logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Zafira B 1.6 XEP 105KM - Czy zaślepienie odmy przy gaźniku to dobre rozwiązanie?

malypmi 24 Sie 2024 09:41 468 6
REKLAMA
  • #1 21201881
    malypmi
    Poziom 7  
    Ocena: 17
    Witam wszystkich.
    Mam pytanie zafira b 1.6 xep 105KM.
    Pije dużo oleju ok pół litra na 1k km.
    Przeprowadziłem odme do filtra powietrza aby nie zaciągała oleju, a przy gaźniku zaślepiłem czy to dobre rozwiązanie te zaślepienie?
    Dodam że po tym zabiegu nie musiałem jeszcze dolewać oleju, a przejechałem już 2k km
  • REKLAMA
  • #2 21201885
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3326
    Pierwsze to auto nie ma gaźnika a przepustnicę. Zaślepienie odmy nie jest dobrym rozwiązaniem. Pytanie dlaczego przez odmę "ucieka" olej. Czyżby pierścienie się poddały i dmucha spalinami do skrzyni korbowej?
  • REKLAMA
  • #3 21201921
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3709
    malypmi napisał:
    puł

To chyba lepsze, niż ten gaźnik. 😁
  • REKLAMA
  • #4 21201962
    malypmi
    Poziom 7  
    Pewnie jest po pierścieniach lub, zawory ale nie chcę naprawiać tego tylko zapobiec wypalaniu oleju i to raczej znacząco pomogło.
    Pytanie czy przy przepustnicy zaślepione może być czy zastosować jakiś dławik lub jakoś inaczej rozwiązać
  • #5 21205393
    omega7e
    Poziom 11  
    No niestety te silniki biorą sporo oleju po przebiegu 200 km i wymagają remontu. Zaślepanie nic nie da.
  • REKLAMA
  • #6 21205869
    tomaszlachendro
    Poziom 16  
    Ocena: 35
    malypmi napisał:
    Pewnie jest po pierścieniach lub zaworach, ale nie chcę naprawiać tego, tylko zapobiec wypalaniu oleju i to raczej znacząco pomogło.
    Pytanie, czy przy przepustnicy zaślepione może być, czy zastosować jakiś dławik lub jakoś inaczej rozwiązać

Czyli wyjście dekla zaworów podpiąłeś do puszki filtra przed filtr? Otwór nad przepustnicą w takim razie zaślep.
  • #7 21208866
    malypmi
    Poziom 7  
    Tyle że poszarpuje jak jadę wolno na 1 i 2 biegu.
    Stąd to pytanie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące Opel Zafira B 1.6 XEP 105KM, wskazując na problem z dużym zużyciem oleju (około pół litra na 1000 km). Po przeniesieniu odmy do filtra powietrza oraz zaślepieniu odmy przy gaźniku, zauważył poprawę, ponieważ nie musiał dolewać oleju przez 2000 km. Odpowiedzi wskazują, że zaślepienie odmy nie jest zalecane, a problem z ucieczką oleju może wynikać z uszkodzonych pierścieni lub zaworów. Użytkownicy sugerują, że silniki tego modelu często wymagają remontu, a zaślepienie nie rozwiązuje podstawowego problemu. Pojawiły się również pytania o alternatywne rozwiązania, takie jak zastosowanie dławika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA