logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór zmywarki: Bosch czy Electrolux za około 2000 zł? Opinie i doświadczenia

zuroslawski 15 Sie 2024 18:25 8919 13
REKLAMA
  • #1 21192178
    zuroslawski
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Zastanawiam się nad wyborem zmywarki i mam dylemat pomiędzy markami Bosch a Electrolux. Chciałbym poznać wasze doświadczenia i opinie. Najlepiej chcialbym kupic zmywarke za plus minus 2000 zl. I z tego co widzialem Electrolux w tej cenie posiada silnik inwerterowy, dno ze stali nierdzewnej, automatycznie uchylane drzwi p ozakonczeniu programu, oraz licznik w postaci wiazki swiatla na podloge. Bosh w tej cenie, niestety jest bez silnika inwerterowego, dno plastik, bez automatatu uchylania drzwi. Aby miec te wszystkie opcje w Boshu trzeba doplacic min. 600 zl. Do tej pory mialem Whirpoola, ale juz nie pcham sie w ta firme poniewaz juz 3 pompa mi padla w przeciagu 5 lat wiec tej firmie podziekuje.

Prosze o jakies informacje, czy warto doplacic i wziac jednak Bosha czy Electrolux jako zmywarka sprawdzi sie rownie dobrze, bez przeplacania.
  • REKLAMA
  • #2 21192228
    faradek
    Poziom 23  
    Ocena: 108
    A co niby ma dawać ten silnik inwerterowy? Bo z tego co kojarzę to silnik napędu pompy myjącej w Boschu jest typu BLDC. Przez 10 lat eksploatacji zmywarki Bosch z plastikowym dnem nie miałem z nią problemu, pompogrzałka też nie uległa awarii. Została wymieniona z powodu remontu kuchni i montażu zmywarki do zabudowy. Co do automatycznego otwierania drzwi to sprawdź na jakich programach jest ono aktywne, bo często działa tylko na programie Eko bez włączania jakichkolwiek dodatkowych opcji, a na standardowym już drzwi się nie otwierają.
  • #3 21192235
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1568
    zuroslawski napisał:
    Electrolux w tej cenie posiada silnik inwerterowy, dno ze stali nierdzewnej, automatycznie uchylane drzwi p ozakonczeniu programu, oraz licznik w postaci wiazki swiatla na podloge.

Bosch również w każdym modelu zmywarki montuje silnik BLDC - ba .. robi to od 15 lat :)

zuroslawski napisał:
    Bosh w tej cenie, niestety jest bez silnika inwerterowego, dno plastik, bez automatatu uchylania drzwi.

Cóż, za dwa tysiące niczego górnych lotów nie kupisz (tylko jakiś podstawowy model - Bosch / Siemens są drogie z natury).

zuroslawski napisał:
    Do tej pory mialem Whirpoola, ale juz nie pcham sie w ta firme poniewaz juz 3 pompa mi padla w przeciagu 5 lat wiec tej firmie podziekuje.

Jakbyś chciał wiedzieć, to Electrolux montuje pompę tego samego producenta "AWECO" o porównywalnej trwałości :)

Ps. Pompę zabija piach z kiepskich tabletek ... także wystarczy zmienić i już ^^
  • REKLAMA
  • #4 21192237
    zuroslawski
    Poziom 8  
    >>21192228 W takim razie ktora bedzie lepszym wyborem ? Nie chce znow podobnej systuacji jak z Whirpoolem ze po okresie gwarancyjnym cos siadzie i beda mnie czekaly naprawy. O silnikach inwerterowych czytalem ze sa zywotniejsze niz zwykle szczotkowe, ale ja tam ekspertem nie jestem. Napisalem tylko o roznicach miedzy tymi zmywarkami.
  • #5 21192239
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3660
    Tylko i wyłącznie Bosch bez funkcji Zeolit jeśli nie chcesz powtórki z Whirlpool to odrzuć Electrolux.
  • #6 21192241
    AsReeX
    Poziom 40  
    Kenworth 18 napisał:
    Tylko i wyłącznie Bosch bez funkcji Zeolit

To i tak nie w tym budżecie.
  • REKLAMA
  • #7 21192244
    zuroslawski
    Poziom 8  
    https://www.euro.com.pl/zmywarki-do-zabudowy/bosch-zmywarka-smv4hvx00e-bosch.bhtml

Np. tutaj mam taka w miare przystepnej cenie ale juz bez silnika inwerterowego.

https://www.euro.com.pl/zmywarki-do-zabudowy/...ne-otwieranie-drzwi-szuflada-na-sztucce.bhtml

A tutaj podobna ale juz 1000 zl drozsza.

Wiec w ktory model mialbym celowac patrzac na specyfikacje ?

Dodano po 1 [minuty]:

Kenworth 18 napisał:
    Tylko i wyłącznie Bosch bez funkcji Zeolit jeśli nie chcesz powtórki z Whirlpool to odrzuć Electrolux.

Czyli Electrolux podobnie jakosciowo jak Whirpool ? Wydawalo mi sie ze zmywarki maja w miare ok wg opini ktore gdzies tam mi sie rzucily w internecie.

Dodano po 15 [minuty]:

Tutaj natomiast znalazlem zmywarke za 2800, w opisie bez silnika inwerterowego:

https://www.euro.com.pl/zmywarki-do-zabudowy/...r&utm_campaign=(TradeDoubler)&utm_content=%2F

Tutaj podobna za 3500 zl ale wg opisu z tym silnikiem:

https://www.euro.com.pl/zmywarki-do-zabudowy/...r&utm_campaign=(TradeDoubler)&utm_content=%2F

Na stronie producenta jak dam je do porownania to wychodzi ze maja taki sam silnik, chyba ze ja czegos nie rozumiem.

Porównanie dwóch zmywarek Bosch Serie 4 na stronie producenta.
  • #8 21192255
    AsReeX
    Poziom 40  
    AsReeX napisał:
    Bosch również w każdym modelu zmywarki montuje silnik BLDC - ba .. robi to od 15 lat

Kolega przeczyta raz jeszcze ALE ze zrozumieniem :)
  • #9 21192265
    zuroslawski
    Poziom 8  
    z tego co teraz przeczytalem to silniki bldc to jest silnik inwerterowy ? czy dobrze kminie ? W takim razie na stronie euro rtv bylyby bledy w opisach ?

Jesli doszlismy juz do pkt ze jednak wybieram Bosha, to teraz czym sie kierowac przy wyborze konkretnego modelu. Wiadomo ze cena, ale czym jeszcze ? Jest sporo tych modeli, roznia sie w zasadzie detalami. Najwieksza roznica to zuzycie pradu. Im nizsze zuzycie tym cena idzie do gory. Prosze o pomoc jak wyzej
  • #10 21192269
    AsReeX
    Poziom 40  
    zuroslawski napisał:
    Wiadomo ze cena, ale czym jeszcze ?

Kup sobie jakiś model z metalowym dnem wg zasobności portfela i tyle (poszczególne modele różnią się tylko bajerami i dodatkami)!
  • #11 21192280
    zuroslawski
    Poziom 8  
    AsReeX napisał:
    zuroslawski napisał:

Jakbyś chciał wiedzieć, to Electrolux montuje pompę tego samego producenta "AWECO" o porównywalnej trwałości :)

Ps. Pompę zabija piach z kiepskich tabletek ... także wystarczy zmienić i już ^^

Teraz doczytalem co pisales wyzej na temat pomp. Wlasnie u mnie pompy zabil ten piach. Tabletek uzywalem wydaje mi sie dobrej jakosci (Fairy, Fisnish), mimo to 3 pompa zdechla.

W takim razie jesli przyczyna psucia sie pomp, jest piasek z tabletek, to czy pompa w zmywarce Boscha tez nie padnie rownie szybko, obojetnie za jaka kwote bym kupil ta zmywarke ? Zalezy mi glownie na trwalosci urzadzenia.
  • REKLAMA
  • #12 21192844
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6852
    zuroslawski napisał:
    W takim razie na stronie euro rtv bylyby bledy w opisach ?

Żeby to pierwszy raz....

zuroslawski napisał:
    Nie chce znow podobnej systuacji jak z Whirpoolem ze po okresie gwarancyjnym cos siadzie i beda mnie czekaly naprawy.

To się może zawsze zdarzyć, w niektórych markach jest to mniej prawdopodobne, w innych bardziej.

zuroslawski napisał:
    AsReeX napisał:
    Tabletek uzywalem wydaje mi sie dobrej jakosci (Fairy, Fisnish), mimo to 3 pompa zdechla.

Raczej dobrze wyjących, czyli zawierajacych ajwięcej ścierniwa ubijającego pompy. Taki dziś jest koszt użytkowania zmywarki. Plus dla Boscha tutaj, bo pompy są doń najtańsze obecnie na rynku, a wprawne ręce wymieniają ją w 5 minut. Poza tym obecnie są to jedne z dłużej wytrzymujących pomp w zmywakach.
  • #13 21193909
    chudybyk
    Poziom 32  
    Ocena: 293
    Ja mam Bosh-a ponad 10 lat. Po ok. 5 latach urwała się sprężyna powrotna drzwi. Kupiłem zestaw naprawczy i wymieniłem szybciutko. Potem jeszcze grzałka, ale też dało się kupić i po małych trudach wymienić. Tabletek używam z Lidla, bo te bardziej markowe robiły ze szklanek szkło dymione (porysowane).
  • #14 21239792
    rapak345
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Dołączę się do wątku bo mamy podobny dylemat. Po 23 latach zmywarka Bosch popsuła się na tyle że zdecydowaliśmy się na nową - model 45 cm do zabudowy.
    Po przeczytaniu kilku stron różnych opinii wybór padł ponownie na Bosch, chociaż wszędzie słychać, że to już nie będzie ta sama jakość jak 20 lat temu; tylko że to dotyczy wszystkich marek.

Pytanie, czy najtańsza seria 2 Boscha różni się jakością wykonania, type pompy od najdroższej serii 6? Nie mamy jakiegoś specjalnego budżetu na zmywarkę ale po pierwsze nie chcemy przepłacać, po drugie nie potrzeba nam żadnych bajerów typu obsługa smartfonem, programy eco etc.
    Przez te 23 lata korzystaliśmy dosłownie z jednego (!) programu a to co mnie najbardziej wkurzało w zmywarce, ale na szczęście się popsuło po kilku latach, to był brzęczek zakończenia programu, którego nie szło deaktywować. Mam nadzieję że we wszystkich nowych się da.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat wyboru zmywarki między markami Bosch a Electrolux w przedziale cenowym około 2000 zł. Electrolux oferuje modele z silnikiem inwerterowym, dnem ze stali nierdzewnej oraz automatycznie uchylanymi drzwiami, podczas gdy Bosch w tej samej cenie ma dno plastikowe i brak silnika inwerterowego. Użytkownicy podkreślają, że silniki BLDC w Bosch są trwałe, a pompy są łatwe do wymiany. Wiele osób zaleca wybór Boscha ze względu na jego niezawodność i długowieczność, mimo że niektóre modele mogą być droższe. Wskazano również na problemy z jakością Electrolux, porównując ją do Whirlpoola, co skłania do ostrożności przy wyborze tej marki. Użytkownicy sugerują, aby przy wyborze konkretnego modelu kierować się jakością wykonania, zużyciem energii oraz dodatkowymi funkcjami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA