logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brother DCP-T500W - zgłasza zator papieru, wypluwa czystą kartkę pod podajnik

gino17m 03 Mar 2025 20:21 603 4
REKLAMA
  • #1 21464707
    gino17m
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Drukarka Brother DCP-T500W zgłasza błąd zatoru papieru, pobiera papier z podajnika, ale wypluwa czystą kartkę pod podajnik, nieporwaną ani niepogniecioną w żaden sposób. Po resecie błędu przez podniesienie i opuszczenie klapy oraz kolejnej próbie drukowania albo powtórka błędu, albo wydruk bez problemów..... wcześniej częściej drukowała, błąd był rzadko, teraz częściej występuje błąd, nieraz kilka podejść muszę zrobić, żeby jedną stronę wydrukować. Znalazłem taki temat na forum: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3627896.html#18253583 ....czy u mnie przyczyna może być podobna? Tzn. czy przy takim zachowaniu przyczyną mogą być zabrudzone "enkodery"? Mam problem ze zdjęciem przykrywki... nie chcę jej męczyć bez potrzeby, ryzykując połamanie zaczepów, więc może od razu ktoś podpowie, żebym nie brnął w tym kierunku....
  • REKLAMA
  • #2 21465788
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1528
    Jak najbardziej przyczyną może być brudny enkoder. Od tego trzeba zacząć.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21465933
    gino17m
    Poziom 9  
    >>21465788 >>21465788 Udało mi się zdjąć tę przykrywkę... nie widać zabrudzeń, ale na wszelki wypadek i tak wyczyszczę ten enkoder..... natomiast przy okazji zauważyłem, że głowica dziwnie się zachowuje, jak na moje oko.... jak dochodzi do prawej strony, to jakby coś stawiało opór...... to chyba nie jest normalne? W załączeniu nagranie

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21466439
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1528
    Zgadza się. Coś jest na rzeczy. Sprawdź czy ręcznie da się głowicę przesunąć do końca. Oczywiście na wyłączonej drukarce. Może być uszkodzona stacja serwisowa albo jest jakiś problem z naciągiem paska zębatego. Widać, że drukarka już trochę brudna. Do sprawdzenia również enkoder kołowy z lewej strony. Ale do tego musisz zdjąć obudowę. Zresztą w tamtym poście co przytoczyłeś napisali co trzeba zrobić.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21473659
    gino17m
    Poziom 9  
    Zamykając temat......okazało się, że problem był w mechanizmie rolek pobierających papier.....przynajmniej tak to wygląda, choć jak wcześniej sprawdzałem, wyglądał na w pełni sprawny......tam są takie przekładnie/trybiki i jakby mechanizm robił kilka pustych obrotów, zanim szło przełożenie na rolki. W efekcie papier nie był podawany do końca, brakowało ok. 3 cm i drukarka zgłaszała zator. Nie wiem, czy to profesjonalne działanie, ale pomogło przesmarowanie tego mechanizmu oliwą do maszyn......na razie działa jak trzeba.
REKLAMA