logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak CCleaner usuwa grę Black and White z listy programów do odinstalowania?

szymon1051 16 Sie 2024 23:41 207 3
REKLAMA
  • #1 21193537
    szymon1051
    Poziom 13  
    Ocena: 67
    Jak CCliner usuwa dany program/grę z listy programów do odinstalowania?
    Chciałem przeinstalować grę Black and White, ale instalator wymagał od mnie pierwsze odinstalowania gry, gdy próbowałem to zrobić wyskakiwał błąd.
    Pobrałem CCliner i w liście programów/gier do usunięcia wybrałem Black and White, ale oprócz opcji odinstaluj była też opcja usuń.
    Jak to działa?

Pytam, bo mam taki sam problem gdy zainstalowałem przez wine na linux i teraz muszę grzebać w rejestrze.
    Próbuj usunąć wszystko co ma w nazwie Black and White, ale q4wine unistall nadal pokazuje, że gra jest zainstalowana i nie można odinstalować.

Ominąłem to w taki sposób, że zrobiłem nowy wine prefix w q4wine i tam zainstalowałem.
  • REKLAMA
  • #2 21193606
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 534
    Witam kolego, mam też zainstalowanego CCleanera i raczej on mnie trochę wkurza, bo dość często pyta "Czy mogę przeprowadzić zmiany w systemie". Odkąd mam Rewo Uni instaler nie mam problemów z usunięciem wielu pozostałości, a i on ma tryb łowcy i właśnie we współpracy z tym Clenerem działa mi to fajnie, dlatego go nie usunąłem. Napisałeś,
    szymon1051 napisał:
    muszę grzebać w rejestrze.

I właśnie nie rób tego ręcznie do tego jest potrzebna potężna wiedza.

Dopiszę, też grzebałem w rejestrach i kończyło się na tym, że trzy, no może cztery razy musiałem przeinstalować system.
  • REKLAMA
  • #3 21193933
    soltyk
    Poziom 27  
    Ocena: 214
    szymon1051 napisał:
    ccliner

Cytat:
    wine na linux

Tak, najlepiej połączyć 2 problematyczne softy i liczyć na bezbłędne działanie.
  • #4 21195176
    szymon1051
    Poziom 13  
    Ocena: 67
    ALIBABA I napisał:
    I właśnie nie rób tego ręcznie do tego jest potrzebna potężna wiedza.Dopiszę, też grzebałem w rejestrach i kończyło się na tym, że trzy, no może cztery razy musiałem przeinstalować system.

Właśnie dlatego chce się dowiedzieć co robi opcja "usuń" w ccleaner w zakładce odinstaluj program. By to samo zrobić na w wine na linux bo mam taki sam problem z odinstalowaniem i ponownym zainstalowaniem tej gry.

W wine w rejestrach ustawiłem szukanie frazy "Black and White" usuwałem po kolei i sprawdzałem czy znikło z listy do odinstalowania. W końcu to wine raczej blue screen nie zobaczę.

Pomogło dopiero chyba usunięcie katalogu z HKEY_LOCAL_MACHINE-Software-wow6432node-Microsoft-Unistall który zawierał w środku frazę "Black and White".
    Nazwa katalogu to coś w stylu {B440D659-FECA-4BDD-A12B-5C9F05790FF3}.

Najpierw zgodnie z https://www.thewindowsclub.com/a-third-way-to-uninstall-programs-in-windows szukałem w HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall i chyba tam też usunąłem ale to nic nie dało.

Nie zauważyłem że na dole strony jest dla wersji 64bit inna ścieżka.

soltyk napisał:
    szymon1051 napisał:
    ccliner

Cytat:
    wine na linux

Tak, najlepiej połączyć 2 problematyczne softy i liczyć na bezbłędne działanie.

Chodziło o grę Black and White, Ccliner przez wine nie instalowałem.
REKLAMA