logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rotel RMB-1512 - Jak znaleźć zamiennik transformatora 022 T-1101N01?

szynaboss 07 Sie 2024 00:08 366 3
  • #1 21182631
    szynaboss
    Poziom 2  
    Cześć wszystkim!

Stałem się posiadaczem świetnej 12-kanałowej końcówki mocy - Rotel RMB-1512
    Kupiłem sprzęt jako uszkodzony - miał nie dawać dźwięku na wszystkich kanałach.
    Usterka okazała się dużo mniejsza - brak dźwięku na jedynie 3 kanałach :)

Winowajcą okazała się jedna płytka - zwarty mosfet, spalone 3 kondensatory i rezystor - wymienione i działa :)

Zbliżenie uszkodzonej płytki elektronicznej w wzmacniaczu Rotel.

Niestety paczka była fatalnie zabezpieczona i wzmacniacz dotarł z uszkodzoną obudową.

Okazało się, że w ogóle nie reaguje na Power - po rozkręceniu diagnoza - urwał się transformator w sekcji zasilającej.
    Niestety o transformatorach nie mam zielonego pojęcia ;/

Nie wiem czym to zastąpić, nie potrafię znaleźć nic podobnego, napisałem nawet do Rotela, ale brak odpowiedzi (dzięki!)

Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji tej części. Niestety numery na transformatorze nie wskazują na nic :(

Znalazłem kilka schematów technicznych od innych modeli, gdzie taki transformator był stosowany, ale oprócz informacji z numerem części nie ma tam kompletnie nic.

Oznaczenie producenta to 022 T-1101N01 (V2) SUB TRANSFORMER.
    Na plastiku górnym oznaczenie CB-35P3-15
    Na plastiku dolnym oznaczenie CB-35P3-15-C

Transformator z oznaczeniami i pinami po obu stronach
    Zbliżenie uszkodzonego transformatora z oznaczeniami i pinami

Rozstaw między nogami to 4mm, dwa rzędy nóg po 5 PIN.
    Po jednej stronie wszystkie 5 PIN aktywne, a po drugiej stronie 3 PIN aktywne.
    W środku są dwa zwoje przedzielone ścianką. Tak to wygląda na schemacie (od innego modelu)

Schemat płyty drukowanej wzmacniacza mocy z oznaczeniem X-1493A05.

Naprawdę wykorzystałem chyba wszystkie możliwości, zanim założyłem ten temat.
    Na pewno na forum jest mądra osoba, która jest w stanie mnie nakierować na zakończenie tej naprawy :)
  • #2 21182655
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21182683
    szynaboss
    Poziom 2  
    Tak - schemat jest identyczny jak w moim.

Niestety jedna strona została wyrwana - udało mi się nawet polutować dwa druty, ale do trzeciego nie jestem w stanie dojść lutownicą ;/

Zbliżenie na uszkodzony transformator z widocznymi wystającymi drutami.

Poza tym nie chcę tak kombinować - chcę to wymienić.

Czy jesteś w stanie podać mi jakieś linki, gdzie mogę coś takiego kupić?
    Ja szukałem i nic nie znalazłem ;/

W sumie mogę spróbować wyciąć kawałek plastiku skalpelem i może dojdę do trzeciego drutu ale bardzo będzie się to kłóciło z moim poczuciem estetyki :)
  • #4 21183023
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA