Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Unitra Fonica GWS-122 Cyryl - Problem

Bartolini-krk 24 Aug 2006 10:45 6466 20
    Bartolini-krk
    Level 10  
    witam, znalazłem taki gramofonik w piwnicy. Podłączyłem pod wzmacniacz pod phono, i to co usłyszałem to bardzo cichą muzykę i dominujące charczenie . Co wymienić ? Igłę ? nie wiem proszę o odpowiedź
    siemion21
    Level 11  
    Miałem niedawno jeszcze ten gramofon i też miałem taki sam problem. Nie próbowałem tego naprawiać bo i tak wogóle sie wtedy na tym nie znałem, teraz też nie bardzo.... Wpadłem na pomysł żeby wyciągnąć z gramofonu wzmacniacz i podłączyć do niego discmana. odciąłem kabelek który prowadzi od wejścia wzmacniacza do igły chyba ( to taki dwużyłowy kabel ekranowany koloru czarnego, przynajmniej u mnie jest czarny). odciąłem jeszcze kabelki od gniazdka DIN 5(nie wie wiem do czego one służyło. no więc przylutowałem końcówkę jack 3,5 do tego kabla dwużyłowego i normalnie to działało. Te dwa kabelki od gniazdka DIn 5 to myślałem że to może być wejście mikrofonowe karaoke :-) więc przylutowałem tam gniazdko jack. Ale jak podłączyłem mikrofon od kompa to bezpiecznik sie spalił. W każdym razie wzmacniacz działał. Ja bym na twoim miejscu sprawdził najpierw wzmacniacz. Jak nie wiesz jak to zrobić to podrzuć fotki wnętrza to pokażę jak to zrobić. Jeśłi wzmacniacz bedzie działał to wina może leżeć po stronie igły, a może masz jakieś problemy z napędem? Pozostała mi jeszcze po tym gramofonie płytka taka ze scalakiem UL1901, to chyba stabilizator obrotów, może ci sie przyda.
    pozdrawiam paweł s.
    Bartolini-krk
    Level 10  
    otworzyłem go, i na pierwszy rzut oka cos brakuje (coś pod talerzem) , zrobię popołudniu fotki to dam linka. acha z tyłu było takie wyjście DIN bodajże i jeszcze jedno wydaje mi sie ,że do wzmacniacza. Otworzyłem gramofon i przeciołem kabelki odpowiadające tym wyjściom, zmieniłem końcówki na chinche. Nadeśle fotki to będzie wszystko jasne. Pozdrawiam

=====FOTKI=====

siemion21
    Level 11  
    końcówki chinch należy przylutować nie tam,gdzie jest wyjście DIN. jeśli ten DIN było to wyjście do wzmacniacza, to można jedynie do tych kabelków dać jakieś gniazdko do podłączenia słuchawek bo to jest wyjście a nie wejście. Nas interesuje wejście. Tak się składa, że jeszcze mam ten wzmacniacz bo do niedawna z nim eksperymentowałem. Za jakieś pół godziny postaram sie zrobić zdjęcia swojej płytki i zaznacze gdzie co podłączyć.
    Bartolini-krk
    Level 10  
    ok, czekam z niecierpliwością. Pozdrawiam

aha, a na zdjeciu 1 są wszystkie części ?

Nie bardzo rozumiem, z tyłu na gramofonie mam takie gniazda: DIN , na ktorym obok jest rysuneczek poczty głosowej (domyślam się , że chodzi o magnetofon ) , oraz jeszcze 2 gniazda na ktorych są narysowany jest głosniczek, z dopiskiem 4 Ω R i 4 Ω L . Z tych własnie wtyczek z głośnikami przeciołem kabel i zrobiłem RCA męskie, no bo chyba gramofon daje źródło dzwięku które potem idzie do wzmacniacza. Pozdrawiam ponownie

I jeszcze jedna sprawa, na allegro jest taka przelotka z Din na chinche na ktorej pisze , że : umożliwia podłączenie urządzenia z wyjściem zaopatrzonym w kabel z wtykiem DIN5 do wejścia RCA innego sprzętu, n.p. wzmacniacza. Czy to się nada ? pozdrawiam
    siemion21
    Level 11  
    zresztą sam już nie pamiętam jak to wygląda.
    końcówkę jack lub końcówki chinch należy przylutować do punktów oznaczonych na płytce Ł1, Ł2 i Ł3. Ł1 to masa, a Ł2 i Ł3 to prawy i lewy kanał. Ł4 to + jednej kolumny a Ł6 drugiej. Ł5 i Ł7 to masa czyli minusy kolumn. na twoich zdjęciach widzę że kabelki prowadzące do gniazd głośnkowych są przecięte a tak nie powinno być. Te dwa punkty przy bezpieczniku Ł8 i Ł11 to zasilanie. Tu nie należy nic zmieniać. Są jeszcze dwa punkty: Ł9 i Ł10 chyba(zgubiłem część płytki) gdzie były przylutowane dwa kabelki czarny i czerwony. Te trzeba odciąć i nic do nich nie podłączać bo bezpiecznik padnie. I nie należy ucinać tego szarego kabelka co prowadzi do strebrnej folii. Daję prosty schemat jak i co należy podłączyć, żeby sprawdzić wzmacniacz.
    Bartolini-krk
    Level 10  
    siemion21 wrote:
    Daję prosty schemat jak i co należy podłączyć, żeby sprawdzić wzmacniacz.

Jaki wzmacnacz? nierozumiem, chce ten gramofon podpiąć pod wzmacnacz, zeby mogl sluchac na głośnikach.

A co z tą przelotką ? nada się?
    altus1
    Level 18  
    Witam

Gramofon GWS 122 Cyryl ma wkładkę piezoelektryczną uf 70 tak więc nie możesz podłączyć go pod wejscie phono we wzmacniaczu..tam podłączamy gramofony z wkładką magnetoelektryczną mf...

Wkładka piezoelektryczna wymaga przedwzmacniacza o czułości wejścia magnetofonowego ale o większej impedancji wejściowej.Podłączając ją pod phono przesterowujesz wzmacniacz...spróbuj pod wejście magnetofonowe.

Pozdrawiam
    Bartolini-krk
    Level 10  
    czyli i tak będzie mi potrzebna ta przelotka, żeby podłączyć pod wzmaka ? bo na tej wtyczkach co zrobiłem to chyba nic sie nie da zrobić ? pozdrawiam
    siemion21
    Level 11  
    no tak, gramofon jest źródłem dźwięku któr idzie do wzmacniacza, ale w tej chwili chcemy sprawdzić czy wzmacniacz wogóle dzała jak należy, po to mają być te chinche, choć chcąc podłączyć do wzmacniacza np. odtwarzacz MP3 lepiej przylutować końcówkę jack 3,5mm stereo. no chyba, że masz jkieś kable lub przejściówki dla tych chinchów. Tam gdzie są gniazda na głośniki nie można nic ruszać i nie podłączać zamiast gniazd głośnikowych chinchów, ale do gniazd głośnikowych po prostu podłączyć oryginalne kolumny, chyba że ich nie masz to możesz podłączyć jakieś inne głośniki. Zeby sprawdzxić wzmacniacz ma być podłączone wszystko tak jak na schemacie. Co do mechaniki to nie jestem pewien już nie pamiętam jak u mnie to wyglądało. Ja bym poszukał instrukcji serwisowej do tego sprzętu lub jakichś zdjęć. A jeśłi chodzi o przejściówkę to niebardzo rozumiem, jeśli możesz, podaj link do tej aukcji. Aha, inie próbuj do tych kabelków od głośników podłączać żadnego mp3 czy tam discmana, bo możesz coś uszkodzić.
    pozdrawiam

Dodano po 12 [minuty]:

altus1 wrote:
    Witam

Gramofon GWS 122 Cyryl ma wkładkę piezoelektryczną uf 70 tak więc nie możesz podłączyć go pod wejscie phono we wzmacniaczu..tam podłączamy gramofony z wkładką magnetoelektryczną mf...

Wkładka piezoelektryczna wymaga przedwzmacniacza o czułości wejścia magnetofonowego ale o większej impedancji wejściowej.Podłączając ją pod phono przesterowujesz wzmacniacz...spróbuj pod wejście magnetofonowe.

Pozdrawiam

no nie wiem, ja tak podłączałem jak sie nie powinno ale nic sie nie stało. wzmacniacz normalnie grał, jakość dźwięku nienajgorsza, choć podkręcając wzmocnienie na maxa już były pewne zniekształcenia.
    altus1
    Level 18  
    Witam

A pod jaki wzmacniacz podłączyłeś gramofon....bo jeśli to jakiś stary.. może mieć dwa wejścia phono na wkładki piezoelektryczne i magnetoelektryczne.Ale większość wzmacniaczy ma wejście phono tylko pod wkładki magnetoelektryczne.

Pozdrawiam
    Bartolini-krk
    Level 10  
    JVC, dosyc stary ale gra. I co z przelotka ?
    siemion21
    Level 11  
    altus1 wrote:
    Witam

A pod jaki wzmacniacz podłączyłeś gramofon...bo jeśli to jakiś stary.. może mieć dwa wejścia phono na wkładki piezoelektryczne i magnetoelektryczne.Ale większość wzmacniaczy ma wejście phono tylko pod wkładki magnetoelektryczne.

Pozdrawiam

Chyba sie nie rozumiemy. Ja do niczego nie podłączałem gramofonu, tylko do wzmacniacza ktory jest wbudowany do gramofonu podlaczalem discmana. A zrobilem to przez uciecie kabla ktory idzie nie pamiętam skąd pewnie z igły do punktw Ł1 Ł2 i Ł3 na płytce wzmacniacza. Przylutowałem to tego kabla końcowke jack stereo i tak oto podłączyłem discmana. No i to grało...[/GVideo]
    Bartolini-krk
    Level 10  
    ja chce podlaczyc gramofon pod wzmacniacz, tak zeby bylo slychac na moim wzmaku na glosnikach tonsila.
  • Helpful post
    olaf x
    Level 33  
    po pierwsze ten gramofon ma wlasny wbudowany wzmacniacz, wystarczy do gniazd z tymi głosniczkami takimi wlasnie wtyczkami podlaczyc kolumny,moc niewielka, ale normalnie dziala.
    po drugie niczego nie ciąć, do gniazda din podlaczyc przejsciowke na chinch i podlaczyc do wzmacniacza zewnetrznego do wejsc oznaczonych gramofon piezoelektryczny.
    a jesli podlaczasz do wejscia wzmacniacza odciete kable z wyjsc glosnikowych to bedzie rzezic zawsze,bo tam jest sygnal wielkosci woltów, a nie miliwoltów i zalezny od ustawienia potencjometrow glosnosci we wbudowanym wzmacniaczu. a zewrzyj je niechcacy do siebie i wbudoiwane wzmacniacze sie usmazą.

przejsciowka taka jak w tym linku z allegro.
    jeszcze jedna sprawa , twoj wzmacniacz musi miec wejscie na adapter piezo, jaki masz wzmacniacz, ten pod kolumny tonsila?
    Bartolini-krk
    Level 10  
    Witam,

olaf x wrote:
    po pierwsze ten gramofon ma wlasny wbudowany wzmacniacz, wystarczy do gniazd z tymi głosniczkami takimi wlasnie wtyczkami podlaczyc kolumny,moc niewielka, ale normalnie dziala.

Jak wsadze płytę to słyszę bardzo cichą muzykę z płyty vinylowej. Szukałem jakiegoś głośniczka, ale nie znalazłem. Potencjometr od wzmocnienia nie podgłaśnia go.
    olaf x wrote:
    jaki masz wzmacniacz, ten pod kolumny tonsila?

Mój wzmacniacz kupił mój tata, myśle że na pewno to było >10 lat temu. Mogę załączyć fotki jak wygląda. Ale dopiero popołudniu. Model to JVC A-K2O
    Pozdrawiam
    Camber
    Level 2  
    Witam,
    rowniez mam ten gramofon i mam z nim problem. Mam do niego oryginalne glosniki i podlaczajac je najpierw byl sprawny jeden kanal nastepnie chcac naprawic 2 kanal rozkrecilem gramofon i z powrotem poskrecalem ( nic w nim nie lutowalem zadnych przewodow nie odcinalem) i juz oba kanaly nie dzialaja :( czy mozecie mi jakos pomoc? Jutro zamierzam kupic kabel din5-mini jack i podlaczyc to wyjscie do komputerowego wejscia mikrofonowego jak myslicie zadziala ? Czy mozna jakos naprawic wyjscia glosnikowe ?
    m626
    Level 16  
    Najpierw uruchom gramofon na oryginalnych głośnikach. Jeśli w ogóle nie gra, to ustal co jest uszkodzone: wzmacniacz czy wkładka. Po wyjęciu wkładki (uważając na igłę) włącz gramofon, ustaw wzmocnienie na 50% i dotykaj czymś metalowym do styków wkładki w główce ramienia. Jeżeli słychać wyraźne warczenie w głośnikach, to świadczy o tym, że wzmacniacz jest OK a uszkodzona jest wkładka UF-70 (UF-50). Koszt takiej wkładki to 40-50 PLN. Jeśli warczenia nie słychać to znaczy, że uszkodziłeś wzmacniacz (układy UL1481/TBA810), lub coś po drodze.
    Podłączenie pod wejście mikrofonowe to nie jest dobry pomysł. Gramofon ten możesz podłączyć do wzmacniacza pod każde wejście oprócz PHONO, wykorzystując oczywiście wyjście DIN w gramofonie.
    Camber
    Level 2  
    Wkladka jest raczej dobra bo slychac ciche granie gdy jest nad plyta

wlasnie podlaczylem go do komputerowego wyjscia mikrofonowego i slychac granie ale bardzo ciche ...
    slater88
    Level 2  
    Sory ze odkopuje takie starocie . Ale chcialem podłączyc gitarę elektryczną do gramofonu . Czy mam podłączyc pod to wejscie Din5 ?? w takim razie potrzebna mi przejsciowka z Jacka na Din5 . Czy to ma jakis sens ? Wzmacniacz sprawny . Ile warty jest taki gramofon Unitry ? brak igły.