logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki bojler elektryczny 100L wybrać? Bezawaryjność i sprawność, brak WiFi.

psooya 17 Sie 2024 08:41 2493 9
REKLAMA
  • #1 21193638
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 572
    Witam.
    Chciałbym Was zapytać jaki kupić bojler elektryczny o pojemności 100L.
    Zależy mi, aby miał sensowną sprawność (Aristony takie są, dając max ciepłej wody).
    Nie potrzebuję wifi itp., ale zależy mi na bezawaryjności - głównie wycieki - Aristony fajne, ale podobno nagminnie ciekną, a sam miałem taki, który wyciekał, a kolejny już serwisowany przeze mnie jest po 12 latach jak nowy.
    Dlaczego tak? Bojler jest w mieszkaniu letniskowym, a 100L wycieku to byłby dramat.
    Drugie pytanie to czy spuszczać wodę czy lepiej nie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21193774
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3648
    Szukaj bojlera emaliowanego.
    psooya napisał:
    Drugie pytanie to czy spuszczać wodę czy lepiej nie?

Jeżeli nie ma ryzyka zamarznięcia, to nie trzeba.
  • #3 21193885
    psooya
    Poziom 38  
    Ze spuszczaniem wody chodzi o to, że jakby zaczął przeciekać to lipa, nikt nie dopilnuje.
    Natomiast stał się cud kupiłem za 897 thermoval 80L z tuya smart w Liroyu czysto przypadkowo bo na necie cena była w okolicy 1400.
    Więc pozostaje pytanie czy spuszczać dla bezpieczeństwa czy nie bo szybciej skoroduje hmmmm.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21193891
    balonika3
    Poziom 43  
    Jak jest emaliowany, to nie skoroduje przez sporo lat. Ale może skorodować np. grzałka. Trudno tu dać pewną odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #5 21193934
    psooya
    Poziom 38  
    Niby jest, z aristonem miałem jazde w wigilie jak zaczęło kapać spod kryzy i tam wygnił choć był emaliowany (za słabo dokrecona kryza była), tu nikt tego pilnować nie będzie, może grzałkę będzie można dokupić hmmm.
    Jaki bojler elektryczny 100L wybrać? Bezawaryjność i sprawność, brak WiFi.20240817_1..806.jpg (2.05 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 21193937
    balonika3
    Poziom 43  
    psooya napisał:
    może grzałkę będzie można dokupić

Tak, ale miałem na myśli, że korozja grzałki też może spowodować zalanie. Bojler emaliowany jest trwały, kupujesz nową grzałkę i działa dalej, ale nie chroni to właśnie przed zalaniem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21193976
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1054
    A nie myślałeś o zamknięciu zaworów odcinających do zasobnika. Jeśli byłyby zawory zarówno na podejściu zimnej jak i odejściu ciepłej wody, i oba zamknięte, to musi być naprawdę duża dziura, albo dwie, żeby woda wypływała z zasobnika, w przeciwnym razie wypłynie troszkę do wyrównania się ciśnienia z atmosferycznym, i woda się zawiesi. Oczywiście trzeba pamiętać, że zawór bezpieczeństwa nie może być odcinany zaworami odcinającymi od zasobnika.
    Jeśli natomiast tak boisz się wycieków z zasobnika, to oprócz zaworów odcinających, można by zastosować dodatkowo jakąś wannę ociekową pod zasobnikiem z odpływem do kanalizacji. Taki ociekacz może być podstawiany na czas tej wielodniowej nieobecności.
  • Pomocny post
    #9 21193977
    balonika3
    Poziom 43  
    psooya napisał:
    Dlatego myślę nad spuszczaniem wody....

Jeżeli masz przez to spać spokojnie, to spuszczaj. Nic się od tego nie stanie. Jeśli chodzi o korozję stalowej armatury, to zalana wodą też koroduje, bo w wodzie jest rozpuszczony tlen.
  • #10 21194177
    psooya
    Poziom 38  
    Rysio4001 napisał:
    A nie myślałeś o zamknięciu zaworów odcinających do zasobnika. Jeśli byłyby zawory zarówno na podejściu zimnej jak i odejściu ciepłej wody, i oba zamknięte, to musi być naprawdę duża dziura, albo dwie, żeby woda wypływała z zasobnika, w przeciwnym razie wypłynie troszkę do wyrównania się ciśnienia z atmosferycznym, i woda się zawiesi. Oczywiście trzeba pamiętać, że zawór bezpieczeństwa nie może być odcinany zaworami odcinającymi od zasobnika.
    Jeśli natomiast tak boisz się wycieków z zasobnika, to oprócz zaworów odcinających, można by zastosować dodatkowo jakąś wannę ociekową pod zasobnikiem z odpływem do kanalizacji. Taki ociekacz może być podstawiany na czas tej wielodniowej nieobecności.

Wszystkie zawory jak i odłączanie od prądu przed wyjazdem bedzie zachowane. Boje sie bo tak jak wspomnialem spuścil mi sie ariston 80L jakis na tamte czasy wysoki model po pół roku w wigilię. Wszyscy w domu byli to zauważyli ze kapie i temat na szybko udrutowałem po czym z gwarancji dali nowy bojler. W sieci pełno opinii że komuś ciekło... znając moje szczęście jak nic nie zrobię to... Tak wiec samo zamkniecie zaworów nie pomoże przy wycieku spod kryzy/grzałki.
    By komfortowo spuścić wode i z niej skorzystać wystarczy dodać bypass na zaworze zwrotnym i po zamknieciu glownego zaworu zimnej wody skorzystac z cieplej wody w kranie przez zawor zimnej :-)

Dodano po 27 [minuty]:

balonika3 napisał:
    psooya napisał:
    Dlatego myślę nad spuszczaniem wody....

Jeżeli masz przez to spać spokojnie, to spuszczaj. Nic się od tego nie stanie. Jeśli chodzi o korozję stalowej armatury, to zalana wodą też koroduje, bo w wodzie jest rozpuszczony tlen.

I tak chyba zrobię. Co prawda gdyby woda była mógłbym tuyą sobie aktywowac grzanie przed przyjazdem ale bez tego mozna żyć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje elektrycznego bojlera o pojemności 100L, zwracając szczególną uwagę na bezawaryjność i sprawność, unikając modeli z funkcją WiFi. W dyskusji podkreślono znaczenie wyboru bojlera emaliowanego, który jest mniej podatny na korozję. Użytkownik dzieli się doświadczeniami z bojlerem Ariston, który miał problemy z wyciekami, co skłania go do rozważenia spuszczania wody przed dłuższymi nieobecnościami w mieszkaniu letniskowym. Inni uczestnicy sugerują zastosowanie zaworów odcinających oraz ociekacza, aby zminimalizować ryzyko zalania. Wspomniano również o korozji grzałek jako potencjalnym źródle problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA