logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oki Microline 320 Elite - drukuje krzaczki z Worda i Windows, DOS działa

Kosmit 08 Gru 2005 15:05 6732 12
REKLAMA
  • #1 2065341
    Kosmit
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Witam!
    Brakuje już mi sił i pomysłów!!

Przeczytałem chyba wszystkie możliwe posty na temat tej drukarki i nic nie wiem.

Problem dotyczy tego iż drukarka drukuje jakieś "krzaczki" jeśli dam jej wydruk z worda, strony testowej windows, czy notatnika.

Natomiast jeśli wyśle jej plik do drukowania z wiersza poleceń wszystko drukuje poprawnie (System Windows XP SP2)

Próbowałem już wszystkich sterowników jakie opisane były w postach ale to i tak nie pomogło.

Dziwnym faktem jest to ze posiadam identyczną drukareczkę która drukuje wszystko poprawnie. Nie wiem co jest ale w opcjach konfiguracji tej szwankującej drukarki nie mogę ustawić EMULACJI bo wogóle niema takiej opcji w General Control jest wszystko oprócz EMULATION MODE co w drugiej drukarce tej bez problemów opcja ta jest dostępna.

Ręce mi opadają bo już nie wiem co jest. Wiem że jeśli drukuje spod DOSA to pewnie z interfejsem wszystko ok. Kabel też powinien być sprawny bo sprawdzałem już na 3 różnych. Może wystarczy jakieś głębokie resetowanie bo to przez SEL + MODE nie pomaga!!

Dzięki za wszelką pomoc

Pozdrawiam Kosmit
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2065422
    noman1
    Poziom 16  
    Ocena: 49
    a podmieniałeś Epromy z softem ??
  • Pomocny post
    #3 2065471
    mareb
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Witam,
    to że drukarka drukuje z DOS-a to świadczy że wszystko w porządku z drukowaniem znakowym. Gorzej, bo w trybie graficznym (z Windows) drukuje krzaki. Przyczyn może być wiele - niewłaściwe sterowniki (do dyspozycji są albo IBM albo Microline). I jeżeli na drukarce napisano Microline to wcale nie znaczy, że ma być ten sterownik. Można próbować zainstalować sterowniki Epson FX.
    Jeżeli to nie pomoże, problem w drukarce i może pomóc wymiana biosu lub płyty głownej.
  • #4 2065504
    Kosmit
    Poziom 11  
    Nie nie podmieniałem EPROM'ów nic nie grzebałem w tej drukarce!!

Chciałem dodać że poprawnie drukuje swoje wewnętrze testy ta drukarka.

Zrobiłem test Serial I/F Option Diagnostic Test i drukareczka drukuje takie coś:

Serial I/F F/W 03.00

LOOP TEST

RAM = GOOD
    I/F = BAD

W Serwisowym Manualu jeśli I/F = BAD to

If the message I/F BAD prints, a problem was found.
    Hexadecimal characters 20 through 7F are transmitted through the transmit data
    (TD) line.
    The receive data (RD) line receives the characters.
    The message buffer stores the characters.
    The data prints.

Jakieś inne propozycje ??

Pozdrawiam Kosmit
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2065730
    laserjack

Poziom 31  
    Ocena: 64
    Podmienił bym Eprom na płycie z tej dobrej i dopiero sprawdził, tylko trzeba uważać podczas wyciągania, krzywią się nóżki i zwrócić uwagę na znaki podczs wkładania, aby nie pomylić stron.
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2067290
    noman1
    Poziom 16  
    Ocena: 49
    laserjack napisał:
    Podmienił bym Eprom na płycie z tej dobrej i dopiero sprawdził, tylko trzeba uważać podczas wyciągania, krzywią się nóżki i zwrócić uwagę na znaki podczs wkładania, aby nie pomylić stron.

jestem za ,po cokombinować , jak w 5 min można Epromy podmienić :D
  • #7 2067512
    Kosmit
    Poziom 11  
    Dobra tak jak radziliscie podmieniłem epromy tych drukareczek i co sie okazało to już pewnie sie domyślacie.

Eprom z tej dobrej włozyłem do tej ktora nie chciala drukować a eprom z tej co nie chciala drukowac do tej drukującej i okazało się ze prawdopodobnie padniety jest eprom ponieważ po przełozeniu miedzy drukarkami zamieniły sie rolami jedna drukuje a druga nie.

Wiem że jest możliwość zaprogramowania tego eproma jeśli to tylko uszkodzenie softu ale ja nie posiadam ani narzędzi ani wsadów, których można użyć do wgrania. Fakt można odczytać z tego drugiego eproma i wgrać go na uszkodzonego.

Nie wiem nie oriętuje się czy istnieje możliwość zaprogramowania tego eproma w drukarce ?? przez LPT i KOMPA ???

Pozdrawiam Kosmit
  • Pomocny post
    #8 2067558
    robertp75
    Poziom 12  
    Witam!
    Nie ma możliwości zaprogramowania Epromu z peceta poprzez LPT, do zaprogramowania kości musisz mieć programator, oraz soft.
    Jeżeli znajdziesz kogoś z programatorem to może on ściągnąć oprogramowanie z dobrego Epromu i zaprogramować ten drugi, pod warunkiem że kość jest dobra.
  • #9 2067593
    Kosmit
    Poziom 11  
    Programator i tu jest problem. Najlepsze jest to że nie znam nikogo kto by go miał a na serwis mnie nie stać bo mi wykasują. Dziwi mnie to że wszystko jest sprawne w tej drukarce oprócz braku możliwości ustawienia emulacji której w opcjach drukarki w ogóle nie ma.

A może ktoś z waś ma takiego eproma sprawnego od tej drukarki ??

Pozdrawiam Kosmit
  • REKLAMA
  • #11 2067727
    Kosmit
    Poziom 11  
    OK zobacze postaram sie pokombinować i może znajde kogoś z programatorem a jeśli eprom bedzie uszkodzony to może zakupie inny.

Hmmm a czy możecie powiedzieć ile jest warta taka drukarka?? sprawna / niesprawna ??

Pozdrawiam Kosmit
  • #12 2067826
    laserjack

Poziom 31  
    Ocena: 64
    Sprawna 230 do 330 brutto/zależy od rejonu, hurt czy detal/ kpl. z gwarancją i polskimi znakami.
    Niesprawna 50 do 100zł./zalezy co jest uszkodzone/ głowica100 do 120 zł, płyta 50do 70 zł zł, space motor/napęd taśmy/ 40 do 70 zł/. Oczywiście to nie są ceny części nowych:D
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl
  • #13 2067957
    Kosmit
    Poziom 11  
    W tej co eprom siadł to wszystko jest sprawne drukareczka wymaga tylko czyszczenia. Druka Oki 320 wpełni sprawna wyglada jak nowa swietnie drukuje. Mam jeszcze Oki 520 ktora tez jest sprawna lecz ma małe uszkodzenie ktore nie powoduje nieprawidłowości w wydruku no i popekany panel z przyciskami wiadomo od używania. Mam jeszcze Epson FX 1050 która jest sprawna lecz nie posiada jednego elementu (górna część od tej przezroczystej osłonki) wszystko bez kompletu, bez kabli, kartonów.

Pozdrawiam Kosmit

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy drukarki Oki Microline 320 Elite, która drukuje poprawnie z DOS-a, ale generuje "krzaczki" przy wydrukach z Worda, Windows i Notatnika na systemie Windows XP SP2. Drukarka poprawnie wykonuje testy wewnętrzne, jednak w diagnostyce interfejsu szeregowego pojawia się błąd I/F = BAD. W porównaniu z identyczną, sprawną drukarką, w uszkodzonej brak opcji ustawienia trybu emulacji w konfiguracji. Próby zmiany sterowników (IBM, Microline, Epson FX) nie przyniosły efektu. Po podmianie EPROM-ów między drukarkami okazało się, że uszkodzony jest EPROM, co potwierdziło zmianę zachowania urządzeń. Programowanie EPROM-u nie jest możliwe przez port LPT, wymaga specjalistycznego programatora i softu. Koszt EPROM-u z polskimi znakami to około 30 zł. Wartość sprawnej drukarki Oki Microline 320 Elite wynosi około 230-330 zł brutto, a niesprawnej 50-100 zł, zależnie od uszkodzenia. Autor posiada także inne modele: Oki 520 i Epson FX 1050, które są sprawne lub częściowo uszkodzone.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA