logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto konfigurować filtrowanie harmonicznych w kompensatorze mocy biernej?

gadek80 09 Sie 2024 18:11 1059 7
  • #1 21185680
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 403
    Witam,

Chciałem się zapytać czy warto konfigurować filtrowanie harmonicznych w kompensatorze mocy biernej?
    Mianowicie klient założył kompensator mocy biernej w celu zlikwidowania tej opłaty, lecz ten ma jeszcze możliwość filtrowania harmonicznych.
    Z tego co wstępnie wiem trzeba zrobić pomiar a na jego podstawie zestroić filtrowanie harmonicznych.

Czy warto to robić i jakie korzyści da to klientowi? Z tego co wiem podobno mniej się urządzenia psują tylko co się mniej psuje i co może jeszcze dać filtrowanie harmonicznych?
    Klient do stacja benzynowa, sklep spożywczy.

Dziękuję
  • #2 21185691
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21185909
    gadek80
    Poziom 31  
    Więc chyba są dwie różne harmoniczne, bo w google można przeczytać to:
    Filtry wyższych harmonicznych stosowane są do poprawy parametrów jakości energii elektrycznej. Filtry wyższych harmonicznych pasywne przeznaczone są przede wszystkim do współpracy z układami przemienników częstotliwości, a filtry aktywne pozwalają dopasować się do prawie każdego obciążenia. Stosowanie filtrów harmonicznych poprawia warunki pracy urządzeń elektrycznych, pozwala ograniczyć koszty ich eksploatacji i przyczynia się do wydłużenia ich żywotności.
    Tylko tu jest napisane wyższe harmoniczne, a kompensatory mocy biernej mają możliwość: umożliwia dodatkowo filtrację harmonicznych prądu rzędu 3, 5, 7, 9, 11 i 13.
    To są inne sprawy i skąd one się biorą? i wracając do pierwszego pytania co da taka filtracja harmonicznych?
  • #4 21185948
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21185985
    gadek80
    Poziom 31  
    No już więcej rozumiem, ale skoro kompensator filtruje harmoniczne, to co to da w codziennym użytkowaniu, powiedzmy w sklepie (lodówki, chłodnie klima) zakłady produkcyjne (silniki)?
    Bo skoro dali taką możliwość to chyba musi być jakaś korzyść z tego? Słyszałem, że również mniejsze zużycie prądu, nie jakoś kolosalnie, ale 3-4% może się uzbierać.
  • Pomocny post
    #6 21185995
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21186000
    gadek80
    Poziom 31  
    BBElektrotechnik napisał:
    Najważniejsza korzyść jest taka że harmoniczne zostaną odfiltrowane a Ty nie dostaniesz kary za wysyłanie ich w sieć

Tylko, że nie ma takiej kary na fakturze i z taką się jeszcze nie spotkałem, jeżeli by nawet była naliczana i trochę faktur już przeanalizowałem. Jest kara za moc bierną indukcyjną, pojemnościową i za przekroczenie mocy umownej, ale za harmoniczne nie widziałem.
  • #8 21186003
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Kompensatory mocy biernej często posiadają funkcję filtrowania harmonicznych prądu, zwłaszcza rzędów 3, 5, 7, 9, 11 i 13. Filtracja harmonicznych jest istotna, ponieważ nadmierne odkształcenia harmoniczne mogą prowadzić do kar umownych, choć standardowe liczniki ich nie rejestrują. W praktyce harmoniczne wpływają negatywnie na pracę urządzeń elektrycznych, powodując wzrost strat energii, przegrzewanie silników, transformatorów i przewodów oraz szybszą degradację izolacji. Filtry harmonicznych, zarówno pasywne (układy LC lub RLC), jak i aktywne, poprawiają jakość energii, zmniejszają zużycie energii przez ograniczenie strat cieplnych i mogą wydłużyć żywotność urządzeń. W zastosowaniach takich jak stacje benzynowe czy sklepy spożywcze, gdzie występują urządzenia chłodnicze i klimatyzacyjne, filtracja harmonicznych może przynieść korzyści w postaci mniejszej awaryjności i oszczędności energii rzędu kilku procent. W przypadku instalacji z falownikami i silnikami sterowanymi elektronicznie, profesjonalny pomiar i dobór filtrów harmonicznych jest zalecany, często realizowany przez specjalistyczne firmy. Filtry pasywne tłumią harmoniczne powyżej 50 Hz, szczególnie 3. rzędu, które są najbardziej uciążliwe. Dobór elementów filtra (rezystor, cewka, kondensator) zależy od charakterystyki harmonicznych i mocy obciążenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA