę popatrzę w schemat, to powiem Ci może coś więcej :)...
    A powiedz mi tylko jeszcze jedna rzecz: ten błąd pika Ci na tym sterowniku gdzie siedzi operator obok prawej nogi? Czy ten pod siedzeniem operatora?
  • #27 21861701
    truthful
    Poziom 11  
    tak pika ten koło prawej nogi. Sterownik S1 X-11 G2 AMP K196C,

Odkręciłem z przodu metalową osłonę i przy nadkolu z prawej strony jest blok aluminiowy a w nim dwa elektrozawory.
    Na przewodach dochodzących do nich jest kartka wyblakła ale chyba jest napisane BREAK, a przy drugim SPEED.
    W kostce oznaczonej SPEED przewody między sobą nie piszczą, a przewody w kostce BREAK piszczą miedzy sobą na teście diody multimetrem na wyjętym sterowniku.
    Jeden przewód do ramy maszyny ma 0,04oma to chyba czysta masa, ale drugi do ramy ma 8,5oma.
    Czy tak ma być ? może to 8,5 oma to przetarty przewód do ramy?? Ktoś wie czy przewód oznaczony BREAK z bloku aluminiowego ze zdjęcia idzie prosto do sterownika czy jeszcze przez jakąś elektronikę ? Próbowałem szukać końca przewodu testem diody na multimetrze z kostki BREAK do kostki sterownika ale piszczało aż kilka pinów pin3-94omy pin5-15,1oma pin28-11,6oma pin15-7,6oma pin29-7,5 oma pin42-11,5oma

Bardzo proszę o jakieś pomysły

Aluminiowy blok hydrauliczny z przewodami i złączami na żółtej ramie maszyny
    Zbliżenie dwóch czarnych wtyczek elektrycznych na metalowym bloku przy żółtej obudowie
    Odsłonięta komora przy prawym kole maszyny z blokiem hydraulicznym i czerwonym wskaźnikiem
  • #28 21875373
    truthful
    Poziom 11  
    Wstyd się przyznać, ale okazała się prosta usterka. Wtyczka - połączenie sensora położenia pedału hamulca nie do końca łączyła. Przewody idą tam ciasno i były tak na styk, nie wspomnę o wietrze, które dostaje się dołem właśnie przy tym połączeniu. Przewody przedłużyłem na nowej wtyczce i maszyna lata : )
    Dziękuję wszystkim za pomoc.

ps. wtyczek kupiłem więcej, więc jakby ktoś potrzebował, to zapraszam

Schemat rozstrzelony zespołu pedału hamulca z ponumerowanymi częściami i śrubami

Dłoń trzyma czarną wtyczkę elektryczną z żółtą wkładką przy elementach mechanicznych

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z wózkiem JCB TLT 30d 4x4 z 2005 roku z silnikiem Perkins, który po naprawie instalacji elektrycznej nie porusza się do przodu ani do tyłu, mimo że silnik odpala i działa podnoszenie. Sprawdzono olej hydrauliczny, elektrozawory jazdy, wiązki przewodów, czujnik prędkości obrotowej oraz sterowniki Susmic, które nie wykazują błędów jazdy, choć jeden z nich zgłasza brak czujnika skrętu. Po podaniu bezpośredniego napięcia na cewki elektrozaworów wózek zaczął reagować, co wskazało na problem z wtyczką zasilającą. W dalszej części dyskusji pojawił się podobny problem z modelem z 2007 roku, gdzie podejrzewano czujnik prędkości na pompie Danfoss KPPG15408 i sterownik S1 X-11 G2 AMP K196C. Diagnostyka obejmowała pomiary napięć, testy oscyloskopem sygnału z czujnika oraz sprawdzanie ciągłości przewodów. Ostatecznie usterka okazała się być spowodowana złym połączeniem wtyczki sensora położenia pedału hamulca, gdzie przewody były na styk i narażone na wilgoć. Po wymianie wtyczki i przedłużeniu przewodów maszyna zaczęła działać poprawnie. W dyskusji poruszono także kwestie schematów elektrycznych, lokalizacji elektrozaworów i diagnostyki sygnałów sterujących.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA