logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Amica DIM436ACBD – błędne działanie przycisków, samoczynne uruchamianie programów

Pkamil 18 Lip 2025 07:06 564 11
REKLAMA
  • #1 21609990
    Pkamil
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Dzień dobry.

Mam problem ze zmywarką Amica DIM436ABCD. Zmywarka się włącza, lecz przyciski wyboru programu nie działają poprawnie. Na przykład wybór programu A aktywuje program C, a w innej sytuacji wybór programu A uruchamia dodatkowo opcję 1/2 wsadu. Co więcej, zmywarka czasami samoczynnie aktywuje przyciski. Poza tym zmywarka prawidłowo się uruchamia i wykonuje program.

Proszę o pomoc w znalezieniu przyczyny problemu. Czy to może być problem z przyciskami, czy może z płytką sterującą? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 21609999
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1474
    Jeśli odczyt stanu przycisków jest realizowany na dzielnikach rezystorowych, to zabrudzenie panelu kurzem + wilgoć może powodować takie zachowanie. Wyczyść płytkę z przyciskami i zobacz czy będzie zmiana. Same przyciski także mogły się uszkodzić stawiając większy od zera opór, przy włączaniu.
  • Pomocny post
    #3 21610056
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    Pkamil napisał:
    Czy to może być problem z przyciskami,

Pomiar miernikiem rezystancji wszystkich Microswitch to one zapewne robią wszelkie te zawiłości!
    Amica DIM436ACBD – błędne działanie przycisków, samoczynne uruchamianie programów
  • REKLAMA
  • #4 21610467
    Pkamil
    Poziom 12  
    TONI_2003 napisał:
    Pomiar miernikiem rezystancji wszystkich Microswitch to one zapewne robią wszelkie te zawiłości!

Sprawdziłem rezystancję wszystkich przycisków, no i 0 Ω. Teraz zaobserwowałem bardziej szczegółowo, że samo naciśnięcie nie powoduje problemów, tylko w momencie ich puszczania. Ale to jest loteria, bo z kolei chwilę później jest inaczej. Podczas włączania przez ok. 1 s świecą się wszystkie diody, następnie gasną (taka diagnostyka, myślę) i to jest prawidłowo, ale już to, że wybrany jest program, to nie jest normalne. Jedyne, co może tu sprawiać problem, to sam układ MC2102D albo przychodzący do niego sygnał zegara CLK. Ale czy on jest wykorzystywany do detekcji przycisków lub komunikacji panel <-> główny sterownik, to już nie wiem. Jak znajdę taki układ, to zamówię i się przekonam.
  • #5 21610539
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2323
    Pomiary na liniach adresowych można wykonac oscyloskopem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21610553
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4483
    Pkamil napisał:
    Sprawdziłem rezystancję wszystkich przycisków, no i 0 Ω

Trochę bajkami tutaj pachnie. Dobre pary pinów chociaż mierzysz?
    W tych zmywarkach albo wymienia się wszystkie Tact Switch-e bo są uszkodzone albo na przelotkach jest korozja.
    To najczęstsze przypadłości tych paneli obsługi...

0Ω - bardzo mało prawdopodobne kilka kilkadziesiąt Ω już tak - w tych najczęściej używanych klawiszach.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • REKLAMA
  • #7 21615108
    Pkamil
    Poziom 12  
    Zrobiłem dzisiaj więcej pomiarów. na wstępie dodam że panel był wypięty ze zmywarki 1 dzień. Po ponownym wpięciu działał bez zarzutu ok 5 min. Przez ten czas testowałem wszystkie klawisze i kombinacje programów i było jak spod igły, do czasu :(

Ale wracając do pomiarów, sprawdziłem wszystkie diody w pomiarach każda na spadek napięcia 0,6V w przeciwnym kierunku OL.
    Pomiary samych przycisków; żaden z na wciśnięciu nie przekracza 0,6 Ω, w stanie spoczynkowym wszystkie mają OL
    Wylutowałem układ MC2102D i wykonałem pomiary jak w poniższej tabelce:
    Sprawdzałem również sam układ. Spadek napięcia diody pomiędzy pinami K1, K2 a wszystkimi S1-S11, w obu kierunkach OL

Tabela pomiarów przycisków panelu zmywarki i spadków napięcia diody

Nie wiele mi to mówi może komuś z was co to powie, a może powinienem sprawdzić coś jeszcze?
  • #10 21620792
    Pkamil
    Poziom 12  
    >>21620171
    Otwieranie i zamykanie drzwi nie ma wpływu na te objawy. Zamówiłem układ MC2102D, będę go miał po 10 sierpnia. wymienię i dam znać.
  • Pomocny post
    #11 21620800
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2323
    W międzyczasie, zanim otrzymasz nowy chiński układ, wymień wszystkie switche na nowe...
  • #12 21639793
    Pkamil
    Poziom 12  
    Układy z Chin przyszły ale z 5 szt. żaden nie sprawny. Jak mi wielu radziło zamówiłem też nowe switche. No i wszystko działa ładnie na starym układzie MC2102D. Problem rozwiązany, dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Amica DIM436ACBD wykazuje błędne działanie panelu sterowania – przyciski wyboru programów aktywują niewłaściwe funkcje lub samoczynnie się uruchamiają. Problem nie występuje podczas fizycznego naciskania przycisków, lecz przy ich zwalnianiu, co sugeruje niestabilność sygnałów. Podejrzewano zabrudzenie panelu, uszkodzenie microswitchy lub korozję na przelotkach. Pomiar rezystancji przycisków wykazał wartości bliskie 0 Ω w stanie wciśniętym i OL w stanie spoczynkowym, co jest prawidłowe. Układ MC2102D, odpowiedzialny za obsługę panelu, mógł być przyczyną problemu, jednak po wymianie chińskich zamienników, które okazały się niesprawne, problem pozostał. Ostatecznie wymiana wszystkich microswitchy na nowe rozwiązała problem, a stary układ MC2102D działa poprawnie. Sugerowano także sprawdzenie wiązki przewodów i pomiary oscyloskopem na liniach adresowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA