logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wymiana modułu GSM w Samsung S23 Ultra odblokuje zablokowany IMEI?

artmangon 07 Sie 2024 14:12 2409 20
REKLAMA
  • #1 21183140
    artmangon
    Poziom 9  
    Ocena: 29
    Witam
    Kupiłem telefon z olx Samsung s23 ultra, okazało się, że ma zablokowany imei. Wiem, że nic z tym nie mogę zrobić, moja wina, że nie sprawdziłem. Ale naszła mnie taka myśl, że ten numer imei jest pewnie na płycie głównej w telefonie bądź jakby miał szczęście w module GSM. Czy ktoś może mi na 100% dać odpowiedź, że jak wymienię odpowiedni moduł, to odblokuję sobie telefon? A jeśli tak, to co muszę wymienić? Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21183157
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1125
    artmangon napisał:
    Ale naszła mnie taka myśl że ten numer imei jest pewnie na płycie głównej w telefonie bądź jakby miał szczesxoe w module GSM czy ktoś może mi na 100 dać odpowiedź że jak wymienię odpowiedni modul to odblokuje sobie telefon a jeśli tak to co muszę wymienić.

Na 100% - wymiana całej płytki elektroniki.
    Czy kolega uważa, że we wszystkich telefonach jest taki scalaczek z napisem IMEI i wystarczy go wymienić? Raczej będzie to specyficzne dla telefonu a modelu nie podałeś.
    Blokowanie IMEI raczej nie było powszechne i często dotyczyło kradzieży - uważaj na możliwe dochodzenia w tej sprawie - może sam zgłoś sprzedawcę jako pasera zanim sam dostaniesz takie zarzuty.
  • #3 21183286
    artmangon
    Poziom 9  
    Ja nie uważam ja pytam i coa paserstwo wspólnego z tym że kupiłem telefon który nie działa i chce go naprawić?
  • #4 21183309
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1125
    artmangon napisał:
    coa paserstwo wspólnego z tym że kupiłem telefon który nie działa i chce go naprawić?

A co nie działa w tym telefonie?
    Zablokowanie IMEI to jest ciągle właściwe działanie telefonu a raczej sieci do której się logujesz.
    Jeżeli kupisz kradziony samochód i sprawdzisz potem jego VIN który pojawi się na liście kradzionych to naprawa sytuacji przez przebicie numerów to jest naprawa czy jednak przestępstwo?
    IMEI to jest rodzaj VIN dla telefonu.
  • REKLAMA
  • #5 21183328
    artmangon
    Poziom 9  
    No nie loguje się do sieci, bo jest IMEI zablokowany. O czym ty mówisz? Ja telefonu nie ukradłem, tylko kupiłem od kogoś, kto miał leasing albo auto na kredyt i nie mam kontaktu z tą osobą. Policja nie robi nic w tym wypadku. Więc jeśli nie znasz odpowiedzi na pytanie, nie rób niepotrzebnego spamu. Może ktoś, kto ma jakąś wiedzę na ten temat, się wypowie i ktoś inny skorzysta z tej możliwości.
  • REKLAMA
  • #6 21183348
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1879
    Zmiana numeru IMEI jest nielegalna i koniec tematu
  • #7 21183378
    marcin7904
    Poziom 28  
    Ocena: 257
    Trafiłeś po prostu na nieuczciwego sprzedawcę. Taki telefon nie powinien znaleźć się w ogóle w obiegu, gdyż do czasu spłaty rat jest własnością operatora.

Ze względu na niepełna informację o urządzeniu, powinien zostać przyjęty przez sprzedawcę ze zwrotem opłaty za sprzęt. Tylko skoro tak nieuczciwie postąpił sprzędający, może się nie udać taki zwrot.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21183382
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1738
    Witam,
    artmangon napisał:
    Więc jeśli nie znasz odpowiedzi na pytanie, nie rób niepotrzebnego spamu.

a nie dociera do ciebie, że telefon z zablokowanym IMEI może albo pochodzić z kradzieży albo ktoś wziął w salonie operatora i nie spłacał rat, przez co telefon został zablokowany na poziomie operatorskim?
    Nawet zmiana operatora nie pomoże, tylko zgłoszenie do OLX oraz na policję oszustwa. Portal ma dane sprzedawcy (włącznie z danymi logowania - głównie chodzi o IP dostawcy internetu).

Pozdrawiam
  • #9 21184009
    blekis
    Poziom 27  
    Ocena: 245
    Kupiłes sobie drogi przycisk do papieru. Jedyna rozwiązanie to wymiana całej płyty głównej. Wtedy będzie wszystko działać i nie będzie przypału.

Brak spłat rat za telefon dla operatora to też kradzież sprzętu.
  • REKLAMA
  • #10 21184083
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 975
    Jeśli to blokada operatora bo telefon był skradziony lub nie spłacony, to jego odblokowanie jest możliwe ale jest nie legalne.
    Są firmy mimo to się tym zajmujące , balansujące na granicy łamania prawa.
    Cennik od 1000zł do 1700zł.
    Nie polecam najlepiej zgłoś sprawę o oszustwo na policję bo to podpada pod paserstwo.
    Masz oczywiście dowód zakupu lub fakturę lub zrzuty ekranów z OLX?
  • #11 21184193
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2088
    artmangon napisał:
    Ja telefonu nie ukradłem, tylko kupiłem

Więc zażądaj przyjęcia z powrotem tego telefonu a jak sprzedawca odmawia to zgłoś na policję oszustwo, jeżeli jednak kupiłeś go świadomie taniej niż średnia cena rynkowa to masz problem i z paserstwem i z kasą wywaloną w błoto.
  • #12 21185474
    tesla97
    Poziom 20  
    Ocena: 156
    artmangon napisał:
    Ja nie uważam ja pytam i coa paserstwo wspólnego z tym że kupiłem telefon który nie działa i chce go naprawić?

Otóż to, że za paserstwo odpowiada nie tylko sprzedający ale i kupujący.
  • #13 21185754
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    paser - osoba, która kupuje ( a ty sam napisałeś "Kupiłem telefon z olx...") , przechowuje lub sprzedaje rzeczy pochodzące z kradzieży lub przestępstwa świadomie lub nieświadomie podlegająca ściganiu z urzędu. To ty musisz udowodnić w sądzie że zrobiłeś to nieświadomie i zostałeś oszukany a jeśli jak najszybciej tego nie zgłosisz gdzie trzeba będziesz sądzony jak złodziej.Zgłaszaj i składaj zeznania to może cię wyrok ominie.

Dodano po 2 [minuty]:

Podaj IMEI telefonu lub numer seryjny a będzie wiadomo więcej.
    Kod *#06#

Dodano po 26 [minuty]:

Mechanizm oszustwa polega w skrócie na tym:

Znajdują słupa.
    Na słupa u wszystkich operatorów podpisują umowę na abonament z najdroższym modelem telefonu.
    Odbierają telefony od operatora a słup ma je spłacać.
    Wpłacają jakieś niewielkie pieniądze i nawet pierwszą ratę dla niepoznaki.
    Operatorzy myślą że wszystko jest ok.
    Wystawiają oni telefony na olx na dane osoby istniejącej z wycieku danych do internetu.
    Ktoś płaci całą kwotę i myśli że kupił okazyjnie telefon. Oni mają kasę i wysyłają (lub nie) telefon do osoby która go kupiła.
    W tym czasie operator blokuje telefon bo kolejne spłaty nie wpływają.

Operatorzy ścigają słupa.

Policja ściga słupa i osobę (z wycieku danych do internetu) na którą było konto olx.

Oni mają kasę.

A osoba która kupiła telefon ma przycisk do papieru i zostaje bez pieniędzy i ma kłopoty z wymiarem prawa dodatkowo.
  • #14 21186695
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1296
    k45i89o98j66 napisał:
    Znajdują słupa.
    Na słupa u wszystkich operatorów podpisują umowę na abonament z najdroższym modelem telefonu.
    Odbierają telefony od operatora a słup ma je spłacać.
    Wpłacają jakieś niewielkie pieniądze i nawet pierwszą ratę dla niepoznaki.
    Operatorzy myślą że wszystko jest ok.
    Wystawiają oni telefony na olx na dane osoby istniejącej z wycieku danych do internetu.
    Ktoś płaci całą kwotę i myśli że kupił okazyjnie telefon. Oni mają kasę i wysyłają (lub nie) telefon do osoby która go kupiła.
    W tym czasie operator blokuje telefon bo kolejne spłaty nie wpływają.

Operatorzy ścigają słupa.

Policja ściga słupa i osobę (z wycieku danych do internetu) na którą było konto olx.

Oni mają kasę.

A osoba która kupiła telefon ma przycisk do papieru i zostaje bez pieniędzy i ma kłopoty z wymiarem prawa dodatkowo.

Mocno naciagana teoria. Operator nikogo nie sciga. Jesli urzadzenie nie jest splacane, blokuje je (roznie w zaleznosci od operatora i modelu), wystawia kolejne faktury, a ostatecznie odsprzedaje dlug firmie, ktory zleca potem odzyskanie dlugu komornikowi. Telefon tymczasem zostaje odblokowany, choc potrafi to trwac 2-3-4 lata.

Policja nikogo nie sciaga, o ile ty jako kupujacy nie zglosisz oszustwa. Operator sam z siebie sie w takie rzeczy nie bawi. Takie urzadzenia nie sa traktowane jako kradzione.

Co do samego procederu, slupa itp to sytuacje sa tez rozne. Czasem telefony brane sa na firme, ktora potem popada w dlugi i ich nie splaca. Czasem osoby prywatne spozniaja sie z platnosciami, czy np wrecz zejda z tego swiata i nie ma kto tego splacic.

Zdarzaja sie oczywiscie jawne przypadku wyludzenia, gdzie osoba ktora dostaje telefon od operatora od razu zaklada, ze nie bedzie go splacac, ale to nie jest calosciowy obraz. Nie znam statystyk, i zaden operator sie tym nie pochwali, wiec ciezko faktycznie ocenic czego jest wiecej, choc mozna sie domyslac ;-)
  • #15 21188260
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Blahfff nie znasz możliwości oszustów. "Mocno naciągana teoria" - to praktyka. Wydaje się to niemożliwe ale i takie schematy są wykorzystywane.
  • #16 21188676
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1296
    k45i89o98j66 napisał:
    "Mocno naciągana teoria" - to praktyka.

Ja tylko mowie jak to jest od strony operatora i dalszego losu takiego urzadzenia. O ile nie zostanie ono faktycznie skradzione z salonu to poza blokada (czy to po IMEI, czy z uzyciem mechanizmu KnoxGuard badz innych dzialajacych na zasadzie MDMa) nic sie z tym dalej nie dzieje.

Jak wyglada sam proces takiego "wyludzenia" to juz prawde mowiac mnie nie interesuje.
  • #17 21198137
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 21198138
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 435
    artmangon napisał:
    Witam
    Kupiłem telefon z olx Samsung s23 ultra, okazało się, że ma zablokowany imei. Wiem, że nic z tym nie mogę zrobić
    Chciwy dwa razy traci, mówi mądre powiedzenie.
    Ale coś z tym możesz/mogłeś zrobić trzeba zgłosić na OLX od razu bez zastanowienia, choćby po to by wyeliminować takich sprzedajacych.
  • #19 21198196
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2244
    artmangon napisał:
    Kupiłem telefon z olx Samsung s23 ultra, okazało się, że ma zablokowany imei
    Jak kupiłeś z przesyłką olx, to musisz potwierdzić że otrzymałeś towar i jest w porządku, wtedy dopiero olx przelewa kasę. Zrobiłeś to?
  • #20 21198235
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 321
    leonov napisał:
    Jak kupiłeś z przesyłką olx, to musisz potwierdzić że otrzymałeś towar i jest w porządku, wtedy dopiero olx przelewa kasę. Zrobiłeś to?

Jak w kilka godzin (!) po odebraniu nie zgłosi OLX to jak pozytyw... - przynajmniej ja tak niedawno miałem. Znaczy nie było problemy ze sprzętem, ale po kilku godzinach od odebrania już nie miałem co komentować - tak działa wspaniały i bezpieczny OLX -tylko dlaczego uokik nałożył karę....
  • #21 21200265
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 751
    Poszukaj używanej płyty głównej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił telefon Samsung S23 Ultra z zablokowanym numerem IMEI, co uniemożliwia mu korzystanie z sieci. W dyskusji poruszono kwestie związane z legalnością wymiany modułu GSM lub płyty głównej w celu odblokowania IMEI. Wiele odpowiedzi wskazuje, że zmiana IMEI jest nielegalna, a telefon mógł pochodzić z kradzieży lub być przedmiotem leasingu, co prowadzi do problemów prawnych dla kupującego. Użytkownicy sugerują zgłoszenie sprawy na policję oraz OLX, aby uniknąć konsekwencji prawnych związanych z paserstwem. Wymiana płyty głównej jest jedynym rozwiązaniem, ale wiąże się z wysokimi kosztami i ryzykiem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA