logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch KGN39A7122 - Zaladzanie parownika, zamarzanie w lodówce, co sprawdzić?

zaskogrzegorz 05 Sie 2024 11:00 1131 6
REKLAMA
  • #1 21180476
    zaskogrzegorz
    Poziom 2  
    Cześć, mam problem z lodówko-zamrażarką Bosch KGN39A71/22.
    Pracowała przez 15 lat bez zarzutu. Jedynym mankamentem to były strzały z jej wnętrza, które potrafiły obudzić w środku nocy.
    Kilka miesięcy temu zaczął pojawiać się alarm.
    Okazało się, że zaladza się parownik w zamrażalniku.
    Przeszukałem forum i znalazłem informację, iż może być zatkany odpływ skroplin. Po wyciągnięciu lodówki z wnęki okazało się, że króciec, na który był nasunięty wężyk na skropliny, po prostu odpadł.
    Kanał odpływowy był cały zalodzony i to prawdopodobnie był powód uszkodzenia króćca.
    Rozmrożenie lodówki na początku pomagało na około miesiąc. Od połowy maja muszę cholerę rozmrażać praktycznie co tydzień.
    Z lektury na forum podejrzenie padło na czujnik temperatury (ten przymocowany do parownika), wymieniłem, ale to nic nie pomogło.
    Zmierzyłem również rezystancję grzałki pod parownikiem i wskazywało 260 omów.
    Przypominam sobie, że zanim pojawił się problem z zaladzaniem, to temperatura w komorze lodówki zaczęła spadać pomimo ustawionych 8 stopni na wyświetlaczu.
    Teraz po każdorazowym rozmrożeniu dochodzi do tego, że w lodówce nawet na górnej półce potrafią zamarzać rzeczy.
    Każdorazowe otwarcie i zamknięcie drzwi lodówki powoduje (słyszalne terkotanie) włączenie się wentylatora.
    Czasami po otworzeniu i zamknięciu zamrażarki słychać syczenie powietrza przez uszczelkę, tak jakby wyrównywało się ciśnienie.
    Ponowna próba otworzenia wymaga sporo siły.
    Teraz przy każdorazowym rozmrażaniu sprawdzam drożność kanału ściekowego, jest drożny. Ostatnio wpiąłem stary czujnik temperatury na parowniku i zero efektu, tydzień i zamrażalnik zalodzony.
    Gdzie szukać przyczyny? Termostat? Przepustnica? Siekiera i porąbać?
    A i może to, że przestała strzelać, będzie nakierowywało na przyczynę.
    Pomóżcie, bo powoli kończy mi się cierpliwość :).
  • REKLAMA
  • #2 21180563
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 951
    Do sprawdzenia jeszcze bezpiecznik termiczny przy grzałce parownika oraz przekaźnik w module załączający grzałkę. Można na jakiś czas podłączyć zamiast grzałki żarówkę na zewnątrz lodówki i obserwować czy się załącza.
  • REKLAMA
  • #3 21190763
    zaskogrzegorz
    Poziom 2  
    Dzięki za trop. Gdzie szukać bezpiecznika termicznego i przekaźnika? Oglądałem grzałkę i nie widzę tam żadnego elementu, który wyglądałby na bezpiecznik. Jest wtyczka i przewody, które wchodzą w rurki grzałki. Żadnego zgrubienia czy elementu po drodze. Przekaźnika należy szukać gdzieś z tyłu?
  • #4 21190789
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 951
    Jeśli przewody wchodzą w rurki grzałki to bezpiecznika nie ma albo jest ukryty w samej rurce grzałki. Sprawdź omomierzem jaką rezystancję ma grzałka.

Przekaźnik będzie na płycie głównej pod panelem górnym, tam, gdzie przycisk włącznika oświetlenia wnętrza i chyba jeszcze jakiś przełącznik. Wyciąga go się do przodu po wykręceniu dwóch wkrętów pod zaślepkami po bokach. Są dwa przekaźniki, zobacz jakie kolory przewodów dochodzą do grzałki, zlokalizuj ich drugi koniec przy płycie i po ścieżkach prześledź, do którego przekaźnika dochodzą. A najlepiej jak pisałem-na długich przewodach zamiast grzałki podłącz tradycyjną żarówkę 15-60W i zobacz czy okresowo się zapala.
  • REKLAMA
  • #5 21190958
    zaskogrzegorz
    Poziom 2  
    OK, podłączyłem przewody. Po jakim czasie od rozmrożenia spodziewać się sygnału na grzałkę/żarówkę? Miernik pokazuje 242 Ω na grzałce.
  • REKLAMA
  • #7 21191929
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 883
    Jeśli grzałka ok a bezpiecznik ma przejście wymień przekaźnik na płycie jeśli taki tam jest.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z lodówko-zamrażarką Bosch KGN39A7122, która po 15 latach użytkowania zaczęła mieć problemy z zaladzaniem parownika w zamrażalniku. Po rozmrożeniu urządzenie działało przez miesiąc, ale problem powrócił. Użytkownik wymienił czujnik temperatury, ale to nie pomogło. Wskazówki na forum sugerują sprawdzenie bezpiecznika termicznego przy grzałce parownika oraz przekaźnika w module sterującym grzałką. Użytkownik został poinstruowany, jak zlokalizować te elementy oraz jak testować grzałkę, podłączając żarówkę zamiast niej. Rezystancja grzałki wynosi 242 Ω, co sugeruje, że grzałka działa poprawnie, a problem może leżeć w przekaźniku.
REKLAMA