logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podłączyć gramofon Unitra Fryderyk 620 do TV lub wieży? Co dokupić?

leszekpanka 08 Sie 2024 12:19 747 17
REKLAMA
  • #1 21184186
    leszekpanka
    Poziom 2  
    Witam
    Posiadam gramofon Unitra Fryderyk 620. Planuję zanieść go do serwisu.
    A że jestem zielony w temacie gramofonów, moje pytanie jest następujące:

Co mam dokupić, aby podłączyć go pod TV lub wieżę?
    Przedwzmacniacz? Wzmacniacz? czy to i to? Bo nie wiem czym się różnią od siebie.

Gdyby ktoś mógł mi krok po kroku jak krowie na rowie, wytłumaczyć co i jak, żebym mógł się cieszyć grającym sprzętem to byłbym BARDZO WDZIĘCZNY :)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21184207
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1093
    leszekpanka napisał:
    podłączyć go pod TV

Chcesz gramofon podłączyć pod TV? Przecież to sprzęt audio a nie video. ;)
    leszekpanka napisał:
    wieżę?

Żeby coś doradzić to musimy wiedzieć co to za wieża, bo może się okazać, że nic nie musisz dokupować?
  • Pomocny post
    #3 21184271
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 2021
    Adam-T napisał:
    Chcesz gramofon podłączyć pod TV? Przecież to sprzęt audio a nie video.

Mamy XXI wiek a w TV głośniki oraz wzmacniacze mocy, ludzie używają tego do słuchania muzyki :D

Generalnie to gramofony są podłączane poprzez filtr RIAA, ale może już takowy siedzi wewnąrz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21184287
    Adam-T
    Poziom 41  
    acctr napisał:
    Mamy XXI wiek a w TV głośniki oraz wzmacniacze mocy

No popatrz to ja tyle czasu, żyłem w nieświadomości ;)
    Tak czy inaczej za cholerę mi to ni jak nie pasuje, może jakiś soundbar czy inny głośnik bluetooth, ale TV? A do tego jeszcze autor (w domyśle) ma wieże.
    Chyba ja jakiś staroświecki jestem :D

No dobra: autorze napisz też jaki masz TV?
  • #5 21184342
    leszekpanka
    Poziom 2  
    Adam-T napisał:
    leszekpanka napisał:
    podłączyć go pod TV

Chcesz gramofon podłączyć pod TV? Przecież to sprzęt audio a nie video. ;)

TV żeby wykorzystać jego głośniki, a nie kupować głośników

W przyszłym tygodniu wracam z urlopu. Wtedy podam model TV i wieży.
    leszekpanka napisał:
    wieżę?

Żeby coś doradzić to musimy wiedzieć co to za wieża, bo może się okazać, że nic nie musisz dokupować?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21184435
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1868
    A wejścia audio ten Panasonic ma?, nie ma, BT ma

Gramofon > przedwzmacniacz RIAA > konwerter Audio-BT > Panasonic
  • Pomocny post
    #9 21184445
    Adam-T
    Poziom 41  
    Wygląda na to, że nie ma.
    Tył systemu stereo Panasonic SA-PM250 z widocznymi gniazdami i etykietami informacyjnymi.

Wracamy do TV autora tematu
    Adam-T napisał:
    napisz też jaki masz TV?
  • #10 21184609
    leszekpanka
    Poziom 2  
    Adam-T napisał:
    Wygląda na to, że nie ma.
    Tył systemu stereo Panasonic SA-PM250 z widocznymi gniazdami i etykietami informacyjnymi.

Wracamy do TV autora tematu
    Adam-T napisał:
    napisz też jaki masz TV?

TV mam w dużym pokoju, natomiast wieżę w pokoiku, gdzie głównie przesiaduję. Wolałbym w nim używać gramofonu. Może moje pytanie będzie idiotyczne dla fachowców, ale czy jest możliwość zakupienia przedwzmacniacza/wzmacniacza, podłączenia go i wieży w tym samym czasie przy pomocy jakiegoś rozgałęźnika do kolumn? (żebym nie musiał przepinać kabli w zależności od tego, na czym chcę posłuchać muzyki)
  • Pomocny post
    #11 21184670
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ten Panasonic się nie nadaje, ma tylko BT, TV też nie wiadomo jaki, czy ma jakieś wejścia analogowe ew. BT

Są przełączniki audio ręczne czy elektroniczne

Gramofon > przedwzmacniacz RIAA > przełącznik - kanał 1 >>> konwerter Audio-BT > Panasonic
    -------------------------------------------------------- - kanał 2 >>> TV wej. analogowe Audio
  • REKLAMA
  • #12 21185782
    leszekpanka
    Poziom 2  
    A takie rozwiązanie? Tylko proszę się nie śmiać :P :D

Jak podłączyć gramofon Unitra Fryderyk 620 do TV lub wieży? Co dokupić?
  • Pomocny post
    #13 21186019
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ten przełącznik nie nadaje się do przełączanie kolumn; poszukaj są też takie przełączniki do kolumn

I te kabelki RCA to też nie do kolumn
  • Pomocny post
    #14 21186096
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1049
    @leszekpanka Tutak każdy jest "mądrzejszy" od poprzedniego i trudno się laikowi dowiedzieć czegoś konkretnego.
    Każdy gramofon jest źródłem sygnału o bardzo małej amplitudzie a ten jeszcze ma (powinien mieć jeśli jest oryginalny) wkładkę magnetyczną, która daje niejednakową amplitudę w całym zakresie częstotliwości akustycznej. Dlatego konieczne jest zastosowanie przedwzmacniacza RIIA, który wzmocni poziom sygnału do takiej wartości, że powszechnie używane wzmacniacze mogą być w pełni wysterowane i dodatkowo wyrówna charakterystykę. Wspomniałeś coś o serwisie. Wizyta tam może się okazać bezowocną bo powinien to byś specjalistyczny serwis, Nie wiemy gdzie mieszkasz i czy w ogóle masz dostęp do takiego serwisu? Poza tym, koszt usługi będzie wysoki. Dodatkowo aby korzystać z ew. naprawionego gramofonu o podwyższonej klasie należy mieć jakąś wiedzę z zakresu jego obsługi bo zamiast ew. rozkoszowania się słuchaniem muzyki będziesz miał "strugarkę" płyt. Płyty będą uszkadzane. W takim sprzęcie należy dbać o jakość igły (dość drogiej) i wymieniać ją co jakiś czas (producent powinien podawać ten czas np. co 100 godzin pracy). Druga rzecz to odpowiedni nacisk igły na płytę. Są specjalne wagi, na które należy postawić ramię gramofonu i wyregulować, jego przeciwwagą, ten nacisk. Odtwarzane płyty też powinny być czyste, bez kurzu i rys mogących niszczyć igłę. Wracając do wzmocnienia - telewizor ma kiepski wzmacniacz i niedużą moc akustyczną, więc trudno będzie go wykorzystać do współpracy z gramofonem. Dodatkowo w nowych OTV (odbiornikach telewizyjnych) nie ma w ogóle gniazda pozwalającego na takie połączenie. Istnieje jedynie możliwość bezprzewodowego połączenia poprzez BT. Systemów BT jest też kilka i przy ew. zakupie nadajnika trzeba na to uważać aby nadajnik mógł współpracować z odbiornikiem w OTV i ew. zakupić także odbiornik BT do wieży w tym samym systemie co jest w OTV. Wtedy będzie możliwość bezprzewodowego przesyłania sygnału bez stosowania mechanicznych przełączników i przewodów. Konieczne jednak będą praktyczne sprawdzenia czy taki sygnał będzie dostatecznie silny aby wysterował tak OTV jak i wieżę bo sprzęty BT sprzedawane są bez podawania ich dokładnych parametrów
    Podsumowując - inwestując w serwis gramofonu i wszelkie dodatkowe elementy potrzebne do w/wym połączeń, nie wykorzystasz w pełni możliwości tego sprzętu. Pomijam tutaj kłopotliwość wszelkiej obsługi i połączania.
  • #16 21186184
    mariuz2
    Poziom 19  
    Ocena: 67
    a jaki rodzaj wyjścia masz w gramofonie,bo sprawa jest do rozwiązania i to tanim kosztem,ale muszę wiedzieć co tam jest żeby dobrać przewód do bluta.
  • #17 21186296
    leszekpanka
    Poziom 2  
    Dziękuję wszystkim za rady, jednak odpuszczam sobie ten temat. Za dużo zachodu z tym wszystkim. Gramofon dalej będzie leżał w szafie.
    Jeszcze raz dziękuję.
    Zamykam temat.
  • #18 21186298
    leszekpanka
    Poziom 2  
    Rezygnacja

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada gramofon Unitra Fryderyk 620 i chce go podłączyć do telewizora lub wieży audio, jednak nie ma doświadczenia w tym zakresie. W dyskusji poruszono potrzebę zakupu przedwzmacniacza RIAA, który jest niezbędny do wzmocnienia sygnału z gramofonu, oraz możliwości podłączenia gramofonu do wieży Panasonic SC-PM250EC-S, która nie ma analogowych wejść audio. Użytkownicy sugerowali użycie przełączników audio oraz konwerterów Bluetooth, aby umożliwić jednoczesne podłączenie gramofonu do wieży i telewizora. Ostatecznie autor zdecydował się zrezygnować z podłączenia gramofonu z powodu złożoności procesu.
REKLAMA