logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Thunderbird 128.01 ESR 64bit - problem z szybkim filtrowaniem wiadomości

ergie 06 Sie 2024 12:01 3000 8
REKLAMA
  • #1 21181713
    ergie
    Poziom 28  
    Ocena: 291
    Cześć,

mam problem z pocztą thunderbird.
    Najnowsza wersja 128.01 esr 64bit ma problem z wyszukiwaniem - szybkim filtrowaniem.

W starej wersji, 115.xx można było wyszukać - wyfiltrować wiadomości, a teraz zachowują się one tak po wyfiltrowaniu jakbym szukał poprzez 'szukajkę' CTRL + K. Otwierają się jako nowa strona z wyszukiwaniem.

Zrzut ekranu z programu Thunderbird z widocznym paskiem wyszukiwania i opcji filtrowania wiadomości.

Zrzut ekranu z wynikami wyszukiwania w Thunderbirdzie

Zrzut ekranu programu Thunderbird z widoczną funkcją szybkiego filtrowania.

Ktoś wie jak to uruchomić, by działało jak w starej wersji?
    Jak chcę nadinstalować wersje 115.xx to mi znikają wiadomości.

Dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21181728
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1137
    Ja używam Linuxa, ale też mi się tak zdarzało i trzeba właczyć dodatkowo pasek.
    U mnie jest to w Widok->Paski Narzędzi->Pasek Szybkiego Filtrowania
  • REKLAMA
  • #3 21181735
    ergie
    Poziom 28  
    Jak odklikałem to co podałeś, to pasek filtrowania wiadomości mi całkowicie zniknął, a nie chcę tego wyłączać, tylko przywrócić poprzedni sposób filtrowania, by filtrował, a nie używał funkcji jak w szukajce (otwierając nową kartę) :)
  • #5 21181746
    ergie
    Poziom 28  
    Faktycznie, nie wiem jak przeoczyłem ten temat. Dziękuję za link.
    Przy nadinstalowaniu starszej wersji, wchodząc do poczty mam czysty profil, zero poczty, zero adresów, kontaktów itp.

Jest jakiś łatwy sposób, bez zakładania i pobierania od nowa poczty?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21181782
    jarekgol
    Poziom 40  
    Piszę z pamięci, ja przenoszę cały folder profilu i potem się go gdzieś wskazuje, menu lub plik json konfiguracji.
    Radziłbym Ci go skopiować na wszelki wypadek przed tymi próbami.
    U mnie to siedzi na serwerze po NFS (gdzie jest ogarniany automatyczny backup) i jak wymieniam Linuxa na kolejnego to po prostu po wskazaniu działa, co jest bardzo przyjemne.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21182676
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8207
    Można spróbować, chociaż jeśli w nowszej wersji były jakieś większe zmiany to nie zadziała, ale z powodzeniem parę razy robiłem taką akcję:

- uruchom thunderbirda, niech stworzy czysty profil, konta nie musisz konfigurować
    - profil stworzy się w %appdata%\Thunderbird\Profiles\<losowa.nazwa>
    - wszystkie pliki poza compatibility.ini skopiuj ręcznie ze starego profilu do nowego, nadpisując wszystko. Nie kopiuj compatibility.ini, bo w nim jest informacja, jakiej wersji używałeś wcześniej, jak thunderbird trafi na obniżenie wersji to zakłada nowy profil.

Szkoda że w Thunderbirdzie zaczęli wprowadzać tyle zmian. Niestety często na gorsze. Ale to już nie będzie mój problem, bo jak zobaczyłem nowy interfejs wersji 115 to cofnąłem się kawałek i zablokowałem na dobre aktualizacje. Totalne wywrócenie interfejsu do góry nogami po 20 latach to była straszna decyzja i póki nie zostanę zmuszony brakiem jakiejś konkretnej funkcjonalności do aktualizacji - to sobie z tej starszej wersji będę jednak korzystał... :)
  • #8 21182915
    jarekgol
    Poziom 40  
    O, widzę że ja mam 102 :) ale chyba na tego Linuxa to już za wiele aktualizacji nie wychodzi :) Dobrze że mówisz, będę uważał.
  • #9 21218268
    ergie
    Poziom 28  
    dt1 napisał:
    Można spróbować, chociaż jeśli w nowszej wersji były jakieś większe zmiany to nie zadziała, ale z powodzeniem parę razy robiłem taką akcję:

- uruchom thunderbirda, niech stworzy czysty profil, konta nie musisz konfigurować
    - profil stworzy się w %appdata%\Thunderbird\Profiles\<losowa.nazwa>
    - wszystkie pliki poza compatibility.ini skopiuj ręcznie ze starego profilu do nowego, nadpisując wszystko. Nie kopiuj compatibility.ini, bo w nim jest informacja, jakiej wersji używałeś wcześniej, jak thunderbird trafi na obniżenie wersji to zakłada nowy profil.

Szkoda że w Thunderbirdzie zaczęli wprowadzać tyle zmian. Niestety często na gorsze. Ale to już nie będzie mój problem, bo jak zobaczyłem nowy interfejs wersji 115 to cofnąłem się kawałek i zablokowałem na dobre aktualizacje. Totalne wywrócenie interfejsu do góry nogami po 20 latach to była straszna decyzja i póki nie zostanę zmuszony brakiem jakiejś konkretnej funkcjonalności do aktualizacji - to sobie z tej starszej wersji będę jednak korzystał... :)

Dziękuję, potwierdzam - to rozwiązanie działa :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy zgłaszają problemy z szybkim filtrowaniem wiadomości w programie Thunderbird w wersji 128.01 ESR 64bit, które zachowuje się jak funkcja wyszukiwania, otwierając nowe karty. Wcześniejsza wersja 115.xx umożliwiała efektywne filtrowanie. Proponowane rozwiązania obejmują przywrócenie paska szybkiego filtrowania oraz przeniesienie profilu z wersji starszej do nowszej, co wymaga ostrożności, aby nie utracić danych. Użytkownicy sugerują również powrót do starszej wersji, mimo obaw o utratę wiadomości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA