logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie przekonwertować dysk dynamiczny na podstawowy?

piti17 23 Sie 2024 23:08 456 2
REKLAMA
  • #1 21201695
    piti17
    Poziom 2  
    Chodzi mi o konwersję dysku dynamicznego na podstawowy. Przeczytałem wiele tematów temu poświęconych.
    Nie chcę sam niczego robić, bo nie mam pewności, także dodałem do załącznika obrazek z dmde uruchomionego z live ubuntu i zaznaczyłem moim zdaniem, jakie partycje usunąć, a jakie wstawić i jaką ustawić jako aktywną.
    Chodzi mi o potwierdzenie, czy dobrze myślę.
    Załączniki:
    • Jak poprawnie przekonwertować dysk dynamiczny na podstawowy? dmde2.jpg (94.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21202050
    soltyk
    Poziom 27  
    Ocena: 209
    Odpowiadając na pytanie zawarte w temacie: poprawnie robimy to, kopiując wszystkie dane, z dysku, w inną lokalizację, usuwając woluminy, i wybierając konwertuj na podstawowy.

Pewnie chodzi ci o sztuczkę, polegającą na konwersji bez czyszczenia dysku. Prawdopodobnie, po zmianie typu partycji z 42 na 07 (dla NTFS, dla FAT32 to 0C), system zobaczy dysk jako podstawowy z partycjami podstawowymi. I tak należałoby najpierw zabezpieczyć zawartość HDD przez zrobienie kopii, więc najlepiej nie kombinować i zrobić jak pisałem na wstępie.

Zwróć uwagę, że dysk podstawowy może posiadać do czerech partycji, a u ciebie jest 5 woluminów. I tak konwersja 1-1 nie jest możliwa.
  • #3 21202338
    piti17
    Poziom 2  
    To nie ja dałem taki tytuł, tylko został wygenerowany. Tak chodziło mi o tę "sztuczkę" bez utraty danych, bo z tego co wiem jest możliwa. Kopię danych już zrobiłem. Zaznaczyłem tyle partycji, bo tyle jest na dysku, ale ta ostatnia z tego co widziałem co na niej jest, to w sumie jest niepotrzebna, to wezmę wstawię te 4 partycje.
REKLAMA