Dzień dobry. Z racji tego, że na co dzień nie zajmuję się sprzętem Apple poruszę poniższy problem na forum, być może ktoś spotkał się już z takim problemem i mógłby wskazać poprawną diagnozę.
Pacjent: MacBook Air A1466 (intel)
Usterka:
Właściciel przekazał , że laptop bardzo ostatnio zwolnił aż przestał się uruchamiać OS (pasek postępu ładowania OS stawał w połowie).
Co do tej pory udało mi się ustalić:
* Diagnostyka spod systemu IOS nie wykazała żadnych problemów
* dysk sprawdzony w menadżerze dyskowym również nie wykazuje jakichkolwiek problemów
* system postawiony na nowo ( i tu pierwsze zdziwienie instalacja trwała blisko 2 godziny, w trakcie instalacji często pojawiał się bład komunikacji z mostkiem)
* system uruchamia się tylko w trybie bezpiecznym i pracuje około 3 minut - po tym czasie zawiesza się
* jakakolwiek próba zamknięcia bądź ponownego uruchomienia ( oczywiście tylko z trybu bezpiecznego ) powoduje zamrożenie systemu
* procesor pomimo wymiany pasty i sprawnego wentylatora bardzo sie nagrzewa
Moja sugestia: usterka płyty głównej (procesor bądź mostek).
Proszę wtajemniczonych o sugestie co do dalszych kroków.
Pacjent: MacBook Air A1466 (intel)
Usterka:
Właściciel przekazał , że laptop bardzo ostatnio zwolnił aż przestał się uruchamiać OS (pasek postępu ładowania OS stawał w połowie).
Co do tej pory udało mi się ustalić:
* Diagnostyka spod systemu IOS nie wykazała żadnych problemów
* dysk sprawdzony w menadżerze dyskowym również nie wykazuje jakichkolwiek problemów
* system postawiony na nowo ( i tu pierwsze zdziwienie instalacja trwała blisko 2 godziny, w trakcie instalacji często pojawiał się bład komunikacji z mostkiem)
* system uruchamia się tylko w trybie bezpiecznym i pracuje około 3 minut - po tym czasie zawiesza się
* jakakolwiek próba zamknięcia bądź ponownego uruchomienia ( oczywiście tylko z trybu bezpiecznego ) powoduje zamrożenie systemu
* procesor pomimo wymiany pasty i sprawnego wentylatora bardzo sie nagrzewa
Moja sugestia: usterka płyty głównej (procesor bądź mostek).
Proszę wtajemniczonych o sugestie co do dalszych kroków.