logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto konfigurować filtrowanie harmonicznych w kompensatorze mocy biernej?

krzysztof1pochron 03 Wrz 2025 16:31 165 12
REKLAMA
  • #1 21651113
    krzysztof1pochron
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Dzień dobry, jestem tutaj nowy i mam pytanie: jak zrobić filtr harmonicznych? Dzisiejsze inteligentne liczniki rejestrują wszystko. Posiadam kompensator mocy biernej (indukcyjnej i pojemnościowej) i brakuje mi filtra harmonicznych. Posiadam dużo falowników, które zakłócają parametry sieci.

Moderowany przez krzysiek7:

Wydzielono z tematu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4069768.html

• REKLAMA
  • #2 21651177
    clubber84
    Poziom 38  
    Ocena: 1670
    krzysztof1pochron napisał:
    ...jak zrobić filtr harmonicznych...

Harmoniczne filtruje się poprzez układy RC (rezystor, kondensator), czasami LC (cewka, kondensator) - są to filtry pasmowo przepuszczalne lub górno zaporowe, czyli tłumią częstotliwości poza zadaną, np. w sieciach elektroenergetycznych ponad 50Hz.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 21651217
    krzysztof1pochron
    Poziom 5  
    Z rezystorem i kondensatorem, nie wiem, czy dobrze zrozumiałem wzór: jeśli rezystor 1 Ω, to kondensator 2700 μF i powinien tłumić częstotliwości powyżej 50 Hz (filtr dolnoprzepustowy), czyli harmoniczne od 3. rzędu?
  • REKLAMA
  • #4 21651292
    clubber84
    Poziom 38  
    Dokładnie tak - zwłaszcza harmoniczne 3. rzędu, bo to one sieją najbardziej.

Pozdrawiam
  • #5 21651296
    krzysztof1pochron
    Poziom 5  
    Czy wartości są dobrze wyliczone?
  • REKLAMA
  • #6 21651325
    clubber84
    Poziom 38  
    Czy wartości są dobrze wyliczone?

Dałbym rezystor 10Ω i kondensator 310µF i taki układ dla każdego urządzenia, które wprowadza harmoniczne.

Pozdrawiam
  • #7 21651336
    krzysztof1pochron
    Poziom 5  
    A nie da się zrobić jednego dla wszystkich urządzeń i zamontować na zasilaniu z sieci, zaraz za analizatorem parametrów? A jeszcze moc musi być odpowiednia, bo musi wytrzymać prądy udarowe do 100 A.
  • #8 21651345
    clubber84
    Poziom 38  
    O to pytaj firmy trudniące się montażem układów filtrujących harmoniczne.
    Posiadam dużo falowników

Masz farmę PV, czy dużo silników sterowanych falownikami?
  • #9 21651353
    krzysztof1pochron
    Poziom 5  
    Tak mam to i to
  • #10 21651828
    clubber84
    Poziom 38  
    Jeśli masz jedno i drugie, to firma, która się tym zajmuje zrobi to lepiej - przyjadą, pomierzą i zamontują odpowiednie filtry na problematycznych obwodach.

Pozdrawiam
  • #11 21652067
    krzysztof1pochron
    Poziom 5  
    Baterię kondensatorów i dławików robiłem sam, bo wtedy koszt takiej to ponad 30 000 zł, a ja zrobiłem za 10 000 zł, nie licząc swojej pracy. W tamtych czasach jeszcze nie mówiło się o harmonicznych, tylko o mocy biernej indukcyjnej, a ja wyprzedziłem czas i zastosowałem jeszcze regulator z dławikami. A teraz przydałby się filtr harmonicznych.
  • #12 21652093
    clubber84
    Poziom 38  
    Harmonicznych nie zmierzysz multimetrem, są do tego inne sprzęty, które potrzebują elektryka-pomiarowca, który umie się nimi posługiwać.
    Znajdziesz takiego, to nie będziesz musiał miliona monet wydawać na firmy trudniące się montażem układów filtrujących, bo jak sam piszesz ogarniesz temat.
    Więc działaj.

Pozdrawiam
  • #13 21652127
    krzysztof1pochron
    Poziom 5  
    Analizator, który steruje baterią kondensatorów i dławików, mierzy wszystko od napięcia po harmoniczne na wszystkich fazach. Na elektryce się trochę znam, a na elektronice już mniej. Dziękuję za odpowiedź.

Podsumowanie tematu

✨ Filtrację harmonicznych w kompensatorze mocy biernej realizuje się za pomocą układów LC lub RLC, które działają jako filtry pasmowo-przepuszczalne lub górnozaporowe, tłumiąc częstotliwości powyżej 50 Hz, szczególnie harmoniczne 3. rzędu. Dobór elementów takich jak rezystor i kondensator jest kluczowy; przykładowo, dla tłumienia harmonicznych 3. rzędu sugerowano wartości rezystora 10 Ω i kondensatora 310 µF. Filtry można stosować indywidualnie przy każdym urządzeniu generującym harmoniczne lub jako jeden układ na zasilaniu, jednak wymaga to odpowiedniej mocy i wytrzymałości na prądy udarowe (do 100 A). W przypadku instalacji z wieloma falownikami i farmą PV zaleca się konsultację z firmami specjalizującymi się w montażu filtrów harmonicznych, które wykonają pomiary i dobiorą właściwe rozwiązania. Pomiar harmonicznych wymaga specjalistycznego analizatora parametrów sieci, który może sterować baterią kondensatorów i dławików. Samodzielne wykonanie baterii kondensatorów i dławików jest możliwe i może być ekonomiczne, jednak wymaga wiedzy z zakresu elektryki i elektroniki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA