logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brother DCP-T700W Problem z pobieraniem papieru i częsty zator papieru

kamil8512 17 Sie 2024 12:52 459 2
REKLAMA
  • #1 21193878
    kamil8512
    Poziom 1  
    Witam,

mam problem z drukarką, pacjent nie pobiera papieru (słychać dźwięk pobierania) lub pobiera jedną kartkę na parę wydruków.
    Gdy już pobierze, to albo wydrukuje dobrze, albo pojawi się zator papieru i kartka wypada pod tackę na kartki lub nad nią.
    Myślę, że nie jest to problem elektroniki, ewidentnie coś mechanicznego, rolki podajnika wyczyściłem, nie wyglądają źle.
    Czy mógł paść sam mechanizm podający kartki? Sprawdzałem koła zębate i nie wyglądają na uszkodzone.
    Może ktoś miał podobny przypadek.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21194081
    rb401
    Poziom 39  
    Ocena: 984
    kamil8512 napisał:
    Może ktoś miał podobny przypadek.

Też Brother choć inny typ. Co kilka wydruków zacięcia, konkretnie kartka wygięta w szufladzie i blokada drukowania. Trochę pomagało wkładanie małych porcji do szuflady.
    Ale kupiłem inny papier, gramatura ta sama, zależało mi na lepszej bieli.
    I co się okazało. Na nowym papierze drukarka jakby nie ta sama, przede wszystkim dużo ciszej pobiera papier i co najważniejsze, żadnych zacięć na nowym papierze.
    Ten zły papier (po prawej na zdjęciu) to jakiś HP ze zwykłego marketu. Ten który "uleczył" mi drukarkę (po lewej) to niby też nie jakiś wybitny ale widać poprawny, Kupiony akurat w Makro.
    Dwa opakowania papieru do drukarki. Po lewej Sigma Premium Brilliant White, po prawej papier HP Home & Office.

Dlatego spróbuj z innym papierem, bo życia szkoda jeśli akurat masz jakiś podły.
  • #3 21198455
    dr.master
    Poziom 39  
    Ocena: 927
    Jest czujnik papieru, który ma zobaczyć kartkę w określonym czasie. Jeśli tak się nie stanie pojawić ma się błąd.
    Jeśli rolka czysta to zwykle powodem wirtualnych zacięć papieru/problemem z poborem papieru są enkodery.
    Jeden paskowy - czujnik jeździ na głowicy, przezroczysty pasek ze znacznikami. Można go przetrzeć suchym ręcznikiem papierowym.
    Drugi po zdjęciu obudowy po lewej stronie kołowy z czujnikiem na tym kole.
    Czujnik do umycia w ciepłej wodzie z płynem do naczyń a przezroczyste kółko enkodera delikatnie można odkleić i przetrzeć suchym ręcznikiem papierowym.
REKLAMA